Week van Xanthe Helsen

Even voorstellen

Hallo allemaal, ik ben Xanthe Helsen. In 2018 studeerde ik af aan de UGent als Master in de diergeneeskunde, optie herkauwers. Sinds 2018 werk ik in een gemengde groepspraktijk, samen met 3 andere toffe collega’s. Het grootste deel van de tijd vind je me op melkveebedrijven, maar ook vleesvee en kleine herkauwers neem ik voor mijn rekening. Onze groepspraktijk focust zowel op preventieve als curatieve diergeneeskunde, waarbij zowel bedrijfsbegeleiding als nachtelijke keizersneden op het menu staan. Graag neem ik jullie een weekje mee op pad!

Dag 1

Die winter komt er aan, brrrr! Bij acute weerwisselingen waarbij vocht, warmte, koude en wind elkaar afwisselen, krijgen onze jongste patiënten het soms moeilijk. Deze mooie kalveren zijn 3 maanden oud en lijden aan Bovine Respiratory Disease. Uit longspoelingen bleek dat Histophilus Somni de oorzaak was. De kalveren werden behandeld en de longtoestand wordt opgevolgd en geëvalueerd door middel van longechografie (UGent Quickscan!). Preventief werd er een vaccinatieprotocol opgestart om uitbraken in de toekomst te vermijden.

xanthe01.jpg

Dag 2

Vandaag voerden we een enucleatie uit bij een geitje. Deze dame had een tijdje terug een cornealetsel opgelopen. Er werd besloten om het letsel te behandelen maar helaas sloeg de therapie niet aan en ontstond er een zogenoemde “melting ulcer”. Het weghalen van het oog was de enige resterende optie. Alles verliep goed, en vandaag huppelt kapitein éénoog weer vrolijk door de wei!

xanthe02.jpg

Dag 3

Vanochtend werd ik gebeld voor een Belgisch Wit Blauwe koe die moest bevallen. Ik voerde een keizersnede uit, te velde, bij zonsopgang! Het kalfje was meteen zeer vitaal, en stond al recht wanneer ik mijn laatste hechting plaatste. Op de foto gaat hij op zoek naar de biestmelk van zijn mama. Als rundveedierenarts moeten we vaak operaties uitvoeren in niet-steriele omstandigheden, wat het ons extra moeilijk maakt. Maar geen enkele humane chirurg kan genieten van zo’n uitzicht tijdens de operatie!

xanthe03.jpg

Dag 4

Donderdag, bedrijfsbegeleiding vandaag. Op donderdag heb ik een vaste afspraak op een bedrijf met 500 melkkoeien om de zogenaamde ‘verse koeien’ op te volgen. Deze koeien zijn 10 dagen na de kalving en moeten op een hele reeks parameters gecontroleerd worden. Op die manier kunnen we snel ingrijpen bij problemen én voorkomen we een slechte opstart met andere gezondheidsproblemen tot gevolg. Gelukkige en gezonde koeien geven meer melk én zorgen ook voor een gelukkige veehouder en dierenarts!

xanthe04.jpg

Dag 5

Vandaag sluit ik mijn dag af met het online MEX CONNEXION Event. Deze online sessie wordt georganiseerd door het MEX-team, die zich specialiseren in uiergezondheid bij melkvee. Strategische behandeling van mastitis, verantwoord antibioticumgebruik, beddingmateriaal en communicatiemanagement omtrent veterinair advies komen aan bod. Ik hoop vandaag veel bij te leren, om op die manier onze veehouders beter te kunnen helpen wanneer er zich een probleem met uiergezondheid voordoet. Knowledge is power, but enthusiasm pulls the switch!

xanthe05.jpg