UGent kiest voor Fair Trade

De Universiteit Gent zet zich het hele jaar door in om van de UGent een duurzame en faire universiteit te maken! Alle geleverde inspanningen voor en door studenten en personeel zorgden ervoor dat we in 2015 als eerste universiteit in België de Fairtrade@campus Award binnen haalden. En of we daar trots op zijn! Fair Trade staat voor 'eerlijke handel' in producten die vervaardigd zijn aan een correct loon en in fatsoenlijke werkomstandigheden en op een ecologisch verantwoorde productiewijze en dat alles staat voor de UGent hoog op de agenda!

Viva Fairtrade@UGent

BAK, SMUL, DEEL & WIN!  Doe mee met de (h)eerlijkste chocoladebreak!

Dit jaar geeft Fairtrade Belgium extra aandacht aan cacaoproducenten.
Want te veel cacaoproducenten, bijvoorbeeld in West-Afrika, kunnen nauwelijks de eindjes aan elkaar knopen. Hoe dat komt? De prijs voor cacao staat onder druk, en ze kampen met grote uitdagingen zoals klimaatsverandering.
Samen met Fairtrade Belgium wil de UGent ervoor zorgen dat chocolade nog lang (h)eerlijk blijft.
 
World Fair Trade Day op 12 mei wordt één groot chocoladefeest: samen met jullie maken we van Fairtrade cacao de ster van het tienuurtje, dessert of vieruurtje. Niet alleen omdat het lekker is, maar ook omdat we zo producenten in het Zuiden een duwtje in de rug geven.

 

We nodigen alle studenten en personeel uit om op 7, 8 of 9 mei jullie favoriete chocoladedessert te maken.
En te delen, natuurlijk: kies een geschikt tijdstip uit en maak er een feestelijk moment van! Van witte chocomousse tot koekjes met pure chocolade: iedereen heeft wel een succesrecept. Wie geen keukenprins(es) is, maar wel een boontje voor cacao heeft, kan gewoon komen meesmullen :-)


We zijn heel benieuwd naar jullie chocoladecreaties! Foto's of filmpjes kan je delen op onze FB-pagina met de hashtag #fairtradechocolatebreak of doorsturen naar . In de week van 14 mei maken we de winnaar bekend en die wordt beloond met – je raadt het al- een pakket (h)eerlijke chocolade!

Volg de UGent creaties of lees meer over de World Fair Trade Day op www.fairtradechocolate.be

 • Week van de Fair Trade - van 8 tot 12 oktober 2018
 • Shop jouw Fairtrade hoodie in onze UGent-shop Gratis kopje fairtradekoffie tijdens de Week van de Fairtrade- © UGent, foto Hilde Christiaens
 • Fair, vegan én lekker: proef onze fairtrade burger in elke UGent resto


Blijf op de hoogte van alle faire acties aan UGent of !
Alle acties rond Fair Trade kaderen binnen Global Minds.

Partners & Events

  • Fair Fashion Fest is hét festival rond eerlijke mode- dat jaarlijks plaats vindt in Gent. Op zondag 29 april (12-18u) wordt het MIAT omgetoverd tot de ‘place to be’ voor alles wat met eerlijke mode te maken heeft. Dit jaar is het event al toe aan zijn derde editie. Niet te missen! Ook de UGent zal niet ontbreken op dit modefestival.
De Stad Gent kandideert voor de 'EU Cities for Fair and Ethical Trade Award', kortweg de Trade City Award. Samen met ons plaats de Stad Gent eerlijke handel hoog op de agenda, want fairtrade leeft in Gent! Het is geen toeval dat de Stad de eerste FairTradeGemeente van Vlaanderen was.  Waarom Gent?
#Ghent4TradeCity

Wat doet de UGent in het algemeen rond Fair Trade?

 • Studentenresto's
  Alle koffie en thee, het fruitsap, de witte en rode wijn, de suikertjes en het cacaopoeder, alsook de fruit- en chocoladerepen in de snoepautomaten aan de UGent fair trade.
 • Duurzame aankopen
  Het Bestuurscollege heeft in juni 2015 beslist om - in het kader van het duurzaamheidsbeleid van de UGent - een centraal raamcontract af te sluiten voor bestellingen van Fair Trade fruitsap, Fair Trade koffie en Fair Trade thee. Dit biedt het voordeel dat er eenvoudig en vlot besteld en gefactureerd kan worden en dat er een schaalvoordeel gerealiseerd kan worden.
 • Aankoopwijzer
  Deze bevat suggesties van mogelijke duurzaamheidscriteria voor verschillende producten die frequent in vakgroepen en diensten aan de UGent aangekocht worden. De UGent hoodies zijn van Fairtrade katoen, maar ook Fairtrade labojassen en werkkledij zullen hopelijk spoedig volgen!

Heb je zelf nog een schitterende inval of een fair idee om de UGent nog meer te laten inzetten op Fair Trade?
en wie weet gaan we met jouw idee verder aan de slag!

Allereerste Fairtrade@campus Award voor de UGent  

Alle inspanningen hierboven werden beloond met de allereerste Fairtrade@campus Award in België!
Deze werd uitgereikt tijdens de week van de Fair Trade 2015 door Lily Deforce, voormalig CEO van Fairtrade Belgium aan onze Universiteit.
Lees hier alles over Fairtrade op de campus!

Fairtrade@campus Award Universiteit © UGent, foto Hilde Christiaens 

Meer weten over Fairtrade?

Fairtrade Belgium