Verloop

Hoe verloopt een bloeddonatie precies?

De meeste van onze donoren komen trouw om de 3 maanden bloed geven. Op de dag van de donatie wordt de algemene gezondheidstoestand onderzocht. Bij alle donoren voeren we voor de donatie een controle uit van het bloedbeeld (rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes) om eventuele bloedarmoede, ijzertekort of een tekort aan bloedplaatjes op te pikken en de gezondheid van de donoren te garanderen tijdens en na de donatie.

Katten en een deel van de honden moeten kort gesedeerd worden, zodat ze perfect stil blijven liggen. Bij honden wordt per donatie 405 - 495 ml bloed afgenomen, bij katten is dit 40 - 60 ml.

 

Hondenbloed

Zak met hondenbloed     

  

Kattenbloed

Spuiten met kattenbloed

                                           

Dit bloed wordt uit de halsvene genomen omdat dit een groot bloedvat is, wat een vlotte bloedafname bevordert. De bloedafname duurt 10-15 minuten en gesedeerde dieren worden dus na ongeveer een kwartier terug wakker.

 

Heeft het donordier hier last van?

Nee, de bloeddonoren ondervinden zelf geen enkele hinder van hun heldendaad. We halen hen ook altijd zo snel mogelijk uit de wachtzaal om stress te vermijden, en de baasjes mogen de hele tijd bij hun huisdier blijven – ook tijdens de donatie. We adviseren wel om voldoende water aan te bieden gedurende de dag van de bloeddonatie.

De donor krijgt een gratis bloedgroeptest, per donatie een volledig lichamelijk onderzoek en onderzoek van het bloedbeeld, en jaarlijks een compleet algemeen bloedonderzoek.

Onze donoren zijn ware helden gezien zij bijna dagelijks patiënten redden. Wij zijn hen en hun baasjes enorm dankbaar. Daarom belonen we hen na elke donatie ook met een voucher voor een grote zak kwalitatief hoogstaande voeding van onze partner Royal Canin.

RC logo

BEDANKT AAN ALLE DONOREN EN HUN BAASJES!