Informatie voor nieuwe studenten criminologie

Studietraject

Via een laattijdige inschrijving is het mogelijk om in te stromen in het 2de semester. 

Schrijf je bij voorkeur zo snel mogelijk in, de lessen starten immers op 12 februari. Hoe langer je wacht om in te schrijven, hoe groter ook de kans dat je niet alle vakken meer kan opnemen (bv. omdat je reeds een praktische oefening hebt gemist).

Omdat de procedure voor laattijdige inschrijving een aantal dagen in beslag neemt, raden we aan om uiterlijk op 27 februari in te schrijven. Vanaf 1 maart is inschrijven sowieso niet meer mogelijk.

Jouw curriculum zal enkel 2de semestervakken bevatten. Volgend jaar combineer je dan 1ste semestervakken van de 1ste bachelor met 2de semestervakken van de 2de bachelor, enz. Het monitoraat kan jou bij de start van volgend academiejaar helpen met de samenstelling van jouw vakkenpakket.

Programma 1ste bachelor, 2de semester:

 1. Algemene psychologie, 5 stp
 2. Belgische binnenlandse politiek, 5 stp
 3. Biologische antropologie, 4 stp
 4. Overzicht van de historische kritiek, 3 stp
 5. Politiële en gerechtelijke organisatie, 6 stp
 6. Statistiek in de criminologie, 7 stp

Heb je al een vooropleiding, start je met een verkorte bachelor, en heb je vragen over jouw vakkenpakket? Neem dan contact op met het monitoraat.

Wanneer en waar heb ik les?

Jouw lesrooster kan je bekijken via Oasis . Oasis staat voor 'Onderwijs Administratie- en Studenten Informatie Systeem' en bevat alle persoonlijke informatie in verband met jouw inschrijving.

Klik in Oasis op 'kalender' (linkerkolom) en filter op jouw vakken.

De eerste les van het 2de semester is Statistiek in de criminologie. Hiervoor word je (behoudens tegenbericht van de lesgever) op 12 februari om 9u (een half uurtje later dan normaal) verwacht in Auditorium 2, Ledeganckstraat 35.

Hoe geraak ik aan mijn cursusmateriaal?

Een deel van het cursusmateriaal kan je bestellen bij studentenvereniging Lombrosiana. De afhaalmomenten communiceren ze via de Ufora pagina van Lombrosiana

Andere lesgevers werken samen met Topcopy. Zij zullen jou hierover informeren tijdens de eerste les en via Ufora. 

UGent mailadres

Officiële communicatie van en met de UGent verloopt steeds via je UGent-mailadres (meestal voornaam.naam@ugent.be) . Volg deze mails dus zeker op en gebruik ook zelf je UGent-mailadres wanneer je mails verstuurt.

Je kan jouw mails openen door te surfen naar owa.ugent.be

Handige tip: Wil je dat alle mails automatisch worden doorgestuurd naar een ander e-mailadres? Stel dan een 'forward' in.

Wifi?

Eduroam is het wifi-netwerk voor studenten (niet UGentGuest). Om in te loggen:

 1. geef jouw UGent e-mailadres
 2. geef jouw UGent wachtwoord
 3. accepteer het certificaat (indien gevraagd)

Heb ik een laptop nodig?

Ja, je hebt een goed werkende basislaptop nodig.

Office 365, met toegang tot OneDrive for Business, is gratis beschikbaar voor alle studenten van de UGent.

Ufora

Ufora is de naam van de digitale leeromgeving van de UGent. Je vindt er de cursussites van elk vak (aankondigingen van de lesgevers, powerpoints,...), infosites met info bv. over de faculteit, en non-oasissites zoals deze van het monitoraat.

We raden jou aan om via 'meldingen' aan te geven dat je van elke aankondiging ook een mail ontvangt (hoe doe je dit?).

Bijzondere studeeromstandigheden

 • Uitzonderlijke faciliteiten zijn mogelijk bij studeren onder bijzondere omstandigheden, zoals voor studenten met een functiebeperking, met uitzonderlijke sociale en individuele omstandigheden, topsporters, etc. Wie in aanmerking denkt te komen, vraagt best tijdig een bijzonder statuut aan. 
 • Studenten die werken en studeren willen combineren, kunnen het statuut van werkstudent aanvragen. 

