Week van Joke Lannoo

Even voorstellen

Ik ben Joke Lannoo, 11 jaar werkzaam als kleine huisdieren dierenarts. Boerendochter uit een West-Vlaams melkvee- en varkensbedrijf. Na mijn afstuderen in 2009 in de richting Kleine Huisdieren heb ik 4 jaar in 2 dierenklinieken in het Verenigd Koninkrijk gewerkt. Vanaf 2013 werkte ik vooral in België in zowel groepspraktijken als eenmanspraktijken. Sinds november 2019 ben ik werkzaam op de Faculteit Diergeneeskunde binnen de vakgroep Voortplanting van de KHD. Ik ben ook actief als raadslid in de Orde der dierenartsen. In 2018 nam ik deel aan het tv-programma De Mol.

Dag 1

Op de dienst Voortplanting van de Kleine Huisdieren voeren we de consultaties voor cyclusopvolging, sperma analyses en inseminaties uit. Ook het opwerken van infertiliteit, problemen met het genitaalstelsel en het opvolgen van de dracht behoort tot ons takenpakket. Door Corona werd ons klinisch werk tijdelijk grotendeels stilgelegd maar nu zijn we weer volop bezig.

Week van Joke: dag 1

Dag 2

De studenten tweede en derde master volgen de consultaties mee, en op vrije momenten oefenen we bijv. vaginale cytologie, practicum keizersnede of bespreken we casussen. Een namiddag per week begeleid ik het zwerfkattenproject waar de laatstejaarsstudenten met onze hulp de sterilisaties en castraties uitvoeren. Ook ben ik tegelijk een onderzoek aan het afwerken over sterilisatie en castratie bij de hond: hoe zit het nu? We bekijken of bepaalde aandoeningen vaker voorkomen bij (vroeg) gecastreerde dieren in de Belgische populatie. Daarvoor vragen we hulp voor de statistische analyse aan kenners ter zake! (foto werd pre-corona gemaakt).

Week van Joke: dag 2

Dag 3

Ik begeleid mensen om hun nieuwe hond te kiezen om verkeerde gezin-hond combinaties te vermijden en juiste verwachtingen te creëren bij het in huis nemen van een hond. In 2019 schreef ik het boek FitDog voor (toekomstige) hondeneigenaars. Ik zet hen hiermee op weg om hun pup of asielhond zijn plekje in hun leven te helpen zoeken, en bespreek elke levensfase van hun hond.

Week van Joke: dag 3

Dag 4

Afhankelijk van wanneer ik tijd heb werk ik een paar dagen in de maand in een praktijk in de buurt als eerstelijns dierenarts. Ik doe er consulten en operaties samen met de assistente. Het voelt telkens een beetje als thuiskomen.

Week van Joke: dag 4

Dag 5

Meerdere dagen en avonden per maand spendeer ik aan voorbereidend werk en vergaderingen met de Orde der dierenartsen (NGROD). Deze legislatuur startte in oktober 2019 en zal 6 jaar deel van mijn professionele leven uitmaken. Ik verdiep me in de dossiers en heb een hedendaagse en eerlijke visie over de te beslissen zaken. Het werk ligt buiten mijn comfort zone en is een aangename uitdaging.

Week van Joke: dag 5