Landbouwstudiedag 2018

De verkoop van biologische voeding in de EU, alsook in Vlaanderen, zit in de lift. De productie stijgt maar kan de groeiende vraag niet altijd volgen. De landbouwstudiedag 2018 gaat dieper in op de consumptie, productie en wetgeving binnen de biologische landbouw en zal alle opportuniteiten onderzoeken maar ook ingaan op de beperkingen.

De studiedag wordt geopend met een verwelkoming van Patric Buggenhout (voorzitter stuurgroep Landbouwstudiedag). Vervolgens zal Ilse Timmermans (departement Landbouw en Visserij) de huidige situatie van de biologische landbouw in Vlaanderen schetsen. Nadien komt Bart Moeskop (IFOAM EU) wat meer uitleg geven over de internationale situatie met nadruk op de wetgeving. Joris Aertsens (Rikolto) sluit de voormiddag af met zijn presentatie die getiteld is 'Hoe omgaan met boom & bust cycli in de biomarkt?'.

Na de lunch komt Stijn Bruers spreken over het rationele en ethische perspectief binnen biologische landbouw, waarna Paul Verbeke (Bioforum Vlaanderen) enkele trends in de Belgische en Europese markt voor bioproducten uit de doeken doet. De laatste spreker van deze namiddag, Sander Van Haver (Bioconsulent), kaart enkele problemen aan waarmee landbouwers te maken krijgen bij de overstap naar biologische landbouw.

Het daaropvolgende debat wordt besloten met een receptie waarbij enkele drankjes en hapjes genuttigd kunnen worden.