Studiebegeleiding Gent

Hieronder vind je een overzicht van het aanbod van de studiebegeleiders op campus Boekentoren en campus Schoonmeersen.

Voor toekomstige studenten

 • zomercursussen: afhankelijk van de opleiding zijn er een aantal zomercursussen waarbij je je voorkennis kan verdiepen en aanvullen en je vaardigheden verder kan inoefenen ter voorbereiding voor de start van het academiejaar.
 • ijkingstoets: deze toets heeft als doel je een duidelijk beeld te geven over je vaardigheden en -kennis in relatie tot het verwachte instapniveau voor de opleiding
 • zelftest wiskunde (enkel campus Schoonmeersen):  deze test bevat extra wiskundeoefeningen om zelfstandig de leerstof in te oefenen of om je kennis van bepaalde topics te testen

Voor studenten

 • Monitoraatsessies: je kan een individuele afspraak maken met één van de studiebegeleiders of een afspraak in kleine groep voor een antwoord op je vragen betreffende de leerstof of om je voor te bereiden op een test of examen.
 • Studieplanning- en methodiek: ook voor vragen omtrent je studie-aanpak kan je terecht bij een studiebegeleider; er worden tevens infosessies georganiseerd.
 • Studiegroepen:
  Ben je een uitsteller? Wil je graag wekelijks actief met de leerstof bezig zijn? Hou je van samen leren? Dan zijn onze studiegroepen iets voor jou! Je inschrijven in een studiegroepje laat je toe luidop te denken, ideeën uit te wisselen en te leren van elkaar. Je zal merken dat je meer gaat leren als je actief op zoek gaat naar antwoorden.  Er worden studiegroepen ingericht in de eerste bachelor zowel voor burgerlijk ingenieur als voor  industrieel ingenieur en dit per semester. Het monitoraat begeleidt elk groepje.

  Een infomoment en de inschrijvingen worden gepland in de eerste lesweek om vanaf de tweede lesweek te kunnen starten met een eerste samenkomst. Dit wordt aangekondigd op de infosite van het Monitoraat op Minerva (campus Boekentoren of campus Schoonmeersen).
 • Cursus basisscheikunde (enkel campus Boekentoren):
  Deze cursus wordt in het begin van het academiejaar aangeboden voor studenten met zeer beperkte voorkennis scheikunde die de zomercursus niet volgden. Tijdens drie sessies van elk 1u15min maak je onder begeleiding oefeningen die je ook voorbereid hebt. De oefeningen worden uitgelegd daar waar er zich problemen voordoen. Er worden naargelang de aanwezige voorkennis ook begrippen uitgelegd die aansluiten bij het leerstofonderdeel waarover de oefeningen gaan.
  Info over de praktische organisatie vind je via de infosite van het monitoraat op Minerva.
 • Vakondersteunende groepssessies (enkel campus Boekentoren):
  Voor moeilijkere thema’s uit bepaalde vakken kunnen extra groepssessies gepland worden.
 • Feedback bij NPGE’s (enkel campus Boekentoren):
  In het eerste modeltrajectjaar van de bachelor ingenieurswetenschappen worden er testen (of NPGE’s) georganiseerd voor verschillende vakken. Voor de opleiding architectuur is dit beperkt tot één vak, namelijk Calculus. Kort na zo’n test organiseert het monitoraat groepssessies voor het verstrekken van feedback. Daarbij wordt aandacht besteed aan het correct interpreteren van opgaven en de opbouw en uitwerking van je antwoord, wat meteen ook een voorbereiding is voor de examens. Je kan je inschrijven voor zo’n sessie via de infosite van het monitoraat op Minerva (onder groepen).

Wie en waar?

Katrien Maertens, Carl Sys, Marleen Vander Straeten, Peter Van Lancker, Sandy Van Wonterghem, Greet De Beer, Toon Van Alboom (enkel campus Schoonmeersen)

Campus Boekentoren:

Jozef Plateaustraat 22, 9000 Gent
Lokalen 017, 018 en 019 (1e verdieping, linkervleugel) of lokaal 0.31 (gelijkvloers, linkervleugel)

Campus Schoonmeersen:

Valentin Vaerwyckweg 1 (auto) of Voskenslaan 270 (te voet – fiets – openbaar vervoer), 9000 Gent
Gebouw C, gelijkvloers, lokaal C.0.009

Contact

Maak gebruik van het online reservatiesysteem voor het maken van afspraken met een studiebegeleider.

Raadpleeg de infosite van het monitoraat op Minerva (campus Boekentoren of campus Schoonmeersen) voor meer informatie over de groepsgeoriënteerde activiteiten.