Studeren via creditcontract

Wil je uit interesse graag één of meerdere vakken uit de opleiding rechten of de opleiding criminologie volgen zonder dat het jouw (directe) bedoeling is om een diploma te behalen, dan is het mogelijk om te studeren via credit(doel)contract. 

Toelatingsvoorwaarden aan de Faculteit Recht en Criminologie

Aan de Faculteit Recht en Criminologie is het opnemen van vakken via creditcontract enkel toegelaten voor studenten die in het bezit zijn van een diploma secundair onderwijs. Beschikt je (nog) niet over een diploma secundair onderwijs, dan is het met andere woorden niet mogelijk om (alvast) via creditcontract te studeren aan onze faculteit. Je herkent vakken van onze faculteit aan de cursuscode B, gevolgd door 6 cijfers.

  • Voor vakken uit een bacheloropleiding volstaat een secundair diploma.
  • Wil je echter vakken uit een masteropleiding opnemen zonder dat je beschikt over het respectievelijke bachelordiploma of zonder dat je geslaagd bent voor het voorbereidings- of schakelprogramma, dan wordt dit enkel goedgekeurd indien ook de lesgever van het desbetreffende vak hiervoor de toestemming geeft (zie verder). Overweeg je een mastervak op te nemen in het kader van een bevorderingsprocedure, dan is deze pagina voor jou van toepassing. 

Studenten die voldoen aan de toelatingsvoorwaarden kunnen kiezen uit alle vakken, met uitzondering van de bachelor- en masterproef en de stage. 

Omdat er geen vorm van volgtijdelijkheid bestaat, kunnen de vakken in willekeurige volgorde opgenomen worden.

Het opnemen van een vak via creditcontract zal geweigerd worden wanneer studenten op deze manier de GIT-regels proberen te omzeilen.

De te volgen procedure

1. Creditcontract aangaan

Volg de stappen voor de eerste inschrijving (instructievideo). Je kiest voor ‘aparte opleidingsonderdelen’ en maakt hiervoor een inschrijving aan. 

2. Vak(ken) toevoegen aan jouw creditcontract

Na inschrijving (en activatie van de UGent-account) zal je de vakken die je wenst te volgen, in Oasis kunnen toevoegen aan jouw creditcontract. In deze instructievideo wordt jou getoond hoe je dit doet. De cursuscodes van vakken van de faculteit Recht en Criminologie starten met de letter B

3. Voorleggen aan de curriculumcommissie

Vergeet ook niet tijdig jouw curriculum ter goedkeuring voor te leggen. Zolang jouw curriculum 'in ontwerp' staat, kan het niet door de curriculumcommissie goedgekeurd worden. 

Deadlines 1ste semestervakken:

  • keuzevakken: 4 oktober 2024
  • plichtvakken: 14 november 2024

Deadlines 2de semestervakken:

  • keuzevakken: 21 februari 2025
  • plichtvakken: 28 februari 2025

Het is mogelijk, en meestal ook aan te raden, om per semester te beslissen welke vakken je opneemt in jouw creditcontract. 

4. Gelijktijdig met voorgaande stappen, enkel bij mastervakken zonder rechtstreekse toegang

Wanneer je een mastervak opneemt zonder dat je over het respectievelijke bachelordiploma beschikt, kan de curriculumcommissie geen toelating geven zonder de toestemming van de betrokken lesgever:

  • Mail de betrokken lesgever. Het mailadres van de lesgevers is steeds voornaam.achternaam@ugent.be (achternamen bestaande uit meerdere woorden worden in het mailadres aan elkaar geschreven)
  • In die mail motiveer je kort waarom je dit vak wil volgen en waarom je meent over voldoende basiscompetenties te beschikken
  • Het positief advies van de lesgever stuur je, rekening houdend met bovenstaande deadlines, door naar aanvragen.re@ugent.be

Waar je best rekening mee houdt in de afweging tussen diploma- of creditcontract

  • Je zet bij het studeren via creditontract altijd leerkrediet in, ook al zijn dit vakken uit het schakel- of voorbereidingsprogramma waarbij je geen leerkrediet inzet als je deze volgt via diplomacontract. 
  • Je verliest jouw leerkrediet altijd definitief bij stopzetting, enkel als je slaagt voor een vak krijg je het ingezet leerkrediet terug. Tip: schrijf je in per semester, en wacht met het inschrijven voor een tweedesemestervak tot februari (zie deadlines bij procedure)
  • Er geldt geen dubbele telling van de eerste 60 verworven credits voor de opbouw van leerkrediet
  • Je komt niet in aanmerking voor een studietoelage
  • Niet goedkoper dan een diplomadoelcontract, het studiegeld wordt immers op dezelfde wijze berekend. De vakken worden aangerekend volgens de formules die je terugvindt op de pagina Studiegeld
  • Er gelden andere studievoortgangsmaatregelen. Ben je 2x ingeschreven voor eenzelfde vak zonder te slagen, dan kan je dat vak niet meer opnemen in een creditcontract. Inschrijven via diplomadoelcontract is wel nog mogelijk, zolang je tegen geen andere studievoortgangsmaatregel aanloopt

Zie ook vergelijkende tabel contracttypes

Contact

Voor meer informatie, of advies over de op te nemen vakken, contacteer het monitoraat.