Naar het buitenland na je studies

Na het afstuderen een internationale ervaring opdoen is het overwegen waard. Er zijn meerdere opties: wil je een bijkomend diploma behalen, of liever werkervaring opdoen via een stage, of instappen in een buitenlands vrijwillig project of vrijwilligerswerk?

Onderstaande beurzen kunnen je buitenlandplannen helpen realiseren. Meestal zijn er meer kandidaten dan beurzen, maar laat dat je niet tegenhouden. Informeer je grondig, hou de deadlines in het oog en bereid je beursaanvraag zorgvuldig voor. Denk na over je loopbaandoelen en koppel ze terug in je beursaanvraag, dat verhoogt je kansen. Waag gerust eventueel bij meerdere beursinstanties tegelijk je kans.

Wens je meer te weten over een buitenlandse ervaring tijdens of na je studies? De Welcome Abroad infomomenten in oktober vormen misschien wel de eerste stap in de richting van een onvergetelijke internationaliseringservaring.

Heb je nog vragen? Contacteer ons via buitenlandnastudies@ugent.be

Een diploma behalen

Het aanvragen van een beurs gebeurt best gelijktijdig met het starten van de toelatingsprocedures aan de buitenlandse instelling. Kandideer gerust bij meerdere instellingen tegelijk. Ga ook na of de buitenlandse universiteiten waar je heen wil, beurzen aanbiedt. Interesse in een bepaald land? Via de desbetreffende ambassadewebsites vind je ook vaak informatie over beurzen.

In Europa

Buiten Europa

Bestemming naar keuze

  • Fernand Lazard Stichting: Renteloze lening voor de opstart van een toekomstig beroep of als middel om een buitenlandse studie of onderzoek waar te maken.
  • Fayatbeurzen: Vlaams internationaal beursprogramma voor topstudenten

Stage

Verzamel extra troeven zoals werkervaring, onderdompeling in een andere (werk)cultuur, talenkennis, interculturele vaardigheden, internationaal netwerk, ... Een aanrader!

Project

  • Beurzen in het kader van een roeping of levensproject: Vocatio
  • Prince Albert Funds: voor wie 3 jaar stage - en/of werkervaring heeft en gedurende een jaar een uitdagend buitenlandse project wil aangaan, in opdracht van een Belgisch bedrijf

Onderzoek: naar buitenland tijdens of na je doctoraat

Je kan aan de UGent doctoreren, of overwegen om in het buitenland een onderzoeksplaats annex een buitenlandse beurs te zoeken. Een combinatie wordt geboden via de zgn. Joint PhD’s waarbij je minstens een aantal maanden aan een buitenlandse universiteit onderzoek doet in het kader van het slaan van internationale bruggen tussen onderzoeksgroepen.
Ook in het kader van een doctoraat aan de UGent zijn er mogelijkheden voor een tijdelijk in het buitenlands onderzoeksverblijf in kader van je doctoraat.