Activiteiten werkjaar 2019

17/05/2019 - Tweede editie wandeling van de Krook tot aan Portus Ganda

Wegens het grote succes werd de wandeling van de Krook via de Reep tot Portus Ganda hernomen.

30/03/2019 - Bezoek aan de bibliotheek De Krook en aansluitende wandeling van de Krook tot aan Portus Ganda

Onder leiding van een Gentse gids werd een bezoek gebracht aan de bibliotheek De Krook. Aansluitend leidde dr. Frank Gelaude ons van de Krook tot aan Portus Ganda.

Geoloog en bodemkundige Frank Gelaude, bij de VGG goed bekend als gewezen leerkracht Aardrijkskunde, o.a. aan het KA Voskenslaan, maar ons tot nu nog niet zo goed bekend als dr. Monumenten- en Landschapszorg (2018) en docent aan de Universiteit Antwerpen (opleiding Erfgoedstudies), zal ons inzicht geven in de vroege hydrografie van de stad Gent, op basis van geomorfologische en historische argumenten en in de menselijke ingrepen in de waterhuishouding van het middeleeuwse Gent. (Krantenartikel)

“De stad Gent werd vroeger steevast omschreven als de stad van de 26 eilanden en de 105 bruggen. Op een korte wandelafstand tussen de Waalse Krook en de Portus Ganda zal duidelijk gemaakt worden dat de stad alles te danken heeft aan de rivieren, maar dat dezelfde bewoners ook alles gedaan hebben om Leie en Schelde onder controle te krijgen. Zelfs vandaag. Voor wie meer wil weten over de Muinkschelde, de Ketelvest, de Oude Schelde, de Braamgaten, de stadswatermolen, de Schepenenvijver, de Scheldeportus, het Paddegat en het Groot Gat, dit alles langs een nieuwe toplocatie van Gent, de pas opengelegde Reep”. (Tekst Frank Gelaude).

Interessante links:

Stadsvernieuwing - Project heropening Nederschelde

VRT-nieuws - Er stroomt weer water door de Gentse Reep: hoe de open riool een plaats kreeg in de stad