Maia Vandenbossche, stafmedewerker personeel bij KASK & Conservatorium, School of Arts HoGent-Howest

(afgestudeerd in 2008)

De wereld van het theater is altijd al mijn grote passie geweest. Ik volgde toneel op de kunstacademie en toen ik een jaar of zestien was, kwam ik daar in contact met een jonge, begeesterende toneelleerkracht. Hij trok me mee in die wereld, en na mijn humaniora heb ik ook audities gedaan voor een toneelopleiding op het KASK. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de theoretische kant, en heb me ingeschreven aan de Universiteit Gent. Ik vond het fantastisch om helemaal op te gaan in mijn interessegebied en passie. Het leukste vak dat ik gevolgd heb, is ‘dramaturgie’. Het sprak me aan omdat het toch een heel duidelijk en praktisch inzicht verschafte in hoe theaterteksten en de theaterwereld in elkaar zitten.

Na mijn studies ben ik begonnen bij Uitbureau, ik stond in voor het onthaal en de ticketing van evenementen en werkte mee aan culturele projecten. Zo heb ik daar ook een kindertheaterfestival georganiseerd. Ik was heel blij met deze eerste ervaring in de culturele wereld, en ik heb erg fijne collega’s leren kennen. Toen ik op zoek was naar een andere job ben ik bij T-heater (later Amplo) terechtgekomen, een bedrijf dat HR-ondersteuning biedt in de creatieve sector. Ik heb via interne opleidingen en zelfstudie veel kennis verworven over HR. Ik ondersteunde freelancers en opdrachtgevers in alle praktische aspecten van tewerkstelling in de sector, bijvoorbeeld over verloning en over het kunstenaarsstatuut. Het was best een pittige job, er deden heel veel mensen een beroep op ons en binnen de organisatie moesten we ook vaak nieuwe mensen opleiden als HR-collega.

Ik heb later in mijn carrière gemerkt dat ik enorm veel geleerd heb door het schrijven van mijn thesis.

Ik heb in mijn job moeten leren om snel te schakelen, en mij in te werken in nieuwe materie. In de opleiding Kunstwetenschappen heb ik geleerd om efficiënt en zelfstandig te werken. Aan de universiteit leerde ik ‘mijn plan trekken’: grote projecten aanpakken en nieuwe informatie verwerken en kritisch bekijken. Ik heb later in mijn carrière gemerkt dat ik enorm veel geleerd heb door het schrijven van mijn thesis.

Ik ben momenteel stafmedewerker personeel van het departement KASK & Conservatorium van de Hogeschool Gent. In het KASK & Conservatorium kunnen studenten artistieke hogere opleidingen volgen, en mijn opleiding kunstwetenschappen zorgt ervoor dat ik die wereld beter begrijp. Ik ben nog niet zo lang geleden van job gewisseld, in juni vorig jaar. Een aantal collega’s heb ik enkel nog maar online gezien. Hoewel dat erg bevreemdend is, voel ik wel dat ik in mijn nieuwe job echt op mijn plaats zit. Ook hier kwam het van pas dat ik goed zelfstandig kan werken en me snel kan inwerken in nieuwe materie. Ik voel me hier thuis: het geeft me veel voldoening om te kunnen werken in HR en onderzoekers te ondersteunen bij de uitoefening van hun job. Ik werk graag in een organisatie zonder een uitgesproken commerciële toon. In de publieke sector speelt dat natuurlijk veel minder mee, het is geen verhaal van klanten overtuigen en targets behalen.