Persconferentie kiwibesonderzoek en lancering Kiwi-ei crowdfundingcampagne

Om de Aziatische fruitvlieg de baas te kunnen, een geduchte tegenstander op plantages van kiwibessen en ander kleinfruit, starten de HoGent en de UGent een onderzoeksproject met kippen van kunstenaar Koen Vanmechelen. Ondertussen zijn er al dertig kiwibesrassen ontwikkeld op de proefhoeve in Bottelare (Merelbeke).

Niet alleen de kiwibes, maar de hele kleinfruitteelt in Europa, wordt geteisterd door de Aziatische fruitvlieg. "Daarom wordt alle telers aangeraden om de afgevallen vruchten meteen op te rapen en afgesloten te bewaren of te vernietigen", zegt docent Frank Coopman (UGent). "Dit is echter zeer arbeidsintensief en moeilijk te realiseren." Een andere mogelijkheid, insecticiden inzetten, is dan weer niet ecologisch.

Kippen

De onderzoekers stelden wel vast dat kippen de insectendruk naar beneden halen en de aangeprikte bessen verwerken. Met dieren uit het "Community chicken project" van kunstenaar Koen Vanmechelen gaan ze nu op zoek naar de ideale kip voor dat soort van klussen. Na 19 jaar kippen kruisen, blijkt dat de kippen van kunstenaar Vanmechelen diverser, sterker en fertieler zijn. Omdat een dergelijk onderzoeksproject op het snijvlak tussen kunst, wetenschap en ondernemingszin nauwelijks via traditionele kanalen gefinancierd kan worden, start een crowdfundingscampagne in de hoop 10.000 euro te verzamelen.

Kiwibessen

In de kiwibesproeftuin op de Proefhoeve Bottelare van de UGent en de HoGent worden ondertussen ruim dertig nieuwe kiwibesrassen geteeld. Drie van die zaailingen zijn volgens de onderzoekers "zeer interessant", met één wordt vermeerderd om over drie jaar te oogsten. De nieuwe rassen worden in de proeftuin beoordeeld op een aantal vrucht- en groeiparameters, om hun geschiktheid voor het Belgische klimaat en hun bruikbaarheid voor het veredelingswerk te evalueren. Voort wordt er ook onderzoek gedaan naar bemesting, irrigatie en bestuiving en dient de proefhoeve ook als demotuin. Die is op woensdagnamiddag 30 september te bezoeken.

Bron: Belga