Infopagina criminologie

Op deze pagina kan je op je eigen tempo de opleiding verkennen. Je komt te weten wat het profiel is van een student criminologie, je kan cursussen inkijken, ontdekken wat de beroepsmogelijkheden zijn en kijken naar getuigenissen van studenten.

Infodag

Wie de infodag op 15 maart gemist heeft, kan hier een opname van de infosessie bekijken.

    Voorstelling van de opleiding

    Je kan geen krant openslaan, geen nieuwsfeed doorscrollen of je wordt geconfronteerd met een vorm van ‘crimineel’ gedrag. Dat gedrag en de processen die eraan vooraf gaan of erop volgen vormen het onderwerp van de opleiding criminologische wetenschappen.

    Als criminoloog bestudeer je allerlei vormen van grensoverschrijdend en sociaal afwijkend gedrag, van georganiseerde misdaad tot en met minder zichtbare vormen van criminaliteit zoals economische, fiscale en milieumisdrijven.

    Daarbij richt de criminologie haar schijnwerpers niet meer alleen op de daders van strafbare handelingen. Ze richt haar aandacht ook op de maatschappelijke reacties, het lot van de slachtoffers, de sociale oorsprong van strafwetten, alsook op de werking van politie, parket, magistratuur en administratie.

    Profiel van een student criminologie

    Droom je van een job in uniform? Wil je aan de slag als 'Crime Scene Investigator'? Dan kan je beter een politieopleiding volgen.

    Wil je daarentegen leren nadenken over criminologische fenomenen op beleidsniveau? Schrikken grote hoeveelheden leerstof, zelfstandig werk en statistiek je niet af? Dan is deze opleiding iets voor jou.

    Programma

    Om de opleiding criminologie nog beter af te stemmen op nieuwe wetenschappelijke inzichten en noden en verwachtingen van de arbeidsmarkt worden vanaf academiejaar 2025-2026 een aantal wijzigingen in het programma uitgevoerd:

    (klik op te vergroten)

    Nieuw programma Criminologie

    Leermateriaal

    Snuister eens in de cursussen en boeken van de eerste bachelor Criminologische wetenschappen! Klik op de afbeelding om het leermateriaal te openen.

    Ondanks de wijzigingen in het programma vormen onderstaande cursussen en handboeken nog steeds een goede representatie van het leermateriaal in de nieuwe bachelor.

    Schermafbeelding 2021-03-26 om 15.25.07.png Schermafbeelding 2021-03-26 om 15.22.21.png Schermafbeelding 2021-03-26 om 15.26.23.png Schermafbeelding 2021-03-26 om 15.22.49.png Schermafbeelding 2021-03-26 om 15.45.02.png Sociologie

    Grondbeginselen van de biologische antropologie Schermafbeelding 2021-03-26 om 15.28.40.png . Schermafbeelding 2021-03-26 om 15.30.42.png Psychologie Schermafbeelding 2021-03-26 om 14.23.31.png

    Stage

    In de master loop je 300u stage. De stage is hét moment om jouw kennis, vaardigheden en professionele attitudes aan te scherpen.

    De stageplaatsen worden in 4 grote sectoren verdeeld en als student kies je zelf in welke sector je stage wenst te lopen:

    Politie

    lokale politiezones, federale gerechtelijke politie, bewakings- en private veiligheidsbedrijven, compliance afdelingen in financiële instellingen, …

    Justitie

    strafuitvoeringsrechtbank, drugbehandelingskamer, onderzoeksrechter, jeugdrechtbank, parket, gevangenis, herstelbemiddeling, justitiehuis, advocatenkantoor, …

    Sociale sector

    bijzondere jeugdzorg, (drug)hulpverlening, straathoekwerk, forensische psychiatrie, sociaal cultureel werk, …

    Onderzoek en beleid

    stedelijke preventiediensten, inspectiediensten (bv. douane), federale overheidsdiensten (bv. voetbalcel bij FOD Binnenlandse Zaken), Vlaamse overheidsdiensten, centra voor wetenschappelijk onderzoek (bv. NICC), media, NGO’s, …

    gang bibJe wordt door ons begeleid bij het zoeken naar een geschikte stageplaats en het voorbereiden van jouw stageplan. Met hoor- en werkcolleges ondersteunen we je verder tijdens het uitvoeren van de praktijkstage op de stageplaats. In een stageverslag bespreek je de stageplaats en jouw eigen rol als stagiair.

