Master in Advanced Studies in Linguistics (Natural Language Processing)

Jammer genoeg wordt de Master-na-Masteropleiding Advanced Studies in Linguistics (Natural Language Processing) niet langer aangeboden. We begrijpen dat dit teleurstellend nieuws kan zijn voor wie zich al had ingeschreven of dat van plan was.

Maar er is ook goed nieuws: alle kernvakken rond Natural Language Processing uit deze opleiding worden ook aangeboden binnen het postgraduaat Computer-Assisted Language Mediation (CALM) aan de Universiteit Gent. Dit programma vormt een waardevol alternatief en staat open voor zowel Belgische als internationale studenten.

Belangrijke troeven van het CALM-postgraduaat:

  • Bevat dezelfde NLP-vakken als de MaNaMa Advanced Studies in Linguistics.
  • Het inschrijvingsgeld blijft hetzelfde.
  • Het programma omvat een stagecomponent, eventueel in de vorm van een onderzoeksstage.
  • Internationale studenten van buiten de EU kunnen een visum aanvragen (het programma overschrijdt de minimumvereiste van 54 studiepunten voor visumaanvragen).

We moedigen geïnteresseerde studenten aan om het CALM-programma te ontdekken als een uitstekende kans om geavanceerde vaardigheden in taal en AI te ontwikkelen. Meer info en details over de inschrijving vind je op: 

👉 https://www.ugent.be/lw/vtc/nl/opleidingen/postgraduaten/calm  

Heb je vragen over je inschrijving of studiemogelijkheden? Neem gerust contact op met Arda Tezcan via arda.tezcan@ugent.be.

Waarom LinguisticsNLP?

Toekomstgericht

In een wereld waarin data en automatisering steeds belangrijker worden, is inzicht in taal en de computationele verwerking van taal essentieel. De Master in Advanced Studies in Linguistics: Natural Language Processing – Theory & Practice is een éénjarige masteropleiding die je niet alleen diepgaande theoretische kennis biedt, maar je ook de praktische vaardigheden aanleert om taal automatisch te analyseren en verwerken.

Onderzoek als uitgangspunt

Ons curriculum combineert fundamentele vakken zoals corpuslinguïstiek, psycholinguïstiek en taalvariatie met gespecialiseerde training in programmeren, machine learning en neurale netwerken voor NLP. Studenten werken aan eigen (onderzoeks)projecten en schrijven een masterproef, wat hen optimaal voorbereidt op een carrière in academia of de snelgroeiende taaltechnologie-industrie.

Gepersonaliseerd curriculum

Naast het basiscurriculum kunnen studenten hun studie verder personaliseren met keuzevakken die aansluiten bij hun specifieke interesses. Die keuzevakken kunnen afkomstig zijn uit de NLP-specialisatie van deze master of uit andere masteropleidingen aan Belgische en internationale universiteiten.

Human-centered

Of je nu specifiek geïnteresseerd bent in corpuslinguïstiek, geavanceerde NLP-toepassingen of de ethische uitdagingen van AI, dit programma leert je de vaardigheden om te innoveren en je stempel te drukken op de snel evoluerende wereld van taaltechnologie en human-centered AI.

Doelgroep

Dit masterprogramma is bedoeld voor studenten met een bijzondere interesse in de (geautomatiseerde) analyse van taaldata en richt zich op studenten met een masterdiploma in (Toegepaste) Taalkunde, Geschiedenis, Communicatiewetenschappen, Politieke Wetenschappen, Sociologie, Psychologie, Pedagogische Wetenschappen, Rechten, Economie, Archeologie, Literatuurwetenschappen, Kunstgeschiedenis, Talen en Culturen, Gender en Diversiteit, Global Studies, Criminologie, Sociaal Werk, Sociaal Beleid en Conflict- en Ontwikkelingsstudies. Studenten worden toegelaten op basis van een dossierbeoordeling en een interview.

Dankzij de sterke onderzoeksfocus is deze master ook een uitstekende voorbereiding voor studenten die een doctoraatsproject willen uitwerken in de taalkunde of in andere onderzoeksgebieden waarin NLP-technieken een rol spelen.

Programma

Deze éénjarige academische masteropleiding is opgesteld uit 60 studiepunten, onderverdeeld in vier groepen:

  • Algemene vakken en vrije keuzevakken (15 studiepunten)
  • Onderzoeksproject (5 studiepunten)
  • Vier vakken uit de NLP-specialisatiemodulie (20 studiepunten)
  • Masterproef (20 studiepunten)

Modules

Een korte beschrijving van de vakken kan je voorlopig hier vinden (in het Engels). Een gedetailleerd overzicht van het volledige programma vind je later terug in de studiegids. 

 

Brochure

Alles wat je wil weten (en meer) over deze opleiding vind je terug in de brochure (ENG).

Taalcompetenties

Voor het Engels wordt een goede beheersing verwacht (minimaal CEFR-niveau B2), voor het Nederlands zijn er geen specifieke vereisten.

Getuigenissen

Benieuwd naar wat andere studenten van de opleiding vonden? 

Contact

Arda Tezcan via Arda.Tezcan@UGent.be