Welke taal kies ik het best?

Welke taal kies ik best met het oog op de toekomst? Heb ik bijvoorbeeld meer jobkansen als ik Spaans neem in plaats van Italiaans?

Je moet vooral kiezen wat je het liefst doet en waar je interesse naar uitgaat. Vlaanderen heeft veel zakelijke banden met Italië in verschillende sectoren zoals de voedingsindustrie, automotive, de modesector, de chemie- en metaalindustrie,…  Ons land heeft hiervoor zelfs een speciale Kamer van Koophandel: la Camera di Commercio Italo-Belga. Bovendien kan je ook aan de slag als lesgever in het hoger onderwijs of het volwassenenonderwijs of je kiest voor een carrière als tolk of vertaler.

We pleiten er vooral voor om ten volle te kiezen waar je interesse ligt; tenslotte moet je 4 jaar intensief met de gekozen taal bezig zijn.

Is Russisch veel moeilijker dan Frans?

Voor de talen Engels en Frans (en soms Duits) hebben de meeste studenten al voorkennis opgebouwd. Daarbij komt dat deze talen nauwer verwant zijn aan het Nederlands. Het Russisch behoort tot de Slavische talen en wordt bovendien ook nog eens in een ander alfabet - het cyrillisch - geschreven.

De basisstructuur van het Russisch lijkt op die van de Germaanse en Romaanse talen, maar de woordenschat is over het algemeen heel verschillend, wat betekent dat je woorden zelden direct kunt herkennen als je ze leest of hoort. In dat opzicht kan Russisch moeilijker lijken, maar er wordt van nul gestart en de lessen zijn intensief, waardoor je op heel korte tijd al een stevige basiskennis opbouwt. Vooral een grote interesse, passie voor de taal en cultuur en een sterke motivatie zijn belangrijk en zouden jouw keuze voor een taal moeten bepalen.

Andere veelgestelde vragen.