Bij vragen over bijzondere studeeromstandigheden, contacteer het monitoraat.

Bij wie kan ik terecht?

Monitoraat (studie- en trajectbegeleiding)

De overstap naar een universitaire opleiding is niet altijd even gemakkelijk. Je kan echter rekenen op de steun van de studie- en trajectbegeleiders. Neem deel aan de workshops en/of kom langs voor een individueel gesprek. Het aanbod van het monitoraat zal in de loop van het academiejaar bekend gemaakt worden via Ufora.

Facultaire studentenadministratie

De facultaire studentenadministratie, kortweg FSA, is jouw aanspreekpunt voor alle administratieve aspecten van de opleiding.

Studentenpsychologen

 • Zit je met iets, wil je erover praten? Via deze link kan je een individuele afspraak maken met een van onze studentenpsychologen.
 • Onze studentenpsychologen organiseren ook groepstrainingen rond diverse thema's, zoals faalangst, uitstelgedrag, slaapproblemen,... 

Sociale dienst

Met vragen rond studiekosten en/of financiële steun kan je terecht bij de sociale dienst.

Taaladvies academisch Nederlands

Ontdek het aanbod aan taalbegeleiding- en advies aan de UGent.

Universitair Centrum voor Talenonderwijs

Wil je jouw talen wat opfrissen? Aan het Universitair Centrum voor Talenonderwijs, kortweg UCT, kan je een uitgebreid aanbod aan andere taalcursussen volgen.

Wegwijs op de faculteit

Onze faculteit maakt deel uit van de Campus Aula en bevindt zich in hartje Gent. Met tram- en bushaltes om de hoek en een treinstation nabij, is de faculteit vlot bereikbaar.

De faculteit herbergt verschillende grote en kleinere leslokalen. Het eerste nummer van het lokaal verwijst naar het nummer van de ingang. Je vindt deze op onderstaand campusplan in het geel. De verschillende diensten vind je hieronder in het oranje.

Verken de faculteit door met je cursor over het campusplan te gaan.

SIMON zegt

De UGent zet SIMON in om jou als nieuwe student bij de start van je opleiding een beeld te geven van jouw persoonlijke startcompetenties. Kort na het invullen van de test krijg je een feedbackrapport. Je ziet daarin hoe je scoort op de verschillende vaardigheden die nodig zijn om te slagen voor jouw opleiding. Ontdekt de verschillende begeleidingsactiviteiten en grijp je kans om jouw slaagkansen te maximaliseren.

Reeds gestudeerd in het hoger onderwijs?

Als je al een diploma hoger onderwijs op zak hebt, kom je misschien wel in aanmerking voor een verkort studietraject.

Heb reeds één of meerdere credits behaald in een andere opleiding aan de universiteit of hogeschool, dan kom je mogelijks in aanmerking voor één of meerdere vrijstellingen.

  Voor en door studenten

  Lombrosiana

  Lombrosiana is de studentenvereniging van en voor studenten criminologie. Naast de boekenverkoop organiseren zij het hele jaar door activiteiten. Meer info over de werking en activiteiten via lombrosiana.be.

  StuReC

  StuReC is de Facultaire Studentenraad voor Rechten en Criminologie.  StuReC werkt samen met de facultaire studentenvertegenwoordigers en staat in contact met de faculteitskringen (Lombrosiana en VRG).

  #Durfdiversdenken

  De UGent is meer dan studeren alleen!

  Honger?

  Op verschillende locaties in Gent kan je een UGent resto of cafetaria vinden. Ook onze eigen faculteit heeft een cafetaria waar je terecht kan voor wat lekkers. Meer info vind je hier.

  Sportaanbod

  Zin om te sporten? Bekijk het aanbod.

  Wil je werken als jobstudent?

  De jobdienst helpt je graag verder.

  Student.ugent.be

  Lees alles over de ruim 100 UGent-verenigingen, de Therminal, Schamper en UGent-fm op student.ugent.be.