Infopagina criminologie

Op deze pagina kan je op je eigen tempo de opleiding verkennen. Je komt te weten wat het profiel is van een student criminologie, je kan cursussen inkijken, ontdekken wat de beroepsmogelijkheden zijn en kijken naar getuigenissen van studenten.

Infodag op 17 april 2024

Op woensdag 17 april ben je van harte welkom op de Campus Aula, Universiteitstraat 4, pal in het historische centrum van Gent.

Tussen 14 uur en 16.45 uur kan je vrij rondlopen op het terrein met zijn prachtige binnentuinen. Onderweg zal je heel wat studenten en lesgevers tegenkomen. Zij zullen jouw vragen met plezier beantwoorden. Je kan ook cursussen inkijken en informatiestandjes bezoeken.

Om 14u, 15u of 16 uur (stipt) kan je een infosessie over de opleiding criminologie bijwonen.

Schrijf in voor de infodag

Voorstelling van de opleiding

Je kan geen krant openslaan, geen nieuwsfeed doorscrollen of je wordt geconfronteerd met een vorm van ‘crimineel’ gedrag. Dat gedrag en de processen die eraan vooraf gaan of erop volgen vormen het onderwerp van de opleiding criminologische wetenschappen.

Als criminoloog bestudeer je allerlei vormen van grensoverschrijdend en sociaal afwijkend gedrag, van georganiseerde misdaad tot en met minder zichtbare vormen van criminaliteit zoals economische, fiscale en milieumisdrijven.

Daarbij richt de criminologie haar schijnwerpers niet meer alleen op de daders van strafbare handelingen. Ze richt haar aandacht ook op de maatschappelijke reacties, het lot van de slachtoffers, de sociale oorsprong van strafwetten, alsook op de werking van politie, parket, magistratuur en administratie.

 

Profiel van een student criminologie

Droom je van een job in uniform? Wil je aan de slag als 'Crime Scene Investigator'? Dan kan je beter een politieopleiding volgen.

Wil je daarentegen leren nadenken over criminologische fenomenen op beleidsniveau? Schrikken grote hoeveelheden leerstof, zelfstandig werk en statistiek je niet af? Dan is deze opleiding iets voor jou.

proffen 1ste ba crimVakken van de eerste bachelor criminologie

Leer de proffen en de vakken van de eerste bachelor Criminologie kennen! Elke prof stelt zijn of haar vak voor in een kort filmpje van ongeveer 2 minuten.

Bekijk de filmpjes.

Leermateriaal

Snuister eens in de cursussen en boeken van de eerste bachelor Criminologische wetenschappen! Klik op de afbeelding om het leermateriaal te openen.

Schermafbeelding 2021-03-26 om 15.25.07.png Schermafbeelding 2021-03-26 om 15.22.21.png Schermafbeelding 2021-03-26 om 15.26.23.png Schermafbeelding 2021-03-26 om 15.22.49.png Schermafbeelding 2021-03-26 om 15.45.02.png Sociologie

Grondbeginselen van de biologische antropologie Schermafbeelding 2021-03-26 om 15.28.40.png . Schermafbeelding 2021-03-26 om 15.30.42.png Psychologie Schermafbeelding 2021-03-26 om 14.23.31.png

Stage

In de master loop je 300u stage. De stage is hét moment om jouw kennis, vaardigheden en professionele attitudes aan te scherpen.

De stageplaatsen worden in 4 grote sectoren verdeeld en als student kies je zelf in welke sector je stage wenst te lopen:

Politie

lokale politiezones, federale gerechtelijke politie, bewakings- en private veiligheidsbedrijven, compliance afdelingen in financiële instellingen, …

Justitie

strafuitvoeringsrechtbank, drugbehandelingskamer, onderzoeksrechter, jeugdrechtbank, parket, gevangenis, herstelbemiddeling, justitiehuis, advocatenkantoor, …

Sociale sector

bijzondere jeugdzorg, (drug)hulpverlening, straathoekwerk, forensische psychiatrie, sociaal cultureel werk, …

Onderzoek en beleid

stedelijke preventiediensten, inspectiediensten (bv. douane), federale overheidsdiensten (bv. voetbalcel bij FOD Binnenlandse Zaken), Vlaamse overheidsdiensten, centra voor wetenschappelijk onderzoek (bv. NICC), media, NGO’s, …

gang bibJe wordt door ons begeleid bij het zoeken naar een geschikte stageplaats en het voorbereiden van jouw stageplan. Met hoor- en werkcolleges ondersteunen we je verder tijdens het uitvoeren van de praktijkstage op de stageplaats. In een stageverslag bespreek je de stageplaats en jouw eigen rol als stagiair.

