Wouter Devleeschouwer, assistent-curator SMAK

Toen ik de middelbare school verliet, had ik geen idee wat ik wilde gaan doen. Ik kwam wel al van kindsbeen af geregeld met kunst in contact: als we op citytrip gingen met het gezin, bezochten we altijd alle musea en tentoonstellingen. Maar om kunst te gaan studeren aan de universiteit, dat was nooit in me opgekomen. Dus ging ik economie studeren, omdat dat een opleiding leek waar ik veel kanten mee op kon. Maar al na één semester besefte ik dat het mijn ding niet was. Ik ben toen bij een studiecoach te rade gegaan, en daar sprak de infobrochure van de opleiding kunstwetenschappen me meteen aan.

Het bleek liefde op het eerste gezicht: ik voelde meteen dat ik daar op mijn plaats zat. In het eerste jaar krijg je een breed en algemeen aanbod met vakken als sociologie en antropologie, zodat je jezelf kunt oriënteren en uitzoeken in welke richting je verder wilt. Daarna heb ik gekozen voor de minor beeldende kunst, en via keuzevakken kon ik me meer op hedendaagse kunst focussen. Ook buiten de lessen was ik vaak met hedendaagse kunst bezig: ik bezocht talloze tentoonstellingen en probeerde ook regelmatig exposities in het buitenland mee te pikken om kennis te maken met de internationale kunstwereld.

Ik merkte al snel dat het bij mij ook kriebelde om zelf tentoonstellingen te maken. Mijn eerste praktische ervaring daarmee heb ik tijdens mijn bachelorstage in het SMAK opgedaan. Daar was ik assistent in het artistieke team en mocht ik de curatoren helpen bij hun projecten. Na mijn stage heb ik contact gehouden met die mensen en heb ik af en toe vrijwillig teksten geschreven voor tentoonstellingen in het museum. Dat schrijven is iets wat ik trouwens geleerd heb aan de universiteit: grondig zijn, onderzoek doen, relevante informatie selecteren en dingen op een wetenschappelijke manier benaderen. In de kunstwereld zijn dat waardevolle competenties.

"De opleiding kunstwetenschappen heeft me geleerd om grondig te zijn, onderzoek te doen en relevante informatie te selecteren. Die skills kan ik goed gebruiken als ik teksten moet schrijven voor een tentoonstelling."

Na de opleiding Kunstwetenschappen heb ik eerst een opleiding Curatorial Studies gevolgd aan het KASK, en daarna ben ik naar Düsseldorf getrokken om er als stagiair in de Kunsthalle te werken. Tijdens die stage bood het SMAK me een tijdelijke job aan als coördinator van een nieuwe tentoonstelling. Daarna heb ik, samen met mijn ex-medestudent Jeroen Staes, een tentoonstellingsruimte in Gent opgericht: Konvent. Sinds de oprichting in 2016 organiseren we vier tentoonstellingen per jaar, en op die manier proberen we wat praktische ervaring op te doen en kennis te maken met buitenlandse kunstenaars. We worden er niet voor betaald, maar het is fantastisch dat we volledig ons goesting kunnen doen.

In diezelfde periode kreeg ik alweer een jobaanbieding vanuit het SMAK, als assistent-curator voor een overzichtstentoonstelling rond Raoul De Keyser. Die functie heb ik wellicht gekregen door een combinatie van factoren: ik had stage en vakantiejobs gedaan bij het SMAK, en bovendien had ik mijn masterproef geschreven over het drukwerk van Raoul De Keyser. Die job doe ik nog voor het komende halfjaar: werken selecteren, teksten schrijven voor de website en de bezoekersgids, een publicatie over de tentoonstelling in elkaar steken, … Het is een heel gevarieerde job en ik leer ontzettend veel interessante mensen kennen.

Kunstwetenschappen is een opleiding waar je erg veel kunt uit halen. De beste manier om dat te doen, is om tijdens je studies een plekje te zoeken in de kunstscène en je keuzes binnen de opleiding daarop af te stemmen. Als ik geen stage had gedaan bij het SMAK, of als ik mijn masterproef niet over Raoul De Keyser had geschreven, dan had ik mijn huidige job misschien niet. Als je weet wat je wilt en waar je terecht wilt komen, kun je gericht contacten leggen en ervaring verzamelen binnen jouw interesseveld. Dat heeft voor mij enorm veel deuren geopend: mijn engagement tijdens de opleiding heeft ervoor gezorgd dat ik nu de vrijheid heb om te doen wat ik graag doe.