    Wie reeds een beroep uitoefent binnen het criminologisch werkveld, kan een vervangende opdracht uitvoeren.

    Internationale ervaring

    ontmoetingsruimte roodIn het derde jaar van de bacheloropleiding of in de masteropleiding kan je op uitwisseling.

    Een uitwisseling duurt 1 semester of 1 jaar en je betaalt hiervoor geen extra inschrijvingsgelden. Dit biedt studenten de kans om een semester of een jaar aan een gerenommeerde instelling in het buitenland te studeren zonder er hoge inschrijvingsgelden voor te betalen.

    De faculteit Recht en Criminologie heeft verschillende akkoorden met partners in tal van Europese landen. Zo krijgen alle studenten die graag een buitenlandse ervaring opdoen tijdens hun opleiding criminologie, de kans dit te realiseren.

    Een uitgebreid overzicht van de bestemmingsmogelijkheden vind je hier.

    Graag nog meer weten over mogelijke uitwisselingen tijdens jouw studies?

    Beroepsmogelijkheden

    alumni criminologie aan het woord

    Afgestudeerden van onze faculteit vertellen je over hun beroep en wat hen daarin boeit. Ze geven ook enkele tips die je kunnen helpen bij je studiekeuze.

    Criminologie: Een richting, meerdere wegen

    Ondersteuning

    De opleiding Criminologische Wetenschappen is een academische en theoretische opleiding die een grote inzet en zelfstandigheid van jou verwacht. Gelukkig sta je er niet alleen voor. De studie-en trajectbegeleiders van het monitoraat helpen jou om vlotter en efficiënter te studeren.

    Studenten aan het woord

    Waarom kozen ze voor de opleiding? Hoe hebben ze hun eerste dag op de universiteit beleefd? Aan welke studeertip hebben ze het meeste gehad?

    Op stap met een student van onze faculteit

     

    Handig om weten

    Leslocaties (klik op te vergroten)

    Leslocaties 1ste ba criminologie

    Lesrooster: louter illustratief, wijzigingen zijn mogelijk (klik op te vergroten)

    1ste semester 1ste ba criminologie

    2de semester 1ste ba criminologie

    Verkorte studietrajecten

    Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak? Dan kom je misschien in aanmerking voor een verkorte bachelor.

    Studeren als werkstudent

    Wens je jouw studies te combineren met een job? Neem dan hier een kijkje.

    Student zijn is meer dan studeren alleen

    StuReC

    De studentenvertegenwoordigers (StuVers) verdedigen de belangen van de studenten in de opleiding en de faculteit.

    Elke student van de faculteit is ook automatisch lid van StuReC, de Studentenraad voor Rechten en Criminologie.

    LombrosianaLombrosiana is de faculteitskring van de opleiding Criminologie. Ze bieden een gevarieerd aanbod van fuiven, cultuur, sport, studie en dit alles aan studentikoze prijzen.

    Gent kent een divers (studenten)verenigingsleven. Ga via Durf Doen op zoek naar de vereniging waar jij je thuis zal voelen.

    Diversiteit

    #durfdiversdenkenHet credo van de Universiteit Gent is ‘Durf Denken’. De universiteit daagt haar studenten en personeel dan ook uit om een kritische blik op de maatschappij te ontwikkelen.

    De Universiteit Gent is een maatschappelijk geëngageerde pluralistische universiteit, een universiteit die open staat voor iedereen, ongeacht levensbeschouwelijke, politieke, culturele, sociale en andere achtergronden. Toegankelijkheid, evenredige en evenwaardige participatie zijn een prioriteit.

    #durfdiversdenken

    Faculteit Recht en Criminologie

    Onze faculteit is gelegen in het hart van de stad Gent, tussen de Universiteitstraat en de Voldersstraat.

    Kijk gerust eens (virtueel) binnen...

    Contact

    Heb je nog vragen over de opleiding? We beantwoorden ze graag!

    Stuur een mailtje naar .