Vrijstellingsaanvraag

Als je in een andere opleiding reeds credits hebt behaald, kan je in je nieuwe opleiding vrijstellingen aanvragen op basis van eerder verworven kwalificaties (EVK). Je kan geen vrijstelling aanvragen op basis van een vak waarvoor je gedelibereerd bent.

Om je vrijstellingsaanvraag voor te bereiden, bekijk je het opleidingsprogramma van je nieuwe opleiding in de studiekiezer. Ben je van mening dat er overeenstemming is tussen de vakken waarvoor je een creditbewijs hebt verworven en één of meerdere vakken in je nieuwe opleiding op het vlak van inhoud, aantal studiepunten en eindcompetenties, dan kan je een vrijstellingsaanvraag indienen.

Voor enkele veel gemaakte overstappen heeft de trajectbegeleider een standaard overzicht ter beschikking van vrijstellingen die worden toegekend. Contacteer je trajectbegeleider om hiernaar te vragen. Deze vrijstellingen dien je nog steeds formeel aan te vragen via onderstaande procedure.

Deadlines

Je dient je vrijstellingsaanvraag zo snel mogelijk in en zeker

uiterlijk op 14 november voor vakken van het eerste semester

uiterlijk op 28 februari voor vakken van het tweede semester en voor jaarvakken

Procedure

Je dient je vrijstellingsaanvraag in via de online applicatie volgens de stappen die hieronder beschreven worden. Eens je aanvraag is ingediend, wordt deze gecontroleerd door de trajectbegeleider en wordt een advies gevraagd aan de opleidingscommissie. Nadat de opleidingscommissie een advies heeft geformuleerd, wordt je vrijstellingsaanvraag behandeld door de curriculumcommissie van de faculteit. Na de vergadering ontvang je de beslissing van de commissie via je UGent e-mailadres. Is de vrijstelling goedgekeurd, dan zal deze verwerkt worden in je curriculum.

Hou er rekening mee dat het volledige verloop, van de aanvraag tot de beslissing en de verwerking in je curriculum, dus enige tijd in beslag neemt.

Aanvraag indienen

  1. Heb je al een UGent account? Log in op Plato en ga naar 'EVK'.
    Heb je nog geen UGent account? Ga naar https://plato.ea.ugent.be/e/ en registreer je als gebruiker. Na registratie en bevestiging van je persoonlijke e-mailadres kan je inloggen in Plato en doorklikken naar de EVK-applicatie.
  2. Vul de instelling en de opleiding in waarbinnen je je creditbewijzen hebt verworven. Gebruik de officiële naam van je instelling en opleiding zoals vermeld op je puntenlijst (geen afkortingen)! Indien je vrijstellingen aanvraagt op basis van credits uit verschillende opleidingen en/of instellingen, dien je deze afzonderlijk te registreren door dit luik twee keer in te vullen.
  3. Laad je puntenlijst en -indien van toepassing- je diploma op.
  4. Selecteer de opleiding(en) van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur waarin je vrijstellingen wenst aan te vragen.
  5. Klik op ‘EVK-aanvraag toevoegen’. Zoek het vak waarvoor je een vrijstelling wil aanvragen en voeg dit toe. Je kan een vrijstelling aanvragen op basis van één vak of op basis van meerdere vakken. Vul elk vak in, telkens met de cursuscode, de link naar de studiefiche, het aantal studiepunten en de opleiding/instelling waar je dit vak hebt afgelegd. Is je aanvraag voor dit vak volledig, klik op ‘indienen’. Je kan nu een  aanvraag voor een volgend vak indienen.
  6. Wanneer je klikt op ‘indienen’ wordt je EVK-aanvraag verstuurd en wordt de behandelingsprocedure opgestart zoals hierboven beschreven. Is je aanvraag niet volledig, dan zal je een mail krijgen van de trajectbegeleider met de vraag om deze aan te passen.