Informatie voor nieuwe studenten criminologie

Achter de schermen werken we hard aan de update van deze pagina. Vanaf 9 augustus vind je hier alle nodige informatie voor een vlotte start in de opleiding criminologie.

Warm welkom

Op 21 september organiseert de opleiding infosessies op de campus.

Ay corona

We organiseren alles Corona-proof: dat wil zeggen dat je in onze gebouwen ten allen tijde 1,5 meter afstand dient te bewaren, handen moet ontsmetten bij het binnenkomen en een mondmasker draagt van zodra je onze gebouwen betreedt. Breng zelf je mondmasker mee!

  • Lees hier de meeste recente updates over de Corona maatregelen aan de UGent.

Wanneer en waar heb ik les?

Het academiejaar start op maandag 27 september. De eerste les start om 13u in auditorium A (ingang Universiteitstraat 4, trap omhoog naar de 1ste verdieping).

Je vindt een algemeen lessenrooster terug in Oasis door in de linkerkolom te klikken op 'kalender'.

Oasis staat voor 'Onderwijs Administratie- en Studenten Informatie Systeem' en bevat alle persoonlijke informatie in verband met jouw inschrijving.

Waar haal ik mijn cursusmateriaal?

De studentenvereniging Lombrosiana organiseert de boekenverkoop. In de 1ste les verneem je welk cursusmateriaal je nodig hebt. Je kan dit vervolgens online bestellen via de bestelpagina . Het is dus niet nodig om jouw cursussen al te hebben wanneer de lessen starten.

Eens het cursusmateriaal dat jij bestelde voorhanden is, kan je dit afhalen bij de cursusdienst in de Universiteitstraat 4. Hoe en wanneer dit kan, verneem je via de website van de cursusdienst.

Cursusdienst

Let op! Cursusmateriaal bestellen kan tot en met 22 oktober, cursusmateriaal afhalen kan tot en met 5 november.

Heb ik een laptop nodig?

Ja, je hebt een goed werkende basislaptop nodig.

UGent mailadres

Officiële communicatie van en met de UGent verloopt steeds via je UGent-mailadres (meestal voornaam.naam@ugent.be). Volg deze mails dus zeker op en gebruik ook zelf je UGent-mailadres als je mails verstuurt.

Je kan jouw mails openen door te surfen naar owa.ugent.be

Handige tip: Wil je dat alle mails automatisch worden doorgestuurd naar een ander e-mailadres? Stel dan een 'forward' in.

SIMON zegt

De UGent zet SIMON in om jou als nieuwe student bij de start van je opleiding een beeld te geven van jouw persoonlijke startcompetenties. Een tijdje na het invullen van de test krijg je een feedbackrapport. Je ziet daarin hoe je scoort op de verschillende vaardigheden die nodig zijn om te slagen voor jouw opleiding. Je krijgt ook een overzicht van hoe je jouw slaagkansen kan maximaliseren en via welke begeleidingsactiviteiten je dit kan doen.

SIMON zegt nog niet ingevuld? Klik hier.

Wegwijs op de faculteit

Onze faculteit maakt deel uit van de Campus Aula en bevindt zich in hartje Gent. Met tram- en bushaltes om de hoek en een treinstation nabij, is de faculteit vlot bereikbaar.

De faculteit herbergt verschillende grote en kleinere leslokalen. Vanaf september krijgen deze een nieuwe nummering en benaming. Tegen dan zal je hier en plannetje terugvinden met alle auditoria en leslokalen.

Reeds gestudeerd in het hoger onderwijs?

Als je al een diploma hoger onderwijs op zak hebt, kom je misschien wel in aanmerking voor een verkort studietraject.

Als je reeds één of meerdere credits hebt behaald in een andere opleiding aan de universiteit of hogeschool, kom je misschien in aanmerking voor één of meerdere vrijstellingen.

Bij wie kan ik terecht?

Monitoraat (studie- en trajectbegeleiding)

De overstap naar een universitaire opleiding is niet altijd even gemakkelijk. Je kan echter rekenen op de steun van de studie- en trajectbegeleiders. Neem deel aan de workshops en/of kom langs voor een individueel gesprek. Het aanbod van het monitoraat zal in de loop van het academiejaar bekend gemaakt worden via Ufora.

Facultaire studentenadministratie

De facultaire studentenadministratie, kortweg FSA, is jouw aanspreekpunt voor alle administratieve aspecten van de opleiding.

Studentenpsychologen

Zit je met iets, wil je erover praten? Via deze link kan je een individuele afspraak maken met een van onze studentenpsychologen.

Onze studentenpsychologen organiseren ook groepstrainingen rond diverse thema's, zoals faalangst, uitstelgedrag, slaapproblemen,... 

Sociale dienst

Met vragen rond studiekosten en/of financiële steun kan je terecht bij de sociale dienst.

Universitair Centrum voor Talenonderwijs

Wil je jouw talen wat opfrissen? Aan het Universitair Centrum voor Talenonderwijs, kortweg UCT, kan je een uitgebreid aanbod aan andere taal- en gerelateerde cursussen volgen.

Bijzondere studeeromstandigheden

Uitzonderlijke faciliteiten zijn mogelijk bij studeren onder bijzondere omstandigheden, zoals voor studenten met een functiebeperking, met uitzonderlijke sociale en individuele omstandigheden, topsporters, etc.

Denk je in aanmerking te komen voor een bijzonder statuut, vraag dit zeker tijdig aan! Voor vragen over het bijzonder statuut, contacteer het monitoraat.

Overweeg je om werken en studeren te combineren?

Wil je, als statutair federaal ambtenaar, in het kader van een bevorderingsprocedure, enkele mastervakken opnemen?

Voor en door studenten

Lombrosiana

Lombrosiana is de studentenvereniging van en voor studenten criminologie. Naast de boekenverkoop organiseren zij het hele jaar door activiteiten. Meer info over de werking en activiteiten via lombrosiana.be

StuReC

StuReC is de Facultaire Studentenraad voor Rechten en Criminologie.  StuReC werkt samen met de facultaire studentenvertegenwoordigers en staat in contact met de faculteitskringen (VRG en Lombrosiana).

Plusstudent

Plusstudent is een online hulpplatform waar studenten terecht kunnen met alle soorten (hulp)vragen gericht aan medestudenten. Post zelf jouw hulpvraag of geef zelf een helpend handje door een hulpvraag te beantwoorden.

#Durfdiversdenken

De UGent is meer dan studeren alleen!

Honger?

Op verschillende locaties in Gent kan je een UGent resto of cafetaria vinden. Ook onze eigen faculteit heeft een cafetaria waar je terecht kan voor wat lekkers. Meer info vind je hier.

Sportaanbod

Zin om te sporten? Klik hier voor een overzicht van het aanbod.

Wil je werken als jobstudent?

De jobdienst helpt je graag verder.

Lees verder ook alles over de ruim 100 UGent-verenigingen, de Therminal, Schamper en UGent-fm op student.ugent.be.