IJkingstoets burgerlijk ingenieur

Wat wordt er getest?

De toets bestaat uit een aantal meerkeuzevragen over diverse wiskundethema's uit de volledige leerstof van het secundair onderwijs. De grote thema's zijn:

  • Redeneren
  • Begrippenkennis
  • Wiskundige vaardigheden
  • Wiskundige vraagstukken in een fysica-context, modelleren

De toets is afgestemd op vooropleidingen uit het secundair onderwijs met minstens 6 uur wiskunde per week in de laatste twee jaar. Toch kunnen ook leerlingen die minder wiskunde volgden in hun vooropleiding eraan deelnemen. Het is immers belangrijk dat elke geïnteresseerde student zich kan "ijken": je niveau kan immers van nature hoger zijn dan je vooropleiding laat vermoeden.

Voorbeeldvragen

Op de website van de ijkingstoets kan je voorbeeldvragen met antwoorden van vorige sessies vinden.

Je kan ook het boekje met de voorbeeldvragen downloaden.

Praktische informatie

Wanneer?

Woensdag 1 juli 2020, van 9u30 tot 13u30 en zaterdag 29 augustus 2020 van 9u tot 13u.

Waar?

Gent - de exacte locatie zal je via e-mail ontvangen indien je correct ingeschreven bent.

Formularium

Tijdens de toets stellen we een formularium ter beschikking.

Wat breng ik mee?

Hulpmiddelen zoals boeken, rekentoestel, gsm, passer, geodriehoek,…  zijn niet toegelaten. Je mag enkel een potlood, gom en balpen bij je hebben en eventueel een koekje en een drankje.

Wanneer krijg ik feedback?

Korte tijd later zal je je punten, alsook een kwalitatieve beoordeling van je prestatie, eveneens via elektronische weg te weten komen. Studenten die naar aanleiding hiervan een gesprek wensen omtrent hun studiekeuze, kunnen een afspraak vragen bij mevrouw Marleen Vander Straeten (marleen.vanderstraeten@UGent.be), verbonden aan de monitoraatscel van onze faculteit.

Inschrijven

Voor de eerste sessie kan je je inschrijven van 2 maart t.e.m. 8 juni 2020, voor de tweede sessie van 10 juli tot 16 augustus 2020, via de website van de ijkingstoets.

Zomercursus

Als na de ijkingstoets van juli blijkt dat je kennis nog wat moet worden bijgespijkerd, is er nog voldoende tijd om dat te doen. Je kan deelnemen aan de verschillende zomercursussen van de faculteit. 

En daarna?

Het stopt natuurlijk niet bij de ijkingstoets. De faculteit heeft een heel na-traject uitgetekend om je verder op weg te helpen.