Excellentieprogramma Innovation for Society 2024-2025: “Building a Better World through Sport”

(28-05-2025) Tijdens het academiejaar 2024-2025 organiseerde onze faculteit de 4de editie van het excellentieprogramma 'Innovation for Society'. Dit jaar stond het programma in het teken van het thema "Building a Better World Through Sport".

Het programma biedt gemotiveerde en veelzijdige studenten een unieke kans om zich een jaar lang te verdiepen in maatschappelijk relevante thema's, waarbij interdisciplinaire samenwerking wordt gestimuleerd en technische/wetenschappelijke perspectieven worden gecombineerd met maatschappelijke uitdagingen.

Het jaarthema legde een link tussen verschillende disciplines binnen de ingenieurswetenschappen en linkt met verschillende duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) van de Verenigde Naties. De studenten konden zich dit jaar toespitsen op 1 van de twee sportinnovaties:

  • Veiligheid/gezondheid van de atleten monitoren en verbeteren: om risico’s op blessures te verminderen, valpartijen te vermijden en in geval deze toch gebeuren de impact ervan te reduceren en zo snel mogelijk te communiceren (om bijvoorbeeld te voorkomen dat men bij een hersenschudding verder blijft sporten).
  • Stadiums/sportbeleving van de toekomst ontwikkelen: nadenken hoe dit veiliger, duurzamer, innovatiever en toegankelijker kan. De focus kan hierbij op de beleving in het stadium liggen, als daarbuiten (thuis, fandorpen, …). Sport(beleving) voor allen, en hoe dit te faciliteren op basis van technologie, kan ook onderwerp vormen van de studie (tevens gelinkt aan SDG 10 - ongelijkheid verminderen).

De studenten gingen aan de slag met deze uitdagingen, resulterend in drie concrete projecten. Drie studentengroepen werkten het hele academiejaar aan hun projecten, elk met een unieke benadering van het jaarthema:

AXONA: Ontwikkeling van een Impactdetectiesysteem in het Wielrennen

Team: Milan Berckmoes, Mathias Buelens, Xander Durieux en Axelle Penninger

Dit project richtte zich op het thema veiligheid en gezondheid van atleten. Het team pakte een specifiek probleem aan in de professionele wielersport: het risico dat renners een wedstrijd voortzetten na een zware val op het hoofd, met een mogelijk hersenletsel. Wedstrijddokters missen vaak objectieve, real-time gegevens over de ernst van de impact. De studenten ontwikkelden een proof-of-concept (PoC) voor een impactdetectiesysteem. Dit systeem, bedoeld om geïntegreerd te worden in een fietshelm, kan hoofdimpact objectief meten en registreren tijdens valpartijen. De verzamelde data wordt opgeslagen op een NFC-chip om makkelijk uitgelezen te worden door medische teams met een smartphone-applicatie. Binnen het concept is ook een dashboard-webapplicatie ontwikkeld die een overzicht kan geven.


IRIS: Een Platform voor Evenementenbeheer en Communicatie

Team: Maxime Tisseghem, Arthur Denolf, Thomas Van Gestel en Thor Caluwaerts

Het team werkte binnen het thema sportbeleving en infrastructuur van de toekomst. Na het verkennen van mogelijkheden bij evenementen zoals het Olympisch Festival Middelkerke en IFAM Indoor Gent, focusten ze op de communicatieproblemen bij de Sportaround Bashir's Run, met name naar de seingevers en voorraadposten toe. De bestaande communicatiemethoden (zoals WhatsApp) waren niet altijd efficiënt. De oplossing is een full-stack applicatie genaamd IRIS. De naam, afgeleid van de Griekse godin van de communicatie, benadrukt het doel: een gestructureerde en efficiënte communicatie tussen de verschillende betrokken partijen bij de organisatie van evenementen. De applicatie biedt een betrouwbaardere oplossing voor evenementenbeheer.


VELOZONE: Gamificatie in Baanwielrennen

Team: August Delbeke, Flor De Paepe, Tijl Doms, Jitse Keters, Theodoor Eeman en Jonas Vermeulen

Ook het VELOZONE-project situeerde zich binnen het thema van de sportbeleving en infrastructuur. Het team wilde het baanwielrennen aantrekkelijker en interactiever maken voor amateurs in het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx. Door gebruik te maken van de reeds aanwezige infrastructuur, zoals transponders, meetpunten en een groot scherm ontwikkelden ze een systeem dat gamificatie-elementen introduceert in de trainingservaring. Kernonderdelen zijn een live leaderboard dat real-time prestaties en rondetijden toont, automatische generatie van persoonlijke en groepsrapporten in PDF-formaat, en on-screen notificaties bij het bereiken van mijlpalen. Het systeem wordt beheerd via een eigen ontwikkelde website. Deze aanpak speelt in op de wens van amateurs voor meer spelelementen en betere zichtbaarheid van data, en helpt nieuwe gebruikers aan te trekken, steeds met oog voor veiligheid.


Slotevent: Een Viering van Innovatie

Eén van de hoogtepunten van het excellentieprogramma was het slotevent, waarop de studenten hun projecten voorstelden. Het evenement vond plaats op maandag 12 mei. Het programma omvatte een keynote van prof. Van den Bossche waarin de context van het nieuwe jaarthema werd geschetst en van Kristof De Mey over het innoveren in de sportwereld en uiteraard de presentaties van de drie studentengroepen. De avond werd afgesloten met een proclamatie en een receptie.

Het excellentieprogramma 'Innovation for Society 2024-2025', met het thema "Building a Better World Through Sport", heeft studenten uitgedaagd om hun ingenieursvaardigheden in te zetten voor reële sportgerelateerde uitdagingen op het gebied van veiligheid, beleving en infrastructuur. Hiermee hebben ze het potentieel van technologische innovatie getoond om bij te dragen aan bredere maatschappelijke doelen. Het programma werd gecoördineerd door Prof. De Backere en Prof. Ongenae, met inhoudelijke coördinatie door Prof. Verstockt. Het ontving ondersteuning van onder meer het Jacques Rogge Olympic Studies Centre, Sport Vlaanderen en VICTORIS.