UGent kiest voor Fair Trade

De Universiteit Gent zet zich het hele jaar door in om van de UGent een duurzame en faire universiteit te maken! Alle geleverde inspanningen voor en door studenten en personeel zorgden ervoor dat we in 2015 als eerste universiteit in België de Fairtrade@campus Award binnen haalden. En of we daar trots op zijn! Fair Trade staat voor 'eerlijke handel' in producten die vervaardigd zijn aan een correct loon en in fatsoenlijke werkomstandigheden en op een ecologisch verantwoorde productiewijze en dat alles staat voor de UGent hoog op de agenda!

Week van de FAIR TRADE - DUURZAAMHEIDsweek: van 8 tot 12 oktober 2018 aan de UGENT

Dinsdag 9 oktober – ECOMARKT - UFO

Op 9 oktober wordt het UFO van 16u tot 18u30 voor alle studenten en personeelsleden opnieuw omgetoverd tot ‘the place to be’ voor alles wat met Duurzaamheid, Fairtrade en Tweedehands te maken heeft. Dit jaar in een interactief kleedje met heel wat proevertjes, workshops & demonstraties die jou zullen inspireren in het dagelijks leven. Ontdek het volledige programma en laat je vrienden weten dat je erbij zult zijn.

CHOCOPOT RUILACTIE !
Breng je lege chocopot (*) mee naar de Ecomarkt en krijg er een volle en vooral faire voor in de plaats (**)! Waar wacht je nog op?!

(*) proper uitgewassen :-)
(**) 1 per persoon, tot einde voorraad

Donderdag 11 oktober – DOCUMENTAIRE - TONY (duur 89 min) - *GRATIS*

Waar komt onze chocolade vandaan en is de cacao-industrie wel zo eerlijk en slavenvrij als we denken?

Documentaire over een journalist die onderzoek doet naar slavernij in de chocoladewereld en dan beslist om zelf slaafvrije chocolade te gaan maken.

Na de film werpen we samen met 3 UGent professoren een kritische blik op de docufilm en is er tijd voor vragen, bedenkingen en debat.
Kritische blikken: Prof. Pascal Boeckx, Prof. Jan Orbie en Prof. Patrick Van Damme

18 uur stipt (deuren 17.30 uur) – Film Plateau – Paddenhoek 3 - 9000 Gent
***Laat even weten dat je komt- ticket(s) reserveren is niet nodig***

 

***Poseren met veel F(l)AIR? Kom naar onze photobooth***
9/10 Ecomarkt UFO (16:30-19:00)
11/10 Studentenrestaurant, Gebouw D, Campus Schoonmeersen (12:00-14:00)

Ma tot en met vr 8- 12/10/2018 in alle studentenresto’s van de UGent

Draag je faire steentje bij en kies tijdens de Week van de Fair Trade aan de UGent voor een maaltijd met Fair Trade Rijst. Wie kiest voor een Fair Trade maaltijd krijgt er een gratis Fair Trade banaan bovenop. Op donderdag veggiedag staat onze Fair Trade burger op het menu! Smakelijk!


Shop het hele jaar door jouw Fairtrade hoodie in onze UGent-shop

Volg UGent Fair Trade op Facebook en Instagram!

Heb je een vraag voor het UGent Fairtrade Team? Stuur ons en volg ons op FB en Instagram voor alle activiteiten.

Blijf op de hoogte van alle faire acties aan UGent of !

Alle acties rond Fair Trade kaderen binnen Global Minds.

World Fair Trade Charter

25 september was een heuglijke dag. Niet alleen bestaan de Sustainable Development Goals 3 jaar, maar er werd ook een vernieuwd wereldwijd Fair Trade Charter ondertekend.

Samen met Stad Gent zijn we de enige publieke instellingen die op de dag van lancering trotse 'fair trade advocates' werden. Hiermee willen we een voorbeeldrol aannemen ten aanzien van alle andere publieke en Hogere Onderwijs Instellingen.

Meer weten over dit charter?

 

Partners & Events

  • Fair Fashion Fest is hét festival rond eerlijke mode. Jaarlijks wordt het MIAT omgetoverd tot de ‘place to be’ voor alles wat met eerlijke mode te maken heeft. Dit jaar in april was het event al toe aan zijn derde editie. De nieuwe datum verschijnt hier van zodra gekend!
De Stad Gent kandideert voor de 'EU Cities for Fair and Ethical Trade Award', kortweg de Trade City Award. Samen met ons plaatst de Stad Gent eerlijke handel hoog op de agenda, want fairtrade leeft in Gent! Het is geen toeval dat de Stad de eerste FairTradeGemeente van Vlaanderen was.  Waarom Gent?
#Ghent4TradeCity

Wat doet de UGent in het algemeen rond Fair Trade?

 • Studentenresto's
  Alle koffie en thee, het fruitsap, de witte en rode wijn, de suikertjes en het cacaopoeder, alsook de fruit- en chocoladerepen in de snoepautomaten aan de UGent zijn fair trade.
 • Duurzame aankopen
  Het Bestuurscollege heeft in juni 2015 beslist om - in het kader van het duurzaamheidsbeleid van de UGent - een centraal raamcontract af te sluiten voor bestellingen van Fair Trade fruitsap, Fair Trade koffie en Fair Trade thee. Dit biedt het voordeel dat er eenvoudig en vlot besteld en gefactureerd kan worden en dat er een schaalvoordeel gerealiseerd kan worden.
 • Aankoopwijzer
  Deze bevat suggesties van mogelijke duurzaamheidscriteria voor verschillende producten die frequent in vakgroepen en diensten aan de UGent aangekocht worden. De UGent hoodies zijn van Fairtrade katoen, maar ook Fairtrade labojassen en werkkledij zullen hopelijk spoedig volgen!

Heb je zelf nog een schitterende inval of een fair idee om de UGent nog meer te laten inzetten op Fair Trade?
en wie weet gaan we met jouw idee verder aan de slag!

Fairtrade@campus Award Universiteit © UGent, foto Hilde Christiaens Allereerste Fairtrade@campus Award voor de UGent

Alle inspanningen hierboven werden beloond met de allereerste Fairtrade@campus Award in België!

Deze werd uitgereikt tijdens de week van de Fair Trade 2015 door Lily Deforce, voormalig CEO van Fairtrade Belgium aan onze universiteit.

Lees hier alles over Fairtrade op de campus!

Meer weten over Fairtrade?

Fairtrade Belgium