Starttoets (verplichte ijkingstoets) industrieel ingenieur

Wat wordt er getest?

De starttoets (verplichte ijkingstoets) bestaat uit een reeks meerkeuzevragen die vooral je wiskundige voorkennis testen. De toets bestaat uit twee delen:

  • basisbegrippen wiskunde
  • wiskundige vaardigheden (en hoe die toepassen om concrete problemen op te lossen en te interpreteren)

De inhoud van de vragen bouwt verder op de leerstof van de richtingen uit het secundair onderwijs met minstens 4 uur wiskunde per week in de laatste twee jaar. De leerinhouden wiskunde van zowel eerste, tweede als derde graad komen aan bod!

Voorbereiding

We raden je aan om de leerstof uit 3de - 4de - 5de - 6de jaar secundair onderwijs wat op te frissen.

Je kan ook oefenen om vertrouwd te geraken met het soort vragen. Voorbeeldvragen vind je hier.

Praktische informatie

Wanneer?

De starttoets (verplichte ijkingstoets) wordt georganiseerd op twee momenten: maandag 1 juli 2024 (sessie 1) en zaterdag 24 augustus 2024 (sessie 2). Elke sessie start om 9u00 en duurt maximaal 4 u.

Inschrijven

Inschrijven is verplicht via www.ijkingstoets.be. Inschrijvingen starten op 15 januari en sluiten op 15 juni (voor sessie 1) en op 15 augustus (voor sessie 2).

Inschrijven kan pas na het aanmaken van een account: lees de werkwijze op www.ijkingstoets.be/faq onder “Hoe kan ik inschrijven?”.

Waar? 

In Gent en Kortrijk (volgens keuze bij inschrijving), lokalen UGent. Exacte locatie wordt meegedeeld in de uitnodigingsmail die je kort voor de toets zal ontvangen.

Formularium

Tijdens de toets stellen we een formularium ter beschikking.

Wat breng ik mee?

Hulpmiddelen zoals boeken, rekentoestel, gsm, passer, geodriehoek,…  zijn niet toegelaten. Je mag enkel een potlood, gom en balpen bij je hebben en eventueel een koekje en een drankje.

Wanneer krijg ik feedback?

Ten laatste zeven dagen na de starttoets (verplichte ijkingstoets) ontvang je je punten en een kwalitatieve beoordeling van je prestatie via e-mail.

Voor meer duiding bij deze beoordeling – vooral als het resultaat minder goed is dan verwacht - kan je een afspraak maken voor feedback bij een studiebegeleider van het monitoraat van onze faculteit. Heb je deelgenomen in Gent, dan kan je een reservatie maken voor een gesprek op de campus (Jozef Plateaustraat 22, Gent) of een online gesprek (de bevestigingsmail bevat dan een link naar een MS-Teams gesprek). Bij een deelname in Kortrijk kan je hiervoor een mail sturen naar monitoraatkortrijk.ea@ugent.be.

Twijfel je sterk over jouw studiekeuze, dan kan je ook contact nemen met een trajectbegeleider via mail naar studietrajecting.ea@ugent.be (Gent) of monitoraatkortrijk.ea@ugent.be (Kortrijk).

Nog vragen?

Voor veelgestelde vragen kan je terecht op de website van de Vlaamse ijkingstoets. Blijven er nog vragen onbeantwoord, dan kan je mailen naar monitoraat.ea@ugent.be

Denk je voor een vrijstelling van deelname in aanmerking te komen? Kijk na bij de uitzonderingen.

Wat na de toets?

Door je deelname kan je sowieso inschrijven voor de opleiding industrieel ingenieur.

Verplichte remediëring

Ben je echter niet geslaagd, dan ben je verplicht een remediëringstraject wiskunde te volgen. Je kan hierbij kiezen voor een online zelfstudiepakket (klik hier voor een eerste indruk) of een zomercursus op de campus. In beide gevallen wordt het traject afgerond met een verplichte online test.  Dit remediëringstraject wordt bij voorkeur gevolgd voor de start van het academiejaar.

Heb je deelgenomen aan een andere starttoets of ijkingstoets dan zal die in veel gevallen als compatibel worden gezien en moet je enkel remediëren als je niet geslaagd was. Bij deelname aan een niet-compatibele toets is het remediëringstraject verplicht, onafhankelijk van het resultaat.

Concrete stappen:

Andere opvolging

Meer info over de opleidingen