Starttoets (verplichte ijkingstoets) industrieel ingenieur

Wat wordt er getest?

De starttoets (verplichte ijkingstoets)s bestaat uit een reeks meerkeuzevragen die vooral je wiskundige voorkennis testen. De toets bestaat uit twee delen:

  • basisbegrippen wiskunde
  • wiskundige vaardigheden (en hoe die toepassen om concrete problemen op te lossen en te interpreteren)

De inhoud van de vragen bouwt verder op de leerstof van de richtingen uit het secundair onderwijs met minstens 4 uur wiskunde per week in de laatste twee jaar. De leerinhouden wiskunde van zowel eerste, tweede als derde graad komen aan bod!

Voorbereiding

We raden je aan om de leerstof uit 3de - 4de - 5de - 6de jaar secundair onderwijs wat op te frissen.

Je kan ook oefenen om vertrouwd te geraken met het soort vragen. Voorbeeldvragen vind je hier.

We organiseren in het voorjaar twee verschillende oefennamiddagen om je te helpen de leerstof en aanpak van deze toets onder de knie te krijgen: woensdag 3/5 en woensdag 10/5, telkens van 13u30 tot 16u30 op campus Schoonmeersen in lokaal C2012. Je kan inschrijven voor één dag of voor beide dagen.

Inschrijven voor de oefennamiddagen

Praktische informatie

Wanneer?

De starttoets (verplichte ijkingstoets) wordt georganiseerd op twee momenten: maandag 3 juli 2023 (sessie 1) en zaterdag 26 augustus 2023 (sessie 2). Elke sessie start om 9u00 en duurt maximaal 4 u.

Inschrijven

Inschrijven is verplicht via www.ijkingstoets.be. Inschrijvingen starten op 15 januari en sluiten op 15 juni (voor sessie 1) en op 15 augustus (voor sessie 2).

Waar? 

In Gent en Kortrijk (volgens keuze bij inschrijving), lokalen UGent. Exacte locatie wordt meegedeeld in de uitnodigingsmail die je kort voor de toets zal ontvangen.

Formularium

Tijdens de toets stellen we een formularium ter beschikking.

Wat breng ik mee?

Hulpmiddelen zoals boeken, rekentoestel, gsm, passer, geodriehoek,…  zijn niet toegelaten. Je mag enkel een potlood, gom en balpen bij je hebben en eventueel een koekje en een drankje.

Wanneer krijg ik feedback?

Ten laatste zeven dagen na de starttoets (verplichte ijkingstoets) ontvang je je punten en een kwalitatieve beoordeling van je prestatie via e-mail.  Als het resultaat van je toets wat minder goed is dan je verwacht had, dan kan je in het kader van je studiekeuze een persoonlijk feedbackgesprek aanvragen per mail: studietrajecting.ea@ugent.be (Gent) of monitoraatkortrijk.ea@ugent.be (Kortrijk).

Nog vragen?

Voor veelgestelde vragen kan je terecht op de website van de Vlaamse ijkingstoets. Blijven er nog vragen onbeantwoord, dan kan je mailen naar monitoraat.ea@ugent.be

Wat na de toets?

Door je deelname kan je sowieso inschrijven voor de opleiding industrieel ingenieur.

Verplichte remediëring

Ben je echter niet geslaagd, dan zal je een remediëringstraject moeten volgen in de vorm van een online zelfstudiepakket wiskunde of via deelname aan de zomercursus wiskunde voor industrieel ingenieur (in Gent of Kortrijk). In beide gevallen wordt het traject afgerond met een verplichte online test.  Dit remediëringstraject wordt bij voorkeur gevolgd voor de start van het academiejaar.

Heb je deelgenomen aan een andere starttoets of ijkingstoets dan zal die in veel gevallen als compatibel worden gezien en moet je enkel remediëren als je niet geslaagd was. Bij deelname aan een niet-compatibele toets is het remediëringstraject verplicht, onafhankelijk van het resultaat.

Andere opvolging

Het stopt natuurlijk niet bij de starttoets (verplichte ijkingstoets). De faculteit heeft een heel na-traject uitgetekend om je verder op weg te helpen.

Meer info over de opleidingen