UGent kiest voor Fair Trade

De Universiteit Gent zet zich het hele jaar door in om van de UGent een duurzame en faire universiteit te maken! Alle geleverde inspanningen voor en door studenten en personeel zorgden ervoor dat we in 2015 als eerste universiteit in België de Fairtrade@campus Award binnen haalden. En of we daar trots op zijn! Fair Trade staat voor 'eerlijke handel' in producten die vervaardigd zijn aan een correct loon en in fatsoenlijke werkomstandigheden en op een ecologisch verantwoorde productiewijze en dat alles staat voor de UGent hoog op de agenda!

World Fair Trade Charter

25 september is een heuglijke dag. Niet alleen bestaan de Sustainable Development Goals 3 jaar, maar er wordt ook een vernieuwd wereldwijd Fair Trade Charter ondertekend.

Samen met Stad Gent zijn we de enige publieke instellingen die op de dag van lancering trotse 'fair trade advocates' zijn. Hiermee willen we een voorbeeldrol aannemen ten aanzien van alle andere publieke- en Hogere Onderwijs Instellingen.

Meer weten over dit charter?

 

Gratis kopje fairtradekoffie tijdens de Week van de Fairtrade- © UGent, foto Hilde Christiaens Week van de Fair Trade: van 8 tot 12 oktober 2018

Hou deze pagina zeker in de gaten! De update over het programma van 2018 komt er gauw aan!

 • Shop alvast jouw Fairtrade hoodie in onze UGent-shop
 • Fair, vegan én lekker: proef onze fairtrade burger in elke UGent resto

Blijf op de hoogte van alle faire acties aan UGent of !

Alle acties rond Fair Trade kaderen binnen Global Minds.

Partners & Events

  • Fair Fashion Fest is hét festival rond eerlijke mode. Jaarlijks wordt het MIAT omgetoverd tot de ‘place to be’ voor alles wat met eerlijke mode te maken heeft. Dit jaar in april was het event al toe aan zijn derde editie. De nieuwe datum verschijnt hier van zodra gekend!
De Stad Gent kandideert voor de 'EU Cities for Fair and Ethical Trade Award', kortweg de Trade City Award. Samen met ons plaats de Stad Gent eerlijke handel hoog op de agenda, want fairtrade leeft in Gent! Het is geen toeval dat de Stad de eerste FairTradeGemeente van Vlaanderen was.  Waarom Gent?
#Ghent4TradeCity

Wat doet de UGent in het algemeen rond Fair Trade?

 • Studentenresto's
  Alle koffie en thee, het fruitsap, de witte en rode wijn, de suikertjes en het cacaopoeder, alsook de fruit- en chocoladerepen in de snoepautomaten aan de UGent fair trade.
 • Duurzame aankopen
  Het Bestuurscollege heeft in juni 2015 beslist om - in het kader van het duurzaamheidsbeleid van de UGent - een centraal raamcontract af te sluiten voor bestellingen van Fair Trade fruitsap, Fair Trade koffie en Fair Trade thee. Dit biedt het voordeel dat er eenvoudig en vlot besteld en gefactureerd kan worden en dat er een schaalvoordeel gerealiseerd kan worden.
 • Aankoopwijzer
  Deze bevat suggesties van mogelijke duurzaamheidscriteria voor verschillende producten die frequent in vakgroepen en diensten aan de UGent aangekocht worden. De UGent hoodies zijn van Fairtrade katoen, maar ook Fairtrade labojassen en werkkledij zullen hopelijk spoedig volgen!

Heb je zelf nog een schitterende inval of een fair idee om de UGent nog meer te laten inzetten op Fair Trade?
en wie weet gaan we met jouw idee verder aan de slag!

Fairtrade@campus Award Universiteit © UGent, foto Hilde Christiaens Allereerste Fairtrade@campus Award voor de UGent

Alle inspanningen hierboven werden beloond met de allereerste Fairtrade@campus Award in België!

Deze werd uitgereikt tijdens de week van de Fair Trade 2015 door Lily Deforce, voormalig CEO van Fairtrade Belgium aan onze universiteit.

Lees hier alles over Fairtrade op de campus!

Meer weten over Fairtrade?

Fairtrade Belgium