AI Campus Hub in Gent bevestigt innovatiekracht van Vlaanderen

(17-10-2023) De UGent, PMV en vastgoedontwikkelaar Alides slaan de handen ineen voor de realisatie van de AI Campus Hub in Zwijnaarde. De hub helpt bedrijven en onderzoekers grenzen te verleggen met AI, Deep Tech en halfgeleiderfotonica.

Het project voor deze ambitieuze en grootschalige AI Campus Hub op Tech Lane Ghent Science Park in Gent-Zwijnaarde geraakt in een stroomversnelling nu de Universiteit Gent, de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en de Gentse vastgoedontwikkelaar Alides de krachten bundelen. De initiatiefnemers nemen zo mee het voortouw in de ontwikkeling van Deep Tech in Europa.


Rector Rik Van de Walle van de Universiteit Gent onderstreept het belang van dit project en de kansen die het biedt:
“De AI Campus Hub geeft het innovatie-ecosysteem van Tech Lane een sterke boost. Hiermee zetten we Vlaanderen en Gent aan de kop van AI en Deep Tech, technologieën die een grote impact op de samenleving zullen hebben.”

De uitgelezen plek voor innovatieteams en co-creatie


AI Campus Hub wordt een torengebouw van ongeveer 20.000 m2 waarin meer dan 600 AI- en Deep Tech-specialisten van zowel bedrijven als van onderzoeksinstellingen aan de slag kunnen om de digitale toepassingen van morgen te creëren. De toren wordt dé ontmoetingsplaats voor samenwerking tussen verschillende Deep Tech-disciplines. Voor grote bedrijven wordt de AI Campus Hub de uitgelezen plek om er hun AI- en fotonicainnovatieteams te vestigen. Ook start-ups en kmo’s kunnen er terecht om in co-creatie met onderzoekers en andere bedrijven nieuwe producten en slimme toestellen of robots te ontwikkelen. Daarbij kunnen ze gebruik maken van co-workingruimtes, het fablab, en de nabijgelegen cleanroom, die aan de wereldtop van de ontwikkeling van halfgeleiderfotonica staat. Deze hoogtechnologische cleanroomfaciliteiten zullen tegelijk met de bouw van de toren uitgebreid en aangepast worden.

Grootschalige Europese Deep Tech hub


Niet toevallig komt de AI Campus Hub op Tech Lane Ghent Science Park, het wetenschapspark dat PMV, de Universiteit Gent en Stad Gent samen realiseren, en dat spinoffs, startende en groeiende bedrijven en onderzoekscentra samenbrengt binnen een bruisend ecosysteem van baanbrekende innovaties. Vandaag zijn er al 4.500 onderzoekers aan de slag, onder meer bij bedrijven en onderzoekscentra als Johnson & Johnson, Sanofi, BASF, Daikin, Eastman, imec, VIB en een 100-tal Deep Tech start-ups.


Rikkert Leeman, CEO van Alides:
"Als CEO van een Gents familiebedrijf ben ik verheugd over onze selectie als partner voor de creatie van de AI Campus Hub. Alides heeft een succesvolle track record in vastgoedontwikkeling, zowel in België als Polen, met een bijzondere focus op gemengde stedelijke ontwikkelingen. Onze solide ervaring in het ontwikkelen van community-georiënteerde gebouwen van hoge kwaliteit, zoals het Quantum-gebouw in Gent, en onze kennis inzake complexe vastgoedrealisaties, heeft deze samenwerking mogelijk gemaakt. We kijken ernaar uit om de AI Campus Hub te realiseren en een inspirerende plek te creëren waar de toekomst wordt gevormd."

Voorop in de technologieën van de toekomst


De Universiteit Gent, de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en vastgoedpartner Alides zijn in volle voorbereiding om de AI Campus Hub op korte termijn te realiseren. Het project wordt ook financieel ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale ontwikkeling (EFRO), het Fonds voor Innoveren en Ondernemen (FIO), de Stad Gent en de Provincie Oost-Vlaanderen. Architectenbureau EVR gaat het gebouw ontwerpen. Het zal worden gebouwd door Algemene Bouw Maes en het moet reeds in de loop van 2026 klaar zijn.


Michel Casselman, algemeen manager van PMV:
“Vlaanderen kan en moet haar plaats blijven opeisen in het wereldwijde toponderzoek, zoals ook in AI en fotonics. Daarvoor heb je niet alleen ruimte nodig, maar ruimte die bruggen slaat, mensen samenbrengt en creativiteit stimuleert. Als financier van het nieuwe gebouw willen we de verdere verankering verzekeren van de cluster in artificiële intelligentie en fotonica. PMV is een van de meest actieve investeerders in België, met een portefeuille die heel wat bedrijven bevat die hier in Gent zijn ontstaan en die zich mede dankzij PMV-financiering vanuit deze biotoop succesvol kunnen ontwikkelen: Sentea, Indigo, Morrow Optics... Wij zijn fier dat we met dit initiatief mee aan de basis liggen van een in Europa ongeziene biotoop met R&D-experten uit zowel de onderzoekswereld als de industrie.”

AI campus hub ugent zwijnaarde logo's
Over de UGent


De Universiteit Gent (UGent) is een van de grootste universiteiten in België, opgericht in 1817. Met 86 vakgroepen, verdeeld over 11 faculteiten, biedt ze in vrijwel elke wetenschappelijke discipline hoogstaande en door onderzoek ondersteunde opleidingen aan. De Universiteit Gent is een pluralistische universiteit, open voor iedereen ongeacht ideologische, politieke, culturele of sociale achtergrond. De UGent is een actieve partner in nationale en internationale samenwerking op het gebied van onderwijs, wetenschap en industrie.
www.ugent.be #ugent


Over PMV


PMV bouwt als investeringsmaatschappij aan een duurzame Vlaamse economie, de motor van onze welvaart en welzijn. Wij zijn de partner van ambitieuze ondernemingen en projecten, die inzetten op maatschappelijke impact en financieel rendement. PMV financiert beloftevolle bedrijven van bij de prille start, tot en met de groei en internationalisering. PMV biedt financiële oplossingen op maat aan alle ondernemers met een goed businessplan en een sterk managementteam. Zij doet dat met kapitaal, leningen en waarborgen. Daarnaast realiseert zij met en voor de overheid, en andere partners, projecten die belangrijk zijn voor de welvaart en het welzijn in Vlaanderen. PMV beschikt over een portfolio met 1,7 miljard euro in beheer.

Over Alides


Alides, een familiale vastgoedspeler en onderdeel van de Group Maes uit Gent, opgericht in 1892, is al generaties lang een gevestigde waarde in de vastgoedsector. Dankzij zijn hybride profiel als investeerder en ontwikkelaar, en dankzij zijn focus op kwaliteit, duurzaamheid en innovatie, realiseert Alides zijn expansiestrategie op sterke stedelijke locaties in België, Luxemburg en Polen. Met zijn jarenlange ervaring in kantoor- en residentieel vastgoed wil Alides zijn positie als referentie in de vastgoedsector voortzetten en versterken.
Dankzij een langetermijnvisie, een klantgerichte aanpak en turnkey-oplossingen realiseert Alides zijn missie als "your partner in real estate”. De vastgoedportefeuille van Alides heeft een waarde van meer dan 650 miljoen euro en de ontwikkelingspijplijn vertegenwoordigt een toekomstige omzet van meer dan 900 miljoen euro.
Meer informatie is te vinden op www.alides.be