Interreg 2 Zeeën - INCASE

Interreg 2 Zeeën

English version

 

INCASE logoIndustrie 4.0 (I4.0) is de volgende industriële revolutie. Hierbij richten bedrijven zich op klant-specifieke productie en producten met toegevoegde waarde. In Duitsland voelt 84% van de bedrijven de druk om te digitaliseren en 57% van hen zullen hun business model aanzienlijk veranderen als gevolg van de digitale revolutie. Duitsland is wereldleider in de I4.0-revolutie.

De belangrijkste doelstelling van het project is om de kloof te dichten tussen het 2 Zeeën gebied en Duitsland. Hiervoor worden pilots met de belangrijkste sleuteltechnologieën ontwikkeld en gedemonstreerd aan ingenieurs, om op deze manier de conversie naar I4.0 te faciliteren.
INCASE bouwt kennis op en ontwikkelt innovatieve toepassingen en pilots rond de sleuteltechnologieën voor smart factories en green manufacturing, alsook voor smart houses. INCASE zet 10 thematische demonstratietrajecten op rond deze technologieën. Deze pilots en trajecten vormen de basis om ingenieurs bewust te maken van het potentieel van deze technologieën en om hen op te leiden, zodat ze geïnspireerd worden tot nieuwe producten en nieuwe productiemethodes.
Het project bestaat uit drie werkpakketten.

INCASE fotoWP1 ontwikkelt pilots rond enkel sleuteltechnologieën voor Industrie 4.0. Technologieën zijn Industriële Communicatie (Profinet, Power Line Communication, ProfiCloud, Networked Control) en Integrated Design (Mobiele robotica, Industriële Hardware Targets, Cosimulation).
WP2 ontwikkelt pilots om het energieverbruik te verminderen via automatisering, zowel voor huizen als industrie. Betrokken technologieën zijn communicatie en HMI voor smart factories en smart houses (ProfiEnergy, Power Line Communication voor smartgrids, Control & HMI voor Smart Houses, energiemonitors aangesloten op het Internet of Things).

WP3 ontwikkelt demonstratiepakketten, gebaseerd op de pilots, om talrijke demonstratieacties uit te kunnen voeren voor de industrie. Op deze manier wordt de kennis rond deze nieuwe technologieën verhoogd en wordt een vroege marktintroductie van Industrie 4.0's nieuwe automatiseringstechnologie bereikt in het 2 Zeeën gebied.

 

Contact

Prof. Jos Knockaert
UGent Campus Kortrijk
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur – EESA – EELAB/Lemcko
+32(0)56 24 12 11


INCASE financiers