Interreg France-Wallonie-Vlaanderen - BIOPROD
Interreg France-Wallonie-Vlaanderen
Het Interreg France-Wallonie-Vlaanderen project BIOPROD maakt deel uit van de SMARTBIOCONTROL portofolio, die vijf projecten omvat, met betrekking tot opsporing, productie en gebruik van biogebaseerde moleculen als alternatief voor synthetische gewasbeschermingsmiddelen (Bioprotect, Bioscreen, Bioprod, Biosens en Biocomgest).
- version française en dessous -
Description of the project
De multidisciplinaire acties in samenwerking met alle partners omvatten : de optimalisatie van de productieomstandigheden en de zuivering van biomoleculen door het gebruik, onder andere, van breedbandscreeningsmethodes; de ontwikkeling van vernieuwende productie- en zuiveringsprocedés van de moleculen; de uitvoering van gedetailleerde studies van bioafbreekbaarheid en de giftigheid van de moleculen op verschillende modellen om de positieve impact van deze nieuwe biopesticiden aan te tonen ten opzichte van de momenteel gebruikte chemische moleculen; de studie van de sector van fytosanitaire producten en de grensoverschrijdende marktanalyse door tegemoetkoming van de verschillende stakeholders; de totstandkoming van proefformuleringen om de moleculen minder giftig, meer stabiel, actiever en gebruiksvriendelijker voor de commercialisatie ervan te maken.
Objectives
- Belemmeringen wegnemen voor de industriële productie van nieuwe biopesticiden via micro-organismen met als doel in een nabije toekomst meer mens- en milieuvriendelijke producten te voorzien en dit aan een haalbare kostprijs.
- Via een grensoverschrijdende marktanalyse inzicht verwerven in de praktijken en verwachtingen van de verdelers van fytosanitaire producten en van de landbouwers om zo de bio-gebaseerde moleculen optimaal te promoten.
Role of Ghent University
De bevoegdheden van de afdeling Gewasbescherming – Laboratorium Fytofarmacie van de Universiteit Gent die tijdens dit project worden gebruikt, zijn voornamelijk de formulering van de gewasbeschermingsmiddelen toegepast op de molecules die in dit project worden bestudeerd.
Résumé français
Le projet BIOPROD intègre le portefeuille SMARTBIOCONTROL, formé de cinq projets, portant sur la détection, la production et l’utilisation de molécules bio-sourcées de substitution aux produits phyto chimiques (Bioprotect, Bioscreen, Bioprod, Biosens et Biocomgest). Les actions pluridisciplinaires menées en collaboration avec tous les partenaires comprendront :
- L'optimisation des conditions de production et de purification des molécules en utilisant, entre autres, des méthodes de criblage à haut débit ;
- Le développement de procédés innovants de production et de purification des molécules ;
- Des études détaillées de biodégradabilité et de toxicité des molécules sur différents modèles afin de montrer l'impact positif de ces nouveaux biopesticides au regard des molécules chimiques utilisées actuellement ;
- L’étude de la filière des produits phytosanitaires et l’analyse du marché transfrontalier par la rencontre d’acteurs ;
- La réalisation de nombreux essais de formulation afin de rendre ces molécules moins toxiques, plus stables, plus actives et faciles d'utilisation pour permettre leur commercialisation.
Objectives
- Lever les freins liés à la production industrielle de nouveaux biopesticides via des microorganismes producteurs dans le but de fournir dans un avenir proche des produits plus respectueux de l’homme, de l’environnement et accessibles à un coût raisonnable.
- Avec une analyse du marché transfrontalier déterminer les pratiques et attentes des distributeurs de produits phytosanitaires et des agriculteurs pour en effectuer une promotion optimale.
Rôle de l’Université UGent
Les compétences du Département de Protection des Plantes de l'Université UGent utilisées au cours de ce projet seront essentiellement celles concernant la formulation des produits phytosanitaires appliquée aux molécules étudiées dans le cadre de ce projet.
Contact
Prof. Pieter Spanoghe
Vakgroep Gewasbescherming
Phone number: +32(9)2646009
E-mail: Pieter.Spanoghe@ugent.be
Avec le soutien du Fonds européen de développement régional – Met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling