Wijziging facultaire kleur

De huisstijlkleurcodes van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur veranderen bij de start van het academiejaar 2021-2022.

Faculty color change - Read this information in English

Kleur bekennen

In 2016 vernieuwde de UGent haar huisstijl waarbij elk van de 11 faculteiten een eigen visuele identiteit kreeg met een typerend ondersteunend kleuraccent.

De kleur voor de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur bleek erg verschillend voor schermweergave t.o.v. drukwerk, waardoor beide kleuren naar eigen goeddunken door elkaar gebruikt werden voor diverse toepassingen.

Omdat we streven naar een herkenbare, eenduidige uitstraling, die onze vertrouwde organisatie koppelt aan zowel interne als externe doelgroepen, heeft de faculteit in overleg met de Directie Communicatie en Marketing, het initiatief genomen om de kleur voor de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur te herdefiniëren en alle kleurcoderingen ondubbelzinnig op elkaar af te stemmen. Deze nieuwe kleurcodes werden zorgvuldig gekozen vanuit de originele kleuraccenten op de toga’s (historisch bepaald in 1993).

Voor een kleur bestaan vele kleurcoderingen en het is logisch dat het niet altijd voor iedereen duidelijk is wanneer wat gebruikt wordt: RGB, HEX (digitaal) — CMYK, PMS/Pantone (drukwerk) — NCS of RAL (verf). We streven ernaar om één en dezelfde kleur er voor het menselijk oog altijd hetzelfde te laten uitzien, ongeacht het medium waarop deze kleur wordt weergegeven en los van de kleurcodering die gehanteerd wordt bij de reproductie van die kleur. Zo zorgen we er bijvoorbeeld voor dat de kleur van het logo op een website hetzelfde oogt als in een folder.

Geen eenvoudige opgave gezien talrijke variabele parameters zoals lichtomstandigheden mee bepalend zijn voor hoe we kleur waarnemen.

Vandaag is het tijd om kleur te bekennen en onze visuele identiteit ondubbelzinnig kenbaar te maken en te verspreiden. De paarse kleur die in 2016 gedefinieerd werd voor schermweergave is bij de start van het nieuwe academiejaar verdwenen. Vanaf nu zullen we uitsluitend nog de kleur gebruiken die we kennen vanuit de kleuraccenten op onze toga’s.

De manier waarop kleuren gedefinieerd worden, is niet objectief, waardoor dezelfde kleuren in verschillende talen anders worden benoemd.

De Nederlandstalige beschrijving van onze nieuwe faculteitskleur is 'mediumhemelsblauw'.

Ondertussen is de huisstijl op de UGent-website aangepast, is er gecommuniceerd naar alle vaste externe drukkerijen en zijn alle mogelijke sjablonen en kleurpaletten voor digitale toepassingen en drukwerk beschikbaar in de nieuwe facultaire kleur.

Kleur is een taal die iedereen spreekt’! Laten we deze mediumhemelsblauwe boodschap dan ook eenduidig implementeren door met zijn allen de nieuwe aangepaste huisstijl te respecteren.

Voor wie wil, leiden we jullie graag nog even door het bonte bos van de kleurcodes

RGB

Een kleur weergegeven op het beeldscherm drukken we uit in RGB-waarden, zeg maar een menging van de primaire lichtkleuren Rood, Groen en Blauw uitgedrukt in numerieke getallen. Denk hierbij aan PowerPointpresentaties of filmmateriaal .

HEX

RGB-kleuren kunnen we ook hexadecimaal noteren en toepassen in de html-code voor websites.

CMYK

Voor CMYK ontstaat de kleur via menging van Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). De kleuren worden gemengd tijdens het drukken waarbij het kleurresultaat afhankelijk is van de drukmachine en dus niet exact voorspelbaar.

We spreken van 'Quadri', 'Full Colour' of 'Vierkleurendruk'

CMYK is de standaard voor offset drukwerk (met natte inkt) en digitaal drukwerk (met droge toner) en wordt gebruikt voor drukwerk waarin veel kleuren voorkomen, bijvoorbeeld foto's.

PMS

PMS staat voor 'Pantone Matching System'  en is enkel beschikbaar in offset drukwerk, niet in digitaal drukwerk. Je betaalt per voorgemengde, solide kleur die overal ter wereld exact gelijk is.

Bij het drukken zal het soort papier mee bepalend zijn voor hoe een kleur wordt waargenomen, vandaar dat we onderscheid maken tussen C die staat voor 'coated' (glanzend) en U die staat voor 'uncoated' (mat).
We gebruiken PMS-kleuren voor ontwerpen die weinig kleuren bevatten en die exact moeten weergegeven worden, zoals visitekaartjes.

NCS

Het 'Natural Colour System' is een coderingssysteem om kleuren van verf en andere coatings te definiëren en bevat 1.950 gestandaardiseerde verfkleuren die vrij goed aansluiten op drukwerkkleuren.

RAL

RAL staat voor ReichsAusschuss für Lieferbedingungen en is een coderingssysteem om kleuren van verf en andere coatings te definiëren. De RAL Classic bevat slechts 215 standaardkleuren die meestal afwijken van de gewenste kleur. We gebruiken RAL uitsluitend wanneer NCS niet beschikbaar is.

Roger Van Hecke