Postgraduaat CALM (Computer-Assisted Language Mediation)

Technology for Language Professionals

Het postgraduaat Computer-Assisted Language Mediation -kortweg CALM- heeft zijn slagzin “Technology for Language Professionals” niet gestolen. Het postgraduaat bereidt jou als taalprofessional voor op de digitaliserende arbeidsmarkt en stoomt je klaar voor een job in de (ver)taaltechnologie of communicatie-industrie. Je stelt zelf je curriculum samen uit een aanbod van 14 modules, waaronder Technical Writing, Machine Translation, Python, Natural Language Processing, Digital Communication Management, Desktop Publishing, Advanced Website Management en meer. In het tweede semester loop je drie maanden stage en krijg je de kans om je nieuwe kennis en vaardigheden in de praktijk toe te passen. 

Aanmelden

Stuur je motivatiebrief en een kopie van je diploma naar calm@ugent.be ten laatste op 15 september 2021.
Check de presentatie die op het online infomoment van 27 april 2021 werd toegelicht voor meer informatie.

Iets voor jou?

Deze postgraduaatopleiding kan je volgen nadat je een bachelor- of masterdiploma hebt behaald en aan de toelatingsvoorwaarden voldoet. CALM vormt een sterke aanvulling voor afgestudeerden in bijvoorbeeld Vertalen, Tolken en Meertalige Communicatie, Communicatiewetenschappen, Literatuurwetenschappen, Journalistiek, etc. Alle lessen worden in het Engels gegeven, dus een gevorderde (B2) kennis van de taal is een belangrijke toelatingsvoorwaarde.

Het postgraduaat CALM is ideaal als je:

 • als afgestudeerde taalprofessional je kennis over technologische tools wil verbreden en hands-on met nieuwe tools aan de slag wil;
 • als taalprofessional in de industrie op zoek bent naar een nieuwe uitdaging en je kennis over technologische tools wil verdiepen;
 • een talenknobbel hebt en een sterke interesse in technologie en hoe je die kan aanwenden voor vertaal- en communicatiedoeleinden;
 • je verworven vaardigheden meteen wil vertalen naar de praktijk tijdens een professionele stage;
 • een analytisch en creatief denkvermogen hebt;
 • gemotiveerd bent om zelfstandig je kennis te verdiepen en met deadlines overweg kan;
 • een teamplayer bent met een hands-on mentaliteit.

Troeven

 • Toekomstgericht
  Dat de arbeidsmarkt in ijltempo digitaliseert, hoeven we je niet te vertellen. In CALM maak je niet alleen kennis met technologische toepassingen in de taal-, vertaal- en communicatie-industrie, je wordt je ook bewust van de mogelijkheden en de limieten van technologie en de ethische aspecten van de toenemende digitalisering. Onze onderwijzers zijn taalexperts met een stevige technologische vorming die je met nieuwe vaardigheden en een verruimde blik klaarstomen voor de arbeidsmarkt van vandaag, en die van morgen.
 • Hands-on
  De opleiding legt een sterke focus op praktijkervaring. De modules in je curriculum zijn een combinatie van theorie en wetenschappelijk onderbouwde inzichten en hands-on oefensessies. De opleiding verwelkomt ieder jaar een aantal gastsprekers die hun inzichten en ervaringen uit het werkveld met jullie delen en jullie zo alvast warm maken voor de stage.
 • Gepersonaliseerd curriculum
  CALM biedt 14 verschillende modules van telkens 5 studiepunten waarvan je er 8 kiest. Je curriculum is dus goed voor 40 studiepunten in totaal en is verspreid over de twee semesters (bekijk de lesroosters). Je stelt je curriculum zelf samen volgens jouw specifieke interesses en behoeften. Ben je niet zeker of een vak geschikt is voor jou of aan je verwachtingen voldoet? Raadpleeg de studiefiches of contacteer de verantwoordelijke lesgever of lesgeefster voor meer uitleg.
 • Werkveldervaring
  Het sluitstuk van de opleiding is een praktijkgerichte stage in het binnen- of buitenland (20 studiepunten). De stageperiode duurt drie maanden en vindt plaats in het tweede deel van het tweede semester (maart-juni). Partners voor deze stages zijn vooraanstaande bedrijven zoals Yamagata Europe, Flow Technical Communication, CrossLang, Hello Customer, Iyuno en meer die je graag verwelkomen om je kennis en vaardigheden om te zetten in de praktijk.

All information in English

Everything you want to know (and more) about our postgraduate course in the English brochure.

calm brochure