Wie reeds een beroep uitoefent binnen het criminologisch werkveld, kan een vervangende opdracht uitvoeren.

Internationale ervaring

ontmoetingsruimte roodIn het derde jaar van de bacheloropleiding of in de masteropleiding kan je op uitwisseling.

Een uitwisseling duurt 1 semester of 1 jaar en je betaalt hiervoor geen extra inschrijvingsgelden. Dit biedt studenten de kans om een semester of een jaar aan een gerenommeerde instelling in het buitenland te studeren zonder er hoge inschrijvingsgelden voor te betalen.

De faculteit Recht en Criminologie heeft verschillende akkoorden met partners in tal van Europese landen. Zo krijgen alle studenten die graag een buitenlandse ervaring opdoen tijdens hun opleiding criminologie, de kans dit te realiseren.

Een uitgebreid overzicht van de bestemmingsmogelijkheden vind je hier.

Graag nog meer weten over mogelijke uitwisselingen tijdens jouw studies?

Beroepsmogelijkheden

alumni criminologie aan het woord

Afgestudeerden van onze faculteit vertellen je over hun beroep en wat hen daarin boeit. Ze geven ook enkele tips die je kunnen helpen bij je studiekeuze.

Criminologie: Een richting, meerdere wegen

Ondersteuning

De opleiding Criminologische Wetenschappen is een academische en theoretische opleiding die een grote inzet en zelfstandigheid van jou verwacht. Gelukkig sta je er niet alleen voor. De studie-en trajectbegeleiders van het monitoraat helpen jou om vlotter en efficiënter te studeren.

Studenten aan het woord

Waarom kozen ze voor de opleiding? Hoe hebben ze hun eerste dag op de universiteit beleefd? Aan welke studeertip hebben ze het meeste gehad?

Op stap met een student van onze faculteit

 

Handig om weten

Leslocaties

Leslocaties 1ste bachelor criminologie

Illustratief lesrooster

Lesrooster 1ste bachelor criminologie

Verkorte studietrajecten

Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak? Dan kom je misschien in aanmerking voor een verkorte bachelor.

Studeren als werkstudent

Wens je jouw studies te combineren met een job? Neem dan hier een kijkje.

Student zijn is meer dan studeren alleen

StuReC

De studentenvertegenwoordigers (StuVers) verdedigen de belangen van de studenten in de opleiding en de faculteit.

Elke student van de faculteit is ook automatisch lid van StuReC, de Studentenraad voor Rechten en Criminologie.

LombrosianaLombrosiana is de faculteitskring van de opleiding Criminologie. Ze bieden een gevarieerd aanbod van fuiven, cultuur, sport, studie en dit alles aan studentikoze prijzen.

Gent kent een divers (studenten)verenigingsleven. Ga via Durf Doen op zoek naar de vereniging waar jij je thuis zal voelen.

Diversiteit

#durfdiversdenkenHet credo van de Universiteit Gent is ‘Durf Denken’. De universiteit daagt haar studenten en personeel dan ook uit om een kritische blik op de maatschappij te ontwikkelen.

De Universiteit Gent is een maatschappelijk geëngageerde pluralistische universiteit, een universiteit die open staat voor iedereen, ongeacht levensbeschouwelijke, politieke, culturele, sociale en andere achtergronden. Toegankelijkheid, evenredige en evenwaardige participatie zijn een prioriteit.

#durfdiversdenken

Faculteit Recht en Criminologie

Onze faculteit is gelegen in het hart van de stad Gent, tussen de Universiteitstraat en de Voldersstraat.

Kijk gerust eens (virtueel) binnen...

Contact

Heb je nog vragen over de opleiding? We beantwoorden ze graag!

Stuur een mailtje naar .