Studiebegeleiding Gent

Voor toekomstige studenten

 • Zomercursussen: afhankelijk van de opleiding zijn er een aantal zomercursussen waarbij je je voorkennis kan verdiepen en aanvullen, en je vaardigheden verder kan inoefenen ter voorbereiding voor de start van het academiejaar.
 • Starttoets (verplichte ijkingstoets): deze toets heeft als doel je een duidelijk beeld te geven over je vaardigheden en kennis in relatie tot het verwachte instapniveau voor de opleiding
 • Zelftest wiskunde (enkel voor industriële wetenschappen): deze test bevat extra wiskundeoefeningen om zelfstandig de leerstof in te oefenen of om je kennis van bepaalde topics te testen

Voor studenten

Studiebegeleiding is mogelijk on campus én online.
  • Vakinhoudelijke studiebegeleiding: je kan een individuele afspraak maken met één van de studiebegeleiders voor een antwoord op je vragen betreffende de leerstof of om je voor te bereiden op een test of examen.
  • Algemene studiebegeleiding: ook voor vragen omtrent je studieaanpak kan je terecht bij een studiebegeleider; er worden tevens infosessies georganiseerd.
  • Vakondersteunende groepssessies: voor moeilijkere thema’s uit bepaalde vakken kunnen extra groepssessies gepland worden; deze sessies worden aangekondigd via de Ufora-monitoraatsite (EX00001).
  • Feedback bij NPGE’s voor ingenieurswetenschappen (architectuur):
   In het eerste modeltrajectjaar van de bachelor ingenieurswetenschappen worden er testen (of NPGE’s) georganiseerd voor verschillende vakken. Het monitoraat verzorgt de feedback bij deze testen waarbij aandacht wordt besteed aan het correct interpreteren van opgaven en de opbouw en uitwerking van je antwoord, wat meteen ook een voorbereiding is voor de examens. Op een analoge manier wordt ook ondersteuning gegeven bij de huistaken van Calculus voor de studenten ingenieurswetenschappen-architectuur. De manier waarop deze feedback gebeurt zal via de Ufora-monitoraatsite (EX00001) aangekondigd worden.

  Wie en waar?

  Campus Boekentoren:

  Katrien Maertens, Carl Sys, Marleen Vander Straeten, Peter Van Lancker, Sandy Van Wonterghem, Greet De Beer, Steven Freson

  Jozef Plateaustraat 22, 9000 Gent
  Lokalen 017, 018 en 019 (1e verdieping, linkervleugel) of lokaal 0.31 (gelijkvloers, linkervleugel)

  Praktisch

  • Je kan een afspraak maken vanuit Ufora: je kiest jouw opleiding, een sessie on campus of online en verder het gewenste vak of algemene studiebegeleiding. Dan kom je in de juiste agenda waar je een dag, medewerker en uur kan selecteren. Vul jouw gegevens in en klik op reserveren.
  • Je kan een vraag stellen via mail:
   Algemeen adres: monitoraat.ea@ugent.be
   Persoonlijke adressen kan je vinden op Ufora (inhoud > overzicht).
  • Je kan een medewerker contacteren via de chat op MS Teams (de app "Microsoft Teams" kan je installeren via teams.microsoft.com; meld je aan met je UGent e-mailadres en bijhorend wachtwoord (= zelfde wachtwoord als je UGent account)).
  • Je kan een vraag stellen op het discussieforum van de Ufora-monitoraatsite (Ufora-tools -> Discussies); dit kan ook anoniem.
  • Hou de aankondigingen op de Ufora-monitoraatsite (EX00001) in het oog.