UGent kiest voor Fair Trade

De Universiteit Gent zet zich het hele jaar door in om van de UGent een duurzame en faire universiteit te maken! Alle geleverde inspanningen voor en door studenten en personeel zorgden ervoor dat we als eerste universiteit in België de Fairtrade@campus Award binnen haalden. En of we daar trots op zijn! Fair Trade staat voor 'eerlijke handel' in producten die vervaardigd zijn aan een correct loon en in fatsoenlijke werkomstandigheden en op een ecologisch verantwoorde productiewijze en dat alles staat voor de UGent hoog op de agenda!

Fair Pay for clean clothes - 13 oktober 2020 - Ufo - Eis schone kleren!

“Iedereen begon te rennen. Overal was er geroep. Ik viel van mijn stoel. Het werd zwart voor mijn ogen. En toen werd het stil. Het gebouw was ingestort en ik zat 24 uur lang geklemd.”,

Dit is een fragment uit één van de getuigenissen die tijdens de Week van de Fair Trade te horen zal zijn in het rondreizende textielatelier in Brugge, Gent en Kortrijk. De 33-jarige kledingarbeidster, Nilufar Rahman, overleefde de instorting van de textielfabriek in Rana Plaza 7 jaar geleden. De ramp luidde jaren van internationaal protest in tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielsector. Maar 7 jaar later is er nog steeds veel werk aan de winkel.

“Het leeuwendeel van de kleding die we kopen, wordt geproduceerd in erbarmelijke toestanden. Los van het gebrek aan een degelijk inkomen zijn intimidatie en discriminatie op de werkvloer geen uitzondering, zijn veel werkplekken onveilig verklaard, worden geluidsnormen met de voeten getreden en wordt kinderarbeid getolereerd. Kledingarbeid(st)ers kunnen deze wanpraktijken moeilijk aankaarten want de vakbondsvrijheid staat onder druk. Lastige vragen worden liever vermeden of worden bekocht met een ontslag. De wantoestanden vinden ver van ons bed plaats, en zijn - mede door gebrekkige communicatie van de kledingmerken - veelal onzichtbaar voor de consument. Met dit textielatelier willen we het onrecht dat miljoenen kledingarbeiders treft, aankaarten” aldus de organisatoren.

WIN een maandloon!

In het mobiek textielatelier krijgen passanten een kraslot met de boodschap ‘kras en win een maandloon’.

Fair Pay for Clean Clothes - 13 oktober 2020
Fair Pay for Clean Clothes - 13 oktober 2020

Helaas valt er weinig te winnen want het maandloon waarvan we spreken is dat van een kledingarbeidster in Bangladesh, ofwel 84 euro. Teleurgesteld? Dat zijn de kledingarbeidsters in Bangladesh ook want dat is ruim onvoldoende om een comfortabel leven uit te bouwen, zelfs in Bangladesh.

Mensen die de boodschap van de actievoerders kracht willen bijzetten, kunnen een foto laten nemen die de organisatoren aan de waslijn hangen. op die manier maken we van de spreekwoordelijke vuile was, een propere was.

 

"We eisen een leefbaar inkomen, transparantie en zorgplicht in de kledingsector, zodat we in de toekomst met een gerust hart kunnen shoppen,” concluderen de organisatoren. “Om tot een leefbaar inkomen voor kledingarbeidsters te komen, is nog een lange weg te gaan. We vragen dat kledingmerken transparant zijn over waar en in welke omstandigheden zij hun kleding laten produceren. Geen enkele consument wil dat zijn kleren in mensonwaardige omstandigheden worden gemaakt. Die transparantie moet leiden tot hogere lonen. Ons uiteindelijk doel is een algemene zorgplicht: een wet die bepaalt dat bedrijven al het mogelijke moeten doen om de mensenrechten - zoals een leefbaar loon - in hun toeleveringsketen te garanderen. Zo worden bedrijven verplicht om schendingen van mensenrechten in hun keten aan te kaarten. Op die manier kunnen consumenten en overheden ook bedrijven aanklagen wanneer misbruiken worden vastgesteld.”

GRATIS paar sokken van gerecycleerde jeans

Van 7 tot 17 oktober reist het mobiel textielatelier met de eis voor een leefbaar inkomen, transparantie en een zorgplicht in de kledingsector doorheen Brugge, Gent en Kortrijk. Je kunt het atelier vier keer aan het werk zien in Gent.

Kom zeker langs op 13 oktober in het UFO, een paar gerecycleerde sokken ligt op jou te wachten.

