Bachelor in de Biomedische Wetenschappen

Heb je interesse in de bachelor Biomedische wetenschappen aan de UGent, dan kan je onze opleiding hieronder online ontdekken op je eigen tempo.

Voorstelling van de opleiding

Je bent gefascineerd door het functioneren van het menselijk lichaam en door ontstaanswijzen van ziektes. Je kiest er echter voor om niet als arts op te treden, maar om je te verdiepen in de wondere wereld van het medisch georiënteerd wetenschappelijk onderzoek, dan is de opleiding Biomedische wetenschappen iets voor jou.

Onze medische kennis evolueert continu, elke dag werken wetenschappers en artsen samen om nieuwe medische kennis en inzichten te krijgen. Waar een arts zich hoofdzakelijk bezig houdt met het begrijpen van ziektebeelden in functie van diagnose en behandeling van de patiënt, gaat de biomedicus zich verdiepen in het ontstaan van de ziekte, de ziekte zelf en de verschillende behandelingswijzen en detectietechnieken van de ziekte. Biomedici vervullen een brugfunctie tussen de klinische praktijk van de arts en het fundamenteel of toegepast onderzoek in de medische wereld. De biomedicus beschikt over een grondige kennis van de basiswetenschappen en basis geneeskundige vakken. Hij is perfect gevormd om samen met onderzoekers en laboratoriumspecialisten uit verschillende disciplines onderzoek uit te voeren, te leiden en te coördineren.

Studenten en afgestudeerden aan het woord

Enkele studenten en afgestudeerden (alumni) vertellen jou graag waarom zij kozen voor de opleiding, wat hun verwachtingen waren, hoe zij de studies ervaren, wat hun grootste uitdagingen waren, wat hun jobmogelijkheden zijn, ...

Fact-check?!

Wat weet jij al over de opleiding Biomedische Wetenschappen?

Ga de uitdaging aan en ontdek de antwoorden op de meest gestelde vragen over onze opleiding! Aarzel ook niet om je zus/broer, vriend/vriendin, neef/nicht, ouders ook eens uit te dagen…Wie weet het meest? Na deelname aan deze quiz krijg je zicht op je persoonlijke score en je krijgt extra uitleg en feedback bij je antwoorden.

Vereiste voorkennis

Een grondige voorkennis van basiswetenschappen zoals chemie, biologie, wiskunde en natuurkunde zijn noodzakelijk. Deze vakken sluiten aan bij de wetenschappelijke studierichtingen in het algemeen secundair onderwijs met wekelijks minimum vijf uur wiskunde op het programma. Hoewel een grondige wetenschappelijke voorkennis en een goed wetenschappelijk inzicht  ongetwijfeld stappen in de goede richting zijn, is de inzet van de student evenzeer belangrijk voor een geslaagde studie.

Twijfel je of je in aanmerking komt?

Alles over studeren aan de UGent

In de universiteit spreken we over een academiejaar, over studiepunten, leerkrediet ... Allemaal nieuwe begrippen die horen bij het studeren aan de UGent. Kom te weten wat dit allemaal betekent:

Contact

Zit je nog met vragen? Spreek ons aan:

Laura Boets (curriculummanager opleiding Biomedische wetenschappen)

Evelien Van Waes (trajectbegeleider faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen)