Kim Van Liefferinge, zelfstandig food photographer

(afgestudeerd in 2008)

Ik besloot dat ik archeologie wou gaan studeren toen ik acht jaar oud was, tijdens een bezoek aan de Pont du Gard in Nîmes. Door de stenen van de brug en het aquaduct voelde ik een connectie met mensen van eeuwen geleden. Die band met het materiële aspect van de klassieke oudheid heeft diepe indruk op mij gemaakt. In de middelbare school lag de keuze voor Latijn-Grieks dan ook voor de hand. Ik heb eerst een jaar klassieke filologie gestudeerd aan de UGent, voor de Bachelor-Masterhervorming kon je immers in het eerste jaar nog geen archeologie studeren. Toen dat wel kon, ben ik overgeschakeld. 

Ik heb tijdens mijn studententijd veldwerk gedaan op verschillende sites in binnen- en buitenland. Ik stond op het veld in de Bijloke en in de Sint-Baafsabdij. In de Sint-Baafsabdij werkten we bijvoorbeeld op een zestiende-eeuwse begraafplaats, dus de connectie met het materiële aspect van het verleden was erg tastbaar. Ik heb altijd graag in het buitenland gewoond en gewerkt. Tijdens mijn studententijd ben ik daarom ook op campagne geweest op Corsica en in Griekenland. Toen ik afgestudeerd was, ben ik begonnen aan een doctoraat over de zilvermijnen van het klassieke Athene en over technologische evoluties in het oude Griekenland. In de zomer werkte ik op de site in Thorikos, de wintermaanden kon ik wijden aan onderzoek. Dat ritme lag me wel.

Nadat ik mijn doctoraatstitel behaald had, verhuisde ik naar San Francisco, ik had een beurs gekregen voor een postdoctoraal mandaat aan Stanford University in de Verenigde Staten. Toen die beurs afgelopen was, besloot ik in de Verenigde Staten te blijven en een nieuw carrièrepad te bewandelen, nl. de fotografie. Na al die jaren in de academische wereld was dat een uitdagende beslissing: er is amper een sociaal vangnet in de VS en ik heb dan ook een tijdje allerlei bijverdiensten moeten zoeken om de rekeningen te betalen, van koffiebars tot de kleinhandel. Toen ik een tijdje in New York woonde ben ik zelfs even 'dog walker' geweest! 

In de zomer werkte ik op de site in Thorikos, de wintermaanden kon ik wijden aan onderzoek. Dat ritme lag me wel.

Op dit moment ben ik full-time food photographer in San Francisco. Grappig, want ik heb nooit een specifieke opleiding fotografie gehad. Mijn camera had ik altijd in de hand: ik had ze mee op reis, ik fotografeerde tijdens de campagnes in Griekenland en ik werkte mee aan een historisch kookboek. Ik heb mezelf geleerd om professioneel met mijn camera te werken. Ook de praktische aspecten van het uitbouwen van een eigen zaak heb ik mezelf bijgebracht door veel te lezen. Tegenwoordig heb ik mijn eigen bedrijf, Photo Bite Productions. We willen met onze beelden een frisse blik op plantaardig voedsel creëren. Ik ben ondertussen achter de schermen ook bezig met een culinair project met een historische insteek, mijn passie voor de materiële cultuur van het verleden is immers nog steeds aanwezig.

Ik heb het geluk gehad om mijn studies en academische carrière uit te bouwen in een vakgebied waar ik nog steeds door gepassioneerd ben. Wie nu begint aan een opleiding archeologie zou ik aanraden om goed na te denken over wie je bent en wie je kan worden. Studeren is een unieke kans om voluit te gaan voor je dromen en je passie. Durf ervoor te kiezen om de minores en keuzevakken op te nemen die je zullen helpen om de richting aan je leven te geven die je echt wil.