Week van Olivier Buyssens

Even voorstellen

Na 6 jaar intensief studeren, beëindigde Olivier Buyssens zijn studie als Master in de diergeneeskunde aan Universiteit Gent. Na zijn afstuderen in 2012 trok hij naar centraal - en daarna naar Noord-Frankrijk om er te werken in verschillende dierenartsenpraktijken. Naarmate hij meer ervaring opdeed, groeide zijn interesse voor de paardentandheelkunde. Eind 2016 richtte Olivier zijn eigen praktijk EQUI-DENT op, waar hij op dagelijkse basis zijn passie voor tandheelkunde bij paarden kan uitoefenen.

Dag 1

In de paardentandheelkunde staat preventie centraal. Daarom is een jaarlijkse gebitscontrole een must om tandproblemen te voorkomen. Na een algemeen onderzoek wordt het paard gesedeerd en wordt de mond grondig gespoeld. Om elke tand gedetailleerd te kunnen bekijken, gebruik ik een mondspiegel of (bij twijfel) een oroscoop. Vandaag is kleine Molly aan de beurt. Bij Shetlandpony’s en mini-rassen is de ruimte in de mond beperkt. Toch is het belangrijk om ook de achterste maaltanden grondig te inspecteren. Bij Molly vijlde ik emaillepunten en enkele haken weg.

Week van Olivier: dag 1

Dag 2

Vandaag staat een operatie op het programma. Omer, een 14-jarige ruin, maakt sinds enkele weken grote proppen. Een collega dierenarts stuurde het paard door naar EQUI-DENT. Omer had een tandfractuur als gevolg van vergevorderde infundibulaire cariës (tandwortelinfectie). De gebroken tand werd operatief verwijderd.

Week van Olivier: dag 2

Dag 3

Estelle studeert dit academiejaar af als bachelor in de dierenzorg. Naast administratief werk  assisteert ze me bij complexe operaties zoals vandaag. Ariadne, een 22 jarige merrie, lijdt aan EOTRH (Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis), een zeer pijnlijke, progressieve en degeneratieve aandoening die voornamelijk voorkomt aan de snijtanden (en haaktanden) van oudere paarden. De diagnose wordt gesteld door klinisch onderzoek, aangevuld met medische beeldvorming. Extractie van alle aangetaste tanden is de enige oplossing. Na 10 dagen zal Ariadne al terug (pijnvrij) kunnen grazen.

Week van Olivier: dag 3

Dag 4

Vandaag vertrek ik naar Wimborne in Engeland voor een driedaagse bijscholing endodontie en cariësbehandeling in de Equine Dental Clinic. Eigenaar Chris Peers en zijn team zijn pioniers in de tandheelkunde bij paarden. Samen met 11 collega dierenartsen krijgen we onze eerste theorieles!


Week van Olivier: dag 4

Dag 5

Vandaag zetten we de theorie om in de praktijk tijdens de praktijkles. We leren hoe we een tand ontzenuwen en hoe pulpaholtes opgevuld worden.

Week van Olivier: dag 5