Toekomstige studenten

Waarom Toegepaste Taalkunde?

Kiezen voor de bachelor in de toegepaste taalkunde doe je als je talent hebt voor talen, en als je dit talent via praktijkgericht academisch onderwijs wil omzetten in vaardigheden die relevant zijn voor de meertalige arbeidsmarkt. Als je vloeiend en professioneel wil leren communiceren, vertalen of tolken in drie talen.

Toegepaste Taalkunde doe je omdat je weet dat talen tellen.

 • Je leert vloeiend en professioneel communiceren in je moedertaal en twee vreemde talen. Voor je vreemde talen combineer je Frans, Engels en Duits onderling of je kiest voor Frans, Engels of Duits in combinatie met Spaans, Italiaans, Russisch of Turks (uniek in Vlaanderen!).
 • Je verrijkt je algemene kennis via vakken zoals ‘Inleiding tot het recht’, ‘Inleiding tot de economie’, ‘Inleiding tot de wereldgeschiedenis’ of ‘Taalnormering van het Nederlands’.
 • Je krijgt de kans om in de derde bachelor een semester in het buitenland te studeren, wat een ware boost is voor je taal-en cultuurkennis.
 • Je doet kennis op van taal-en vertaaltechnologie en digitale communicatie.
 • Je volgt onderwijs dat op de inzichten van wetenschappelijk onderzoek gebaseerd is en je krijgt ook de kans om zelf onderzoek te verrichten binnen één van onze sterke onderzoeksgroepen. Tolk- en vertaalwetenschap, vreemdetaalverwerving en taaltechnologie zijn enkele van de onderzoeksdomeinen waar in de vakgroep onderzoek naar gedaan wordt.
 • Je doet praktijkervaring op via een professionele stage.
 • Na je bachelor kies je voor één van de drie domeinmasters: vertalen, tolken of meertalige communicatie of voor de educatieve master als je een carrière als lesgever beoogt.
 • Je hebt de mogelijkheid om in de master een derde vreemde taal (Engels, Frans en Duits) op te frissen.

Infomomenten

  • Zaterdag 4 september kan je de bachelorbeurs bezoeken. Daar zijn alle bacheloropleidingen van de hele UGent vertegenwoordigd. 

  Registreer je nu voor de bachelorbeurs

  • Wil je liever een infomoment op onze eigen campus Mercator? Schrijf je dan zeker in voor ons infomoment op dinsdag 7 september 2021.

  Registreer je nu voor de infodag

  Open Lessen

  In de herfst- en krokusvakantie organiseerden we online Open Lessen.

  SID-ins

  Het Departement Onderwijs en de Centra voor Leerlingbegeleiding (CLB) organiseren tijdens de eerste maanden van het jaar in elke Vlaamse provincie een SID-in beurs. SID-in staat voor Studie Informatie Dagen. Het opzet van de SID-ins is om de laatstejaars secundair onderwijs kennis te laten maken met de studiemogelijkheden na het secundair onderwijs en hen zo te ondersteunen in hun studiekeuze(proces).

  Brochure

  In deze brochure vind je alle uitleg over de opleiding Toegepaste Taalkunde. Download het pdf-document door op de afbeelding te klikken.

  Brochure Toegepaste Taalkunde

  Veelgestelde vragen

  Heel wat van je vragen zullen beantwoord worden in de bovenstaande brochure. Heb je een vraag nog niet beantwoord gezien, neem dan zeker een kijkje bij onze veelgestelde vragen.

  Videogetuigenissen

  Onze studenten en alumni leggen graag aan je uit wat het betekent om te kiezen voor een opleiding Toegepaste taalkunde.
  Bekijk hun videogetuigenissen:

  Rondleiding op de campus

   Je kan met onze studenten op virtueel bezoek door de campus Mercator.

   Inschrijven

   Wil je je inschrijven, dan kan je alle info vinden op de pagina's van de studentenadministratie.

   Voorbereidende zomercursussen Frans, Duits, Engels

   In augustus organiseert het Universitair Centrum voor Talenonderwijs zomercursussen Frans, Duits en Engels; een ideale manier om je kennis uit het secundair onderwijs op te frissen of om opgelopen achterstand in te halen.

   Op de website van het UCT vind je alle informatie om in te schrijven en kan je een zelftest doen om je niveau te bepalen.

   De lessen worden deze zomer via Zoom gegeven met een beperkt deelnemersaantal van 25 leerlingen, wees dus snel om in te schrijven!

   Dezelfde cursussen worden tijdens het eerste semester opnieuw aangeboden in avondonderwijs; je volgt dan één avond in de week twee uur les.

   • Voor Frans zijn twee cursussen zeer geschikt als voorbereiding op de bachelor in de Toegepaste taalkunde: Praktisch Frans 3 en Cours de communication, van een iets hoger niveau en meer gericht op mondelinge vaardigheid.
   • Voor Duits is er keuze uit Praktisch Duits 2 voor beginners en Praktisch Duits 3 voor studenten die al wat voorkennis hebben. 
   • Voor Engels is er één cursus in het aanbod opgenomen.

   Meer