Week van Georgina Schipper

Even voorstellen

Hallo allemaal, ik ben Georgina Schipper. Deze week kunnen jullie een idee krijgen van mijn werk als dierenarts en vertel ik o.a. over een aantal bijzondere patiëntjes. Ik studeerde in 2018 af als dierenarts kleine huisdieren aan de Universiteit Gent. Direct daarna begon ik als dierenarts bij een praktijk die ik al een hele tijd kende en waar ik sinds 2009 als paraveterinair werkte. Doordat ik een hechte band opgebouwde met het team, de baasjes en hun huisdieren, ben ik daar dus altijd gebleven. Nu kan ik met trots zeggen dat ik sinds begin 2021 mede-eigenaar ben van deze toffe en gezellige praktijk, Dierenkliniek Middelburg. Mijn interesses liggen voornamelijk in de medische beeldvorming, interne geneeskunde en de konijnen en knaagdieren geneeskunde.

Dag 1

Zoals bij elke praktijk staat op maandagochtend de telefoon roodgloeiend. Het weekend is net voorbij en het is weer tijd voor een nieuwe week met nieuwe patiënten. Het leuke van het werken in een eerstelijnspraktijk is de variatie aan patiënten. We zien eigenlijk veel verschillende diersoorten en allerlei consultaties, zo is elke dag de planning anders en weer een verrassing. We krijgen zieke dieren op bezoek, maar natuurlijk ook puppy’s en kittens voor hun eerste controle. Buiten de spreekuurconsultaties doen we ook operaties, röntgen, echografie, opname, gebitsbehandelingen, laboratorium werkzaamheden, lasertherapie en visites. Een enorme afwisseling dus!

Week van Georgina: dag 1

Dag 2

Eén van mijn interesses is dus medische beeldvorming, zowel echografie als röntgen. Ik heb hiervoor verschillende nascholingen en cursussen gevolgd. Echografie is zeker niet gemakkelijk, je kunt dit pas echt leren door het veel te blijven doen. We zien dit erg veel op onze praktijk, soms tussen de afspraken van het spreekuur en operaties door wel 5 echo’s op een dag. Dit kan variëren van bijvoorbeeld een volledig of een deel van het abdomen, drachtdiagnoses, weke delen zwellingen, echocardiografie etc. Prachtig om dit allemaal in beeld te kunnen brengen niet?

Week van Georgina: dag 2

Dag 3

Ook lasertherapie is een behandelingsmethode welke we regelmatig toepassen in onze praktijk. Dit kan gebruikt worden voor veel verschillende aandoeningen. Zo zetten wij het o.a. vaak in bij pododermatitis. Hier zien we Feline, een cavia met een heftige vorm van bumblefoot. Lang en intensief behandelen met medicaties, verbanden en lasertherapie heeft tot een prachtig resultaat geleid.

Week van Georgina: dag 3

Dag 4

Als praktijkeigenaar draai je niet alleen kliniek uren maar komt er ook een hoop administratie bij kijken. Hier gaan stiekem echt wel wat uurtjes per week in zitten. Erg belangrijk bij zo’n drukke baan is dan ook ontspanning. Dit haal ik o.a. uit bezig te zijn met mijn eigen beestenboel. Ik woon in het prachtige Zeeland, waarbij ik dus binnen een paar minuten op het strand ben. Gaan wandelen met mijn keeshondje Luca geeft dan even wat rust.

Week van Georgina: dag 4

Dag 5

Yugi, een cavia zeugje kwam langs met klachten van piepen bij het plassen. Al snel maken we dan o.a. een röntgenfoto om uit te sluiten dat ze geen last van steentjes in de lagere urinewegen heeft. En ja hoor bingo, caudaal van het bekken, een opaciteit te zien. Helaas lukte het Yugi niet om dit met aangepaste medicatie zelf uit te plassen. We hebben daarom besloten om haar te helpen en het steentje te verwijderen. Het bleek uiteindelijk te gaan om samengeperst gruis in het diverticulum. Het was geen makkelijk karwei, toch een hele bevalling, maar wat deed ze het super. Dit geeft altijd een ontzettend fijn gevoel als het dan uiteindelijk lukt!

Week van Georgina: dag 5