IJkingstoets burgerlijk ingenieur-architect

Wat wordt er getest?

De ijkingstoets bestaat uit twee delen: toets wiskunde en toets ruimtelijk inzicht.

De toets wiskunde bestaat uit een aantal meerkeuzevragen over diverse wiskundethema's uit de volledige leerstof van het secundair onderwijs. De grote thema's zijn:

 • Redeneren
 • Begrippenkennis
 • Wiskundige vaardigheden
 • Ruimtelijk inzicht
 • Wiskundige vraagstukken in een fysica-context, modelleren

De toets omtrent ruimtelijk inzicht test de mate waarin je in staat bent 2-dimensionele representaties van -complexe- 3-dimensionele volumes juist te lezen en aan elkaar te koppelen.

 De toets is afgestemd op vooropleidingen uit het secundair onderwijs met 6 uur wiskunde per week in de laatste twee jaar. Toch kunnen ook leerlingen die minder wiskunde volgden in hun vooropleiding eraan deelnemen. Het is immers belangrijk dat elke geïnteresseerde student zich kan "ijken": je niveau kan immers van nature hoger zijn dan je vooropleiding laat vermoeden. 

Voorbeeldvragen

Op de website van de ijkingstoets kan je voorbeeldvragen met antwoorden van vorige sessies vinden.

Je kan ook het boekje met de voorbeeldvragen downloaden.

Praktische informatie

Wanneer?

  Woensdag 1 juli 2020, van 9u30 tot 13u30 en zaterdag 29 augustus 2020, van 9u tot 13u.

   Waar?

   Gent - de exacte locatie zal je via e-mail ontvangen indien je correct ingeschreven bent.

   Formularium

   Tijdens de toets stellen we een formularium ter beschikking.

   Wat breng ik mee?

   Hulpmiddelen zoals boeken, rekentoestel, gsm, passer, geodriehoek,... zijn niet toegelaten. Je mag enkel een potlood, gom en balpen bij je hebben en eventueel een koekje en een drankje.


   Wanneer krijg ik feedback?

   Korte tijd later zal je je punten, alsook een kwalitatieve beoordeling van je prestatie, eveneens via elektronische weg te weten komen. Studenten die naar aanleiding hiervan een gesprek wensen omtrent hun studiekeuze, kunnen een afspraak vragen bij mevrouw Marleen Vander Straeten (marleen.vanderstraeten@UGent.be), verbonden aan de monitoraatscel van onze faculteit.

   Inschrijven

   Voor de eerste sessie kan je inschrijven van 2 maart t.e.m. 8 juni 2020, voor de tweede sessie van 10 juli tot 16 augustus 2020,, via de website van de ijkingstoets.

    

   Zomercursus

   Als na de ijkingstoets van juni blijkt dat je wiskunde-kennis nog wat moet worden bijgespijkerd, is er nog voldoende tijd om dat te doen, bijvoorbeeld door de zomercursus wiskunde van de faculteit te volgen.

   En daarna?

   Het stopt natuurlijk niet bij de ijkingstoets. De faculteit heeft een heel na-traject uitgetekend om je verder op weg te helpen.