Starttoets (verplichte ijkingstoets) burgerlijk ingenieur-architect

Wat wordt er getest?

De starttoets (verplichte ijkingstoets) bestaat uit twee delen: toets wiskunde en toets ruimtelijk inzicht.

De toets wiskunde bestaat uit een aantal meerkeuzevragen over diverse wiskundethema's uit de volledige leerstof van het secundair onderwijs. De grote thema's zijn:

  • Redeneren
  • Begrippenkennis
  • Wiskundige vaardigheden
  • Modelleren: wiskundige vraagstukken in een fysica-context

De toets omtrent ruimtelijk inzicht test de mate waarin je in staat bent 2-dimensionale representaties van complexe 3-dimensionale volumes juist te lezen en te interpreteren.

De toets is afgestemd op vooropleidingen uit het secundair onderwijs met 6 uur wiskunde per week in de laatste twee jaar. Toch kunnen ook leerlingen die minder wiskunde volgden in hun vooropleiding eraan deelnemen. Het is immers belangrijk dat elke geïnteresseerde student zich kan "ijken": je niveau kan immers van nature hoger zijn dan je vooropleiding laat vermoeden.

Voorbereiding

We raden je aan om de leerstof uit 3de - 4de - 5de - 6de jaar secundair onderwijs wat op te frissen.

Je kan ook oefenen om vertrouwd te geraken met het soort vragen. Voorbeeldvragen vind je hier.

Praktische informatie

Wanneer?

De starttoets (verplichte ijkingstoets) wordt georganiseerd op twee momenten: maandag 1 juli 2024 (sessie 1) en zaterdag 24 augustus 2024 (sessie 2). Elke sessie start om 9u00 en duurt maximaal 4 u.

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan vanaf midden januari via www.ijkingstoets.be.  

Inschrijvingen starten op 15 januari en sluiten op 15 juni (voor sessie 1) en op 15 augustus (voor sessie 2).

Inschrijven kan pas na het aanmaken van een account: lees de werkwijze op www.ijkingstoets.be/faq onder “Hoe kan ik inschrijven?”.

Waar?

Gent, exacte locatie wordt meegedeeld in de uitnodigingsmail die je korte tijd voor de toets zal ontvangen.

Formularium

Tijdens de toets stellen we een formularium ter beschikking.

Wat breng ik mee?

Hulpmiddelen zoals boeken, rekentoestel, gsm, passer, geodriehoek,... zijn niet toegelaten. Je mag enkel een potlood, gom en balpen bij je hebben en eventueel een koekje en een drankje.

Wanneer krijg ik feedback?

Ten laatste zeven dagen na de starttoets (verplichte ijkingstoets) ontvang je je punten en een kwalitatieve beoordeling van je prestatie via e-mail. 

Voor meer duiding bij deze beoordeling – vooral als het resultaat minder goed is dan verwacht - kan je een afspraak maken voor feedback bij een studiebegeleider van het monitoraat van onze faculteit. Je kan kiezen tussen een gesprek op de campus (Jozef Plateaustraat 22, Gent) of een online gesprek (de bevestigingsmail bevat de link naar het MS-Teams gesprek).

Twijfel je sterk over jouw studiekeuze, dan kan je ook contact nemen met een trajectbegeleider via mail naar studietrajectIR.ea@ugent.be.

Nog vragen?

Voor veelgestelde vragen kan je terecht op de website van de Vlaamse ijkingstoets. Blijven er nog vragen onbeantwoord, dan kan je mailen naar monitoraat.ea@ugent.be

Denk je voor een vrijstelling van deelname in aanmerking te komen? Kijk na bij de uitzonderingen.

Wat na de toets?

Door je deelname kan je sowieso inschrijven voor de opleiding burgerlijk ingenieur-architect.

Verplichte remediëring

Ben je echter niet geslaagd, dan ben je verplicht een remediëringstraject wiskunde te volgen. Je kan hierbij kiezen voor een online zelfstudiepakket (klik hier voor een eerste indruk) of een zomercursus op de campus. In beide gevallen wordt het traject afgerond met een verplichte online test.  Dit remediëringstraject wordt bij voorkeur gevolgd voor de start van het academiejaar.

Deze remediëring is ook verplicht als je niet geslaagd bent op een compatibele starttoets of bij deelname aan een andere (niet-compatibele) ijkingstoets.

Concrete stappen:

    Andere opvolging

    • Geïnteresseerd in een zomercursus kort voor de start van het academiejaar: meer info op zelftests en zomercursussen
    • Twijfel je nog aan je studiekeuze, aarzel dan niet om beroep te doen op een trajectbegeleider van de faculteit of op de Afdeling Studieadvies.
    • Heb je definitief deze studierichting gekozen, dan heten we je van harte welkom in onze faculteit, en nodigen we je alvast uit op de aansluitende introductiedag.
    • De opleiding burgerlijk ingenieur-architect zorgt voor verdere wiskundige vorming. Wanneer je hierbij nood hebt aan bijkomende begeleiding kan je beroep doen op de studiebegeleiders van het monitoraat, en dit zowel op individuele basis als in groep.