Onderzoek

De Vakgroep Biochemie en Microbiologie (WE10) is een multifacultair en multicenter departement dat verschillende Labs omvat binnen de Faculteit Wetenschappen, de Faculteit Diergeneeskunde, het VIB-UGent Centrum voor Medische Biotechnologie, het VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek en de Ghent University Global Campus in Zuid Korea.
De verschillende onderzoeksgroepen bestuderen een brede waaier aan onderwerpen binnen de moleculaire microbiologie, microbiële en biomedische biotechnologie, moleculaire entomologie, proteomics, glycobiologie en structurele biochemie.

Lab. voor Microbiologie

Het Laboratorium bestudeert bacteriële diversiteit en evolutie in de gebieden voedings-, darm- en klinische microbiologie, omgevings- en plant-geassocieerde microbiologie, bacteriële symbiosen, proteomics en bacteriële biotechnologie. Het bestaat uit verschillende teams geleid door Aurélien Carlier, Caroline De Tender, Bart Devreese, Kurt Houf, Marie Joossens, Peter Vandamme, Petra Van Damme en Anne Willems.

Lab. voor Moleculaire Entomologie en Bijenpathologie

Het team van Dirk de Graaf verricht fundamenteel onderzoek rond de honingbij op het vlak van pathologie, fysiologie en toxines. Het Laboratorium is een corporate partner van Honeybee Valley, een samenwerkingsplatform ter bestrijding van de achteruitgang van honingbijen.

Callewaert Lab

Het Lab wordt geleid door Nico Callewaert. Het team maakt gebruik van glycobiologie, microbiële biotechnologie, systeem biologie engineering en bio-analyse om innovatieve moleculaire technologieën te ontwikkelen die bijdragen tot de studie, diagnose en behandeling van ziekten. Het Lab behoort tot het VIB-UGent Centrum voor Medische Biotechnologie.

Saelens Lab

Het Lab wordt geleid door Xavier Saelens, bestudeert medische virologie en ontwikkelt vaccins en nieuwe geneesmiddelen tegen menselijke griep (influenza) en respiratoir syncytial virus (RSV). Het Lab maakt deel uit van het VIB-UGent Centrum voor Medische Biotechnologie.

Groep Structurele Biologie

De Groep wordt geleid door Savvas Savvides. Het team gebruikt integratieve structurele biologie en studies van moleculaire interacties om de structuur en werking op te helderen van macromoleculaire complexen betrokken bij ontsteking, immuniteit en kanker. De Groep behoort tot het VIB-UGent Centrum voor Inflammatie Onderzoek.

Magez Lab

Het Lab wordt geleid door Stefan Magez en maakt deel uit van het Centrum voor Biomedisch Onderzoek, Campus Korea.