Revolutie in de bouw: Nieuwe technologieën voor efficiëntere voortgangsmonitoring

Ontwerp cover Roger Van Hecke (vergrote weergave)

Ontwerp cover Roger Van Hecke

(17-05-2024) Een nieuw promotieonderzoek introduceert geavanceerde automatiseringstechnieken voor de bouwsector, waardoor voortgangsmonitoring efficiënter en nauwkeuriger wordt, wat resulteert in kosten- en tijdsbesparingen.

De bouwindustrie staat bekend om haar langzame evolutie, maar een nieuw promotieonderzoek van Noaman Akbar Sheik belooft hier verandering in te brengen door het monitoren van bouwprojecten drastisch te verbeteren. In een wereld waar traditionele, handmatige technieken voor voortgangscontrole vaak leiden tot onnauwkeurigheden, vertragingen en verhoogde kosten, biedt dit onderzoek een frisse blik op hoe technologie kan helpen.

Dit onderzoek maakt gebruik van de nieuwste technologieën in 3D-gegevensverwerving en bouwwerkinformatiemodellen (BIM) om een geautomatiseerde oplossing te ontwikkelen voor voortgangsmonitoring, gebaseerd op geavanceerde registratietechnieken die de dominante vlakke structuren van een bouwwerk benutten.

De crux van deze innovatie ligt in de ontwikkeling van een gestandaardiseerd kader dat gebruik maakt van het nieuwste IFC-schema, een formaat voor het uitwisselen van bouwinformatie. Dit kader stelt bouwprofessionals in staat om voortgangsinformatie automatisch te delen en te verwerken, wat leidt tot accuratere metingen en minder ruimte voor menselijke fouten.

Door automatisering van de voortgangsmonitoring biedt het onderzoek niet alleen een verbetering van de bestaande bouwtechnologieën, maar legt het ook de basis voor toekomstige innovaties. Dit resulteert in betere besluitvorming en aanzienlijke voordelen voor de industrie, zoals tijdsbesparing en kostenreductie.

In een sector die gekenmerkt wordt door langzame veranderingen, markeert dit onderzoek een belangrijk keerpunt. Met deze geavanceerde technologieën kunnen bouwprojecten efficiënter, goedkoper en met minder conflicten worden uitgevoerd, wat een welkome vooruitgang is voor alle betrokken partijen.

Lees het doctoraat

--

Titel doctoraat: Improving Construction Progress Monitoring Using BIM and 3D Reconstruction Technologies

Promotoren: Greet Deruyter en Peter Veelaert