Crelan Leerstoeldag 2.0 - Agrotopia

 

Naar analogie met de eerste UGent-Crelan Leerstoeldag die vorig jaar met succes werd georganiseerd en een bezoek bracht aan de ‘Bayer Forward Farm’, werd dit jaar een nieuw bezoek georganiseerd naar aanleiding van de oprichting van de Agrotopia Leerstoel voor innovatieve glastuinbouw. 

Binnen dit kader willen UGent, het praktijkcentrum Inagro en de REO Veiling de nieuwste ontwikkelingen rond innovatieve glastuinbouw en ‘vertical/urban farming’ onderzoeken en demonstreren. Hierbij komen verschillende aspecten aan bod, zoals meervoudig ruimtegebruik in de serre, LED-technologie, innovatieve energiebesparende of –recupererende technieken, logistieke ondersteuning door robotisatie en smartfarming en gefinetunede teeltsturing.

In 2019 opent de innovatieve onderzoek- en demonstratieserre “Agrotopia”, een living lab voor high tech urban farming technologie, op het dak van de kistenloods van REO Veiling. De serre biedt unieke kansen: ze zal niet alleen onderzoek huisvesten van Inagro zelf, maar is ook de belangrijkste proeflocatie voor onderzoek binnen deze leerstoel. De infrastructuur, die op een plaats komt waar de producent en de afnemers van verse groenten elkaar dagelijks treffen, moet als een platform functioneren waarin technologiebedrijven samen met kenniscentra en telers kunnen samenwerken volgens de principes van co-creatie.

De UGent-Crelan Leerstoel vertaalt kennis uit de toegepaste onderzoeksprojecten over agro-innovatie naar toepassingen in de praktijk. De leerstoel werd in 2015 opgericht aan de UGent, met steun van de coöperatieve bank Crelan. 

 

 

 

Meer foto's