 • Woensdag 7 oktober: Sint Pietersstation (Gent)
 • Maandag 12 oktober: Artevelde Hogeschool - Campus Kantienberg (Gent)
 • Dinsdag 13 oktober: UGent - Foyer UFO (Gent) - 12:00-16:30 - GRATIS paar sokken van gerecycleerde jeans voor elke UGent-bezoeker
 • Woensdag 14 oktober: Hogent (Gent)

Voor een overzicht van alle locaties en data check Gent Fair Trade.


Dit initiatief is een samenwerking tussen de Oxfam Wereldwinkels in Kortrijk en Gent, Howest, Gent Fair Trade, Universiteit Gent, WSM, Schone Kleren Campagne en Maria’s Corner.

Met de steun van ENABEL , de Provincie West-Vlaanderen, "Week van de Fair Trade",  VLIR-UOS en AUGent.

Ik strijd mee voor schone kleren

Laat weten dat je mee strijdt en deel ons FB event!

Heeft het zin om fair trade te kopen?

Herinner jij je nog de instorting van die grote textielfabriek in Bangladesh, in 2013? Daarbij vielen 1100 doden, mensen die gedwongen waren te blijven werken hoewel ze wisten dat het gebouw onveilig was. De bewustwording rond eerlijke handel is sindsdien toegenomen. Maar hoeveel zin heeft het eigenlijk om fair trade te kopen?

Professor Jan Orbie van de UGent legt uit hoe de vork in de steel zit en legt uit welke positie Europa hier inneemt:

Volg UGent Fair Trade op Facebook en Instagram!

Heb je een vraag voor het UGent Fairtrade Team? Stuur ons en volg ons op FB en Instagram voor alle activiteiten.

Blijf op de hoogte van alle faire acties aan UGent of !

Alle acties rond Fair Trade kaderen binnen Global Minds.

Shop het hele jaar door jouw Fairtrade hoodie in onze UGent-shop

World Fair Trade Charter

25 september was een heuglijke dag. Niet alleen bestaan de Sustainable Development Goals 3 jaar, maar er werd ook een vernieuwd wereldwijd Fair Trade Charter ondertekend.

Samen met Stad Gent zijn we de enige publieke instellingen die op de dag van lancering trotse 'fair trade advocates' werden. Hiermee willen we een voorbeeldrol aannemen ten aanzien van alle andere publieke en Hogere Onderwijs Instellingen.

Meer weten over dit charter?

 

Partners & Events

  • Fair Fashion Fest is hét festival rond eerlijke mode. Jaarlijks wordt het MIAT omgetoverd tot de ‘place to be’ voor alles wat met eerlijke mode te maken heeft. De nieuwe datum verschijnt hier van zodra gekend!
De Stad Gent kandideert voor de 'EU Cities for Fair and Ethical Trade Award', kortweg de Trade City Award. Samen met ons plaatst de Stad Gent eerlijke handel hoog op de agenda, want fairtrade leeft in Gent! Het is geen toeval dat de Stad de eerste FairTradeGemeente van Vlaanderen was.  Waarom Gent?
#Ghent4TradeCity

Wat doet de UGent in het algemeen rond Fair Trade?

 • Studentenresto's
  Alle koffie en thee, het fruitsap, de witte en rode wijn, de suikertjes en het cacaopoeder, alsook de fruit- en chocoladerepen in de snoepautomaten aan de UGent zijn fair trade.
 • Duurzame aankopen
  Het Bestuurscollege heeft in juni 2015 beslist om - in het kader van het duurzaamheidsbeleid van de UGent - een centraal raamcontract af te sluiten voor bestellingen van Fair Trade fruitsap, Fair Trade koffie en Fair Trade thee. Dit biedt het voordeel dat er eenvoudig en vlot besteld en gefactureerd kan worden en dat er een schaalvoordeel gerealiseerd kan worden.
 • Aankoopwijzer
  Deze bevat suggesties van mogelijke duurzaamheidscriteria voor verschillende producten die frequent in vakgroepen en diensten aan de UGent aangekocht worden. De UGent hoodies zijn van Fairtrade katoen, maar ook Fairtrade labojassen en werkkledij zullen hopelijk spoedig volgen!

Heb je zelf nog een schitterende inval of een fair idee om de UGent nog meer te laten inzetten op Fair Trade?
en wie weet gaan we met jouw idee verder aan de slag!

Fairtrade@campus Award Universiteit © UGent, foto Hilde Christiaens Allereerste Fairtrade@campus Award voor de UGent

Alle inspanningen hierboven werden beloond met de allereerste Fairtrade@campus Award in België!

Deze werd uitgereikt tijdens de week van de Fair Trade 2015 door Lily Deforce, voormalig CEO van Fairtrade Belgium aan onze universiteit.

Lees hier alles over Fairtrade op de campus!

Meer weten over Fairtrade?

Fairtrade Belgium