UGent haalt alles uit de kast om on campus examens zo veilig en vlot mogelijk te laten verlopen

(22-12-2021) Omdat de komende weken heel wat besmettingen worden verwacht als gevolg van de snelle verspreiding van de omikronvariant, neemt de UGent enkele extra maatregelen.

Rector Rik van de Walle stuurde op woensdag 22 december 2021 onderstaande boodschap naar alle studenten en personeel van de UGent:

Beste collega’s en studenten 

Op woensdag 22 december is het Overlegcomité samengekomen om extra maatregelen te nemen in het licht van de actuele coronasituatie. 

De beslissingen van het Overlegcomité nopen niet tot een wijziging van het algemene coronabeleid van de UGent. In het bijzonder kunnen de on campus examens doorgaan zoals gepland. 

Omdat de komende weken heel wat besmettingen worden verwacht als gevolg van de snelle verspreiding van de omikronvariant, neemt de UGent wel enkele extra maatregelen met het oog op een zo veilig en vlot mogelijk verloop van de eerstesemesterexamenperiode. 

Waar veel mensen samenkomen wordt door experts aangeraden om een FFP2-mondmasker te dragen. Dit onder meer omdat recente wetenschappelijke studies lijken aan te tonen dat de omikronvariant langer in de lucht blijft hangen dan het geval was/is met eerdere varianten. 

Daarom dienen studenten die on campus examens afleggen een FFP2-mondmasker te dragen zodra ze de UGent-gebouwen betreden, en dit tot zij de UGent-gebouwen opnieuw verlaten. Ook tijdens het afleggen van de examens zelf moet dus het FPP2-mondmasker worden gedragen. UGent-medewerkers zullen elke student een FFP2-mondmasker overhandigen bij het binnenkomen van de UGent-gebouwen. Studenten dienen dus niet zelf voor een FFP2-mondmasker te zorgen. 

De lesgevers en de toezichthouders dragen eveneens een FFP2-mondmasker zodra ze de UGent-gebouwen betreden om een examen te begeleiden. 

Studenten of medewerkers die positief testen op COVID-19, of in quarantaine of isolatie zijn, mogen uiteraard niet on campus komen. Leef het overheidsbeleid met betrekking tot testen, quarantaine en isolatie strikt na alsjeblieft. 

We willen studenten die tijdens de examenperiode positief testen op COVID-19 of een periode in quarantaine of isolatie moeten doorbrengen, maximale kansen bieden om de examens van het eerste semester toch af te leggen. De periode waarin examens kunnen worden ingehaald, wordt om die reden verlengd. 

De belangrijkste corona-indicatoren zullen de komende dagen en weken van nabij worden opgevolgd. Indien nieuwe overheidsmaatregelen zouden worden afgekondigd, zal je zoals steeds een bijbehorende corona-update ontvangen. 

Hoewel we opnieuw een paar moeilijke weken voor de boeg hebben, hoop ik dat de eindejaarsperiode toch ook wat rust en vreugde mag brengen. 

Ik wens elk van jullie alvast een fijn jaareinde toe, en een goede en gezonde start van 2022. 

Rik Van de Walle 

Rector