Verkorte bachelor

Wat?

Een verkorte bachelor heeft de bedoeling om studenten alle doelstellingen van de bacheloropleiding bij te brengen. Het is gericht naar studenten die reeds in het bezit zijn van een diploma hoger onderwijs en die een bijkomend bachelordiploma wensen te behalen.

Na het voltooien van de verkorte bachelor ontvang je een volwaardig academisch bachelordiploma. Dit diploma biedt doorstroommogelijkheden naar diverse masteropleidingen en kan een extra troef zijn op de arbeidsmarkt.

Voor wie?

 • Een diploma van een bacheloropleiding in het academisch onderwijs 
 • Een diploma van een masteropleiding aansluitend op een bacheloropleiding 
 • Bachelor in het bedrijfsmanagement, afstudeerrichting: rechtspraktijk
 • Bachelor in het sociaal werk 

Voor studenten die in 2024-2025 instromen, heeft het verkort bachelortraject een studieomvang van 127 studiepunten (twee academiejaren).

Bekijk het vakkenpakket van de verkorte bachelor.

Voor toelichting bij deze vakken kan je de studiekiezer raadplegen.

  Hoe inschrijven en verkort traject aanvragen?

   Inschrijven

   Na het grondig doornemen van bovenstaande informatie kan je je inschrijven bij de centrale studentenadministratie. Je schrijft je in via een diplomacontract voor de bacheloropleiding rechten. Deze inschrijving gebeurt onder de ontbindende voorwaarde dat je de toelating krijgt van de curriculumcommissie om in te schrijven voor het verkorte traject. Krijg je deze toelating niet, dan kan jouw inschrijving terug verwijderd worden.

   Bij inschrijving zal je worden ingeschreven voor de eerste bachelor rechten. Nadat jouw aanvraag voor het verkorte traject werd goedgekeurd door de curriculumcommissie zal de facultaire studentenadministratie (FSA) jouw vakkenpakket aanpassen obv het aan jouw toegewezen verkorte traject. Dit gebeurt automatisch, je hoeft hiervoor dus niets te ondernemen.

   Verkort bachelor aanvragen

   Daarnaast vraag je een verkort traject aan bij de faculteit:

   nullRespecteer de deadlines!

   • bij instroom in 1ste semester = 4 oktober 2024
   • bij instroom in 2de semester = 28 februari 2025

   Als je denkt in aanmerking te komen voor extra vrijstellingen, dan kan je een aanvraag indienen bij de faculteit.

   En wat dan?

   De uiteindelijke beslissing over de aanvraag wordt genomen door de curriculumcommissie van de faculteit. Haar beslissing wordt per mail aan jou bekend gemaakt. De curriculumcommissie komt in de maanden september en oktober ongeveer tweewekelijks samen om de aanvragen te beoordelen. Hoe vroeger je jouw aanvraag indient, hoe vroeger je weet of het verkort traject al dan niet werd toegekend.

   In het tweede semester komt de curriculumcommissie eveneens samen, en dit in de maanden februari en maart.

   Indien je jouw verkort traject wenst te spreiden en dus het vakkenpakket niet in één academiejaar wenst op te nemen, kan je contact opnemen met de FSA om bepaalde opleidingsonderdelen uit jouw curriculum te laten verwijderen.

   Contact

   Met vragen die niet op deze website worden beantwoord, kan je terecht bij het monitoraat.

   Kreeg je bericht dat jouw verkort traject werd goedgekeurd, maar werd dit niet in Oasis aangepast voór 15 november (instroom 1ste semester) of 15 maart (instroom 2de semester), neem dan contact op met de FSA.