Waarom is taaltechnologie nuttig als je talen studeert?

Waarom is taaltechnologie nuttig als je talen studeert?

Als taalprofessional heb je vandaag een uitgebreid takenpakket waarbij een goede talenkennis cruciaal is, maar waar je daarnaast ook over heel wat digitale vaardigheden moet beschikken waarbij je de computer inschakelt als hulpmiddel (bijv. hoe werken automatische vertaalsystemen, hoe werkt digitale communicatie, hoe kan ik sociale media inzetten, enz.). De combinatie van een sterke kennis van talen en een uitgebreid pakket van digitale skills zorgt ervoor dat je een bijzonder gegeerd profiel hebt voor de arbeidsmarkt.

Leer nu al meer over taaltechnologie

Wat kan ik verwachten van (het vak) Taaltechnologie?

Taaltechnologie verwijst niet naar een specifiek vak, het is een van de afdelingen van onze vakgroep, naast de beter bekende taalafdelingen. Vanuit deze afdeling worden enkele technologiegerelateerde vakken georganiseerd die deel uitmaken van het opleidingsaanbod vanaf het tweede bachelorjaar. In Inleiding tot de vertaaltechnologie, een verplicht vak in Ba2, maak je kennis met computerondersteunend vertalen, inclusief terminologiebeheer en -extractie, vertaalgeheugens en automatisch vertalen. in Digitale Communicatie, een vak in Ba3, leer je meer over webcommunicatie, digitale documentatie, sociale media en digitale analyse. Je leert hoe een website te bouwen, campagnes voor sociale media uitwerken en technische documentatie schrijven. In de master kan je via keuzevakken dieper ingaan op (ver)taaltechnologische tools en kan je leren programmeren met Python in het keuzevak Digital Humanities. Alle taaltechnologische vakken bevatten een mix van theoretische hoorcolleges en blended learning, waarbij je een digitaal leerpad doorloopt en achteraf oefeningen maakt tijdes de werkcolleges in de PC-klas.

Het postgraduaat CALM is de vervolgopleiding bij uitstek voor wie de smaak van taal en technologie te pakken kreeg in de voorgaande jaren. In het postgraduaat verbreed en verdiep je je technologische vaardigheden en kan je je voorbereiden op een veelzijdige job in de taalindustrie, als digitale communicatiespecialist, technical writer, enz.

Is er een specifieke voorkennis nodig voor taaltechnologische vakken?

Nee, dat is niet nodig. De vakken die aan bod komen in de bachelor vereisen enkel basisvaardigheden met de computer en basiskennis over digitale tools (bv. sociale media, zoekmachines,…). In de meeste taaltechnologische vakken werken we met blended learning (leerplannen met digitale stappenplannen), zodat je thuis alles op je eigen tempo kan doornemen.

Andere veelgestelde vragen.