Informatie voor nieuwe studenten criminologie

Introductiedag

De introductiedag is reeds voorbij.

Wegwijs door een hogerejaarsstudent

Een aantal geëngageerde hogerejaarsstudenten rechten staan klaar om jou door de eerste lesweken te loodsen. Op de introductiedag verneem je hierover meer.

Wanneer en waar heb ik les?

Je kan jouw lesrooster van het eerste semester raadplegen via Oasis . Oasis staat voor 'Onderwijs Administratie- en Studenten Informatie Systeem' en bevat alle persoonlijke informatie in verband met jouw inschrijving.

Klik in Oasis op 'kalender' (linkerkolom) en filter op jouw vakken: Encyclopedie van de criminologische wetenschappen, Sociologie, Inleiding tot de criminolgie, Belgisch publiekrecht, Grondslagen van het (straf)recht en moraalfilosofie.

Jouw eerste les, Encyclopedie van de criminologische wetenschappen, gaat door op maandag 25/09 om 16u in Auditorium 2, Ledeganckstraat 35.

Hoe geraak ik aan mijn cursusmateriaal?

Een groot deel van het cursusmateriaal kan aangekocht worden bij de studentenvereniging Lombrosiana. Bestellen kan reeds vanaf 18 september, op de introductiedag, of tijdens de eerste lesweken.

Bestelde je reeds voor de introductiedag of op de introductiedag zelf? Dan kan je jouw cursusmateriaal al meenemen op de introductiedag. Tip: breng een tas mee om alles in te steken en vermijd dat je een zakje moet kopen.

Bestel je later? Vanaf 25 september zullen de afhaalmomenten gecommuniceerd worden op de Ufora pagina van Lombrosiana

De lesgevers die hun cursusmateriaal via een andere weg aanbieden, zullen jou daarover informeren tijdens de eerste les. 

UGent mailadres

Officiële communicatie van en met de UGent verloopt steeds via je UGent-mailadres (meestal voornaam.naam@ugent.be) . Volg deze mails dus zeker op en gebruik ook zelf je UGent-mailadres wanneer je mails verstuurt.

Je kan jouw mails openen door te surfen naar owa.ugent.be

Handige tip: Wil je dat alle mails automatisch worden doorgestuurd naar een ander e-mailadres? Stel dan een 'forward' in.

Heb ik een laptop nodig?

Ja, je hebt een goed werkende basislaptop nodig.

Office 365, met toegang tot OneDrive for Business, is gratis beschikbaar voor alle studenten van de UGent.

Bijzondere studeeromstandigheden

 • Uitzonderlijke faciliteiten zijn mogelijk bij studeren onder bijzondere omstandigheden, zoals voor studenten met een functiebeperking, met uitzonderlijke sociale en individuele omstandigheden, topsporters, etc. Wie in aanmerking denkt te komen, vraagt best tijdig een bijzonder statuut aan. 
 • Studenten die werken en studeren willen combineren, kunnen het statuut van werkstudent aanvragen. 

Bij vragen over bijzondere studeeromstandigheden, contacteer het monitoraat.

Bij wie kan ik terecht?

Monitoraat (studie- en trajectbegeleiding)

De overstap naar een universitaire opleiding is niet altijd even gemakkelijk. Je kan echter rekenen op de steun van de studie- en trajectbegeleiders. Neem deel aan de workshops en/of kom langs voor een individueel gesprek. Het aanbod van het monitoraat zal in de loop van het academiejaar bekend gemaakt worden via Ufora.

Facultaire studentenadministratie

De facultaire studentenadministratie, kortweg FSA, is jouw aanspreekpunt voor alle administratieve aspecten van de opleiding.

Studentenpsychologen

 • Zit je met iets, wil je erover praten? Via deze link kan je een individuele afspraak maken met een van onze studentenpsychologen.
 • Onze studentenpsychologen organiseren ook groepstrainingen rond diverse thema's, zoals faalangst, uitstelgedrag, slaapproblemen,... 

Sociale dienst

Met vragen rond studiekosten en/of financiële steun kan je terecht bij de sociale dienst.

Taaladvies academisch Nederlands

Ontdek het aanbod aan taalbegeleiding- en advies aan de UGent.

Universitair Centrum voor Talenonderwijs

Wil je jouw talen wat opfrissen? Aan het Universitair Centrum voor Talenonderwijs, kortweg UCT, kan je een uitgebreid aanbod aan andere taalcursussen volgen.

Wegwijs op de faculteit

Onze faculteit maakt deel uit van de Campus Aula en bevindt zich in hartje Gent. Met tram- en bushaltes om de hoek en een treinstation nabij, is de faculteit vlot bereikbaar.

De faculteit herbergt verschillende grote en kleinere leslokalen. Het eerste nummer van het lokaal verwijst naar het nummer van de ingang. Je vindt deze op onderstaand campusplan in het geel. De verschillende diensten vind je hieronder in het oranje.

Verken de faculteit door met je cursor over het campusplan te gaan.

SIMON zegt

De UGent zet SIMON in om jou als nieuwe student bij de start van je opleiding een beeld te geven van jouw persoonlijke startcompetenties. Kort na het invullen van de test krijg je een feedbackrapport. Je ziet daarin hoe je scoort op de verschillende vaardigheden die nodig zijn om te slagen voor jouw opleiding. Ontdekt de verschillende begeleidingsactiviteiten en grijp je kans om jouw slaagkansen te maximaliseren.

Reeds gestudeerd in het hoger onderwijs?

Als je al een diploma hoger onderwijs op zak hebt, kom je misschien wel in aanmerking voor een verkort studietraject.

Heb reeds één of meerdere credits behaald in een andere opleiding aan de universiteit of hogeschool, dan kom je mogelijks in aanmerking voor één of meerdere vrijstellingen.

  Voor en door studenten

  PlusstudentPlusstudent

  Plusstudent is een online hulpplatform waar studenten terecht kunnen met allerlei (hulp)vragen gericht aan medestudenten. Post jouw hulpvraag of geef zelf een helpende hand door een hulpvraag te beantwoorden.

  Lombrosiana

  Lombrosiana is de studentenvereniging van en voor studenten criminologie. Naast de boekenverkoop organiseren zij het hele jaar door activiteiten. Meer info over de werking en activiteiten via lombrosiana.be.

  StuReC

  StuReC is de Facultaire Studentenraad voor Rechten en Criminologie.  StuReC werkt samen met de facultaire studentenvertegenwoordigers en staat in contact met de faculteitskringen (Lombrosiana en VRG).

  #Durfdiversdenken

  De UGent is meer dan studeren alleen!

  Honger?

  Op verschillende locaties in Gent kan je een UGent resto of cafetaria vinden. Ook onze eigen faculteit heeft een cafetaria waar je terecht kan voor wat lekkers. Meer info vind je hier.

  Sportaanbod

  Zin om te sporten? Bekijk het aanbod.

  Wil je werken als jobstudent?

  De jobdienst helpt je graag verder.

  Student.ugent.be

  Lees alles over de ruim 100 UGent-verenigingen, de Therminal, Schamper en UGent-fm op student.ugent.be.