Welke technologische vakken zitten in de opleiding?

De sterkte van de opleiding Vertalen, Tolken en Communicatie is dat we bewust een digitaal traject in de opleiding te integreren met de mogelijkheid om te specialiserenDe combinatie van een sterke kennis van talen en een uitgebreid pakket van digitale skills zorgt ervoor dat je een bijzonder gegeerd profiel hebt voor de arbeidsmarkt.

Bachelor met twee vreemde talen en Nederlands

  • Bachelor 1: Inleiding tot de digitale Tekstanalyse

In dit vak bouw je een stevige theoretische basis op voor het begrijpen, analyseren en toepassen van taaltechnologie. Je verkent de impact van zelflerende systemen en kunstmatige intelligentie op de samenleving, en krijgt inzicht in de onderliggende algoritmes van taaltechnologische toepassingen.

  • Bachelor 2: Inleiding tot Vertaaltechnologie

In dit vak staan CAT-tools (computer-assisted translastion) centraal. Je maakt met andere woorden kennis met technologische hulpmiddelen voor het vertaalproces. Je leert hoe terminologiebeheer en vertaalgeheugens kunnen bijdragen tot de kwaliteit van vertalingen, en je ontdekt hoe automatische vertaling werkt.

  • Bachelor 3: Digitale Communicatie

In dit vak bouw je kennis en ervaring op met webcommunicatie, digitale documentatie, sociale media en digitale analyse. Je leert onder andere websites te bouwen, sociale mediacampagnes uit te werken en technische documentatie te schrijven en verwerft zo een reeks digitale communicatievaardigheden die gegeerd zijn op de arbeidsmarkt.

  • Masteropleidingen: Je kan via keuzevakken dieper ingaan op (ver)taaltechnologische tools en leren programmeren met Python.

Nieuw traject: taaltechnologie met Engels, Frans of Duits en Nederlands:

In dit nieuwe traject in de bachelor Toegepaste Taalkunde word je volledig ondergedompeld in de fascinerende wereld van artificiële intelligentie (AI) en taaltechnologie.

Je leert hoe computers taal kunnen begrijpen, analyseren en produceren en waarom die taken zo uitdagend zijn om te automatiseren. Die kennis is cruciaal om de werking van AI-systemen beter te begrijpen en om ze efficiënter te kunnen aanwenden. Niet alleen kan je die inzichten goed gebruiken voor communicatie- en marketingstrategieën, maar ook om nog beter wegwijs te raken in de snel veranderende digitale maatschappij.

Je leert niet enkel theoretische concepten in verband met taaltechnologie, maar ook programmeren met Python en je maakt kennis met zelflerende systemen of machinelearning. Wie weet bouw je zelf wel mee aan een chatbot die humor en gevoelens kan begrijpen, en dat in verschillende talen!

Postgraduaat Computer-Assisted Language Mediation (CALM):

Dit postgraduaat is ideaal voor wie de combinatie van taal en technologie fascinerend vindt. Iedereen met een bachelor- of masterdiploma op zak die aan de specifieke toelatingsvoorwaarden voldoet, kan zich voor het programma inschrijven.

CALM vormt een sterke aanvulling voor onze afgestudeerden Toegepaste Taalkunde, maar ook voor afgestudeerden in de Communicatiewetenschappen, Literatuurwetenschappen, Journalistiek, etc. Niet alleen zal je je technologische vaardigheden verbreden en verdiepen, in dit programma word je ook grondig voorbereid op diverse functies in de taalindustrie, zoals digitale communicatiespecialist, technical writer of language engineer.

Alle taaltechnologische vakken bieden een mix van theoretische hoorcolleges en blended learning, waarbij je, op je eigen tempo, een digitaal leerpad doorloopt en oefeningen maakt tijdens werkcolleges in de klas.