Algemene studiebegeleiding

Studiemethode en -planning

 

 

Studiemethode

Hoewel de perfecte studiemethode niet bestaat, zal de ene methode al efficiënter zijn dan de andere. Een ineffectieve studieaanpak kan er voor zorgen dat je studies minder vlotten dan je zou willen. De studiebegeleiders staan dan ook graag voor je klaar om je huidige studiemethode te analyseren en bij te sturen waar nodig. Samen gaan ze op zoek naar een studiemethode die werkt voor jou!

Heb je vragen over jouw studieaanpak? Dan kan je terecht bij een studiebegeleider voor een individueel gesprek.

Daarnaast organiseren de studiebegeleiders in samenwerking met de studentenpsychologen de sessie 'Efficiënter studeren'. Deze workshop wordt twee keer per academiejaar georganiseerd:

  • In het eerste semester gaat de workshop door in de laatste week van oktober.
  • In het tweede semester gaat de workshop door in de laatste week voor de paasvakantie. (meer info en inschrijven)

Bekijk ook het trainingsaanbod van de studentenpsychologen. De training 'Efficiënter studeren' wordt meerdere keren per academiejaar georganiseerd.

Wil je zelf aan de slag gaan? Neem dan zeker een kijkje op de webpagina 'Efficiënter studeren'. Je vindt er onder meer de brochure 'Efficiënter studeren'.

 

Studie- en examenplanning

Het opstellen van een realistische en concrete studie- en examenplanning is een belangrijke stap in het studieproces.

 “A goal without a plan is just a wish.” Antoine de Saint-Exupéry

Je kan eventueel gebruik maken van volgende hulpmiddelen:

Weet je niet hoe hieraan te beginnen of heb je vragen? Dan kan je terecht bij een studiebegeleider voor een individueel gesprek.

Eerstelijnshulp bij studiegerelateerde problemen

Tal van problemen kunnen het studeren belemmeren. Denk aan:

  • Uitstelgedrag
  • Faalangst
  • Stress
  • Perfectionisme
  • Concentratieproblemen
  • Een gebrek aan motivatie

Veel studenten worstelen met deze studiegerelateerde problemen. Gelukkig hoef je deze problemen niet alleen aan te pakken. Blijf er dus niet mee zitten!

Studiebegeleiders Lynn Opdebeeck en Ellen Gyssels zijn een eerste aanspreekpunt bij studiegerelateerde problemen. Ze bieden een luisterend oor en zoeken samen met jou naar oplossingen. Bovendien hebben de studiebegeleiders een goed zicht op het begeleidingsaanbod binnen en buiten de UGent, zodat ze je kunnen doorverwijzen, wanneer dit is aangewezen.

Zo werken de studiebegeleiders nauw samen met de studentenpsychologen van de UGent. De studentenpsychologen organiseren zowel korte als lange trainingen rond verschillende studiegerelateerde thema's. Verken dus zeker hun trainingsaanbod!

Uiteraard kan je ook zelf aan de slag gaan. Op de Ufora-site 'Wel in je vel' vind je heel wat handige tips en materiaal rond diverse thema's.

Niet gevonden wat je zocht? De webpagina 'Wel in je vel' is een goed startpunt om het begeleidingsaanbod binnen en buiten de UGent te verkennen.

Contact

Contacteer een studiebegeleider.