Vervolgonderzoek cultuurparticipatie in coronatijden

(29-03-2021) Nieuw onderzoek van de UGent, VUB, UAntwerpen en publiq naar de impact van coronacrisis op cultuurbeleving, vooral bij jongeren.

Door de coronacrisis ging ook de cultuursector voor grote delen op slot, waardoor organisatoren van concerten, festivals en andere culturele activiteit aangewezen waren op creatieve oplossingen zoals virtuele bezoeken of livestreams. Mei vorig jaar deed publiq samen met onderzoekers van de VUB, UGent en UAntwerpen voor het eerst onderzoek naar cultuurparticipatie in coronatijden.

“De deuren van veel cultuurhuizen zijn nog steeds gesloten, maar de cultuursector blijft wel druk bezig. Ze zetten digitale initiatieven op en denken na over hoe cultuur er na de crisis zal uitzien. Daarom hebben we nu een vervolgonderzoek opgezet, met bijzondere aandacht voor de jongeren, “ aldus Jessy Siongers, die het onderzoek leidt aan de VUB en UGent. 

Het onderzoek bestaat uit een online survey waarin wordt ingegaan op de vrijetijds- en cultuurparticipatie voor, tijdens en na corona. Krijgt cultuur op dit moment nog een plaats in ons leven? Wat zijn de noden? Hoe beleeft men cultuur? Welke impact heeft dit alles op ons welbevinden? Hoe gaat men straks weer deelnemen aan cultuur wanneer alle deuren weer openen? Is het digitale vrijetijdsaanbod een blijver? … zijn enkele van de vragen die dit onderzoek wenst te beantwoorden. Met de resultaten willen de initiatiefnemers cultuuraanbieders helpen om culturele initiatieven te organiseren in de toekomst.

In het onderzoek wordt deze keer ook bijzondere aandacht besteed aan de beleving van cultuur en vrije tijd bij jongeren en de noden die er op dat vlak bij hen leven. De vragenlijst omvat daarom voor hen ook vragen gerelateerd aan hun specifieke leefwereld en interesses.

Participanten kunnen de vragenlijst tot 5 april invullen.

Het onderzoek wordt gevoerd door dr. Jessy Siongers (VUB-UGent) en prof. John Lievens (UGent) van het VUB-UGent Kenniscentrum Cultuur- en Mediaparticipatie en prof. Annick Schramme en Nathalie Verboven van het Kenniscentrum Cultuurmanagement & Cultuurbeleid (UAntwerpen).

Info

Link naar de online survey.

Jessy Siongers
M 0471 96 08 69
jessy.siongers@vub.be

Prof. John Lievens
Vakgroep Sociologie
john.lievens@ugent.be

Frederik Bastiaensen
M 0498 75 03 53
frederik@publiq.be