UGent kiest voor Fair Trade

De Universiteit Gent zet zich het hele jaar door in om van de UGent een duurzame en faire universiteit te maken! Alle geleverde inspanningen voor en door studenten en personeel zorgden ervoor dat we als eerste universiteit in België de Fairtrade@campus Award binnen haalden. En of we daar trots op zijn! Fair Trade staat voor 'eerlijke handel' in producten die vervaardigd zijn aan een correct loon en in fatsoenlijke werkomstandigheden en op een ecologisch verantwoorde productiewijze en dat alles staat voor de UGent hoog op de agenda!

Fairtradeweek aan de UGent  van 7 tot 11 oktober 2019 - dit hebben we voor jou in petto!

 

8/10 Ecomarkt: proeven, kopen én ervaren wat er momenteel leeft rond duurzaam, fair en/of tweedehands.

UFO 16-18u30

Het UFO en gelijktijdig de UGent Campus Kortrijk wordt voor alle studenten en personeelsleden opnieuw omgetoverd tot dé ontdekkingsplaats voor alles wat met Duurzaam, Fairtrade en Tweedehands te maken heeft.

Je mag je alweer verwachten aan heel wat enthousiaste lokale 'marktkramers' wiens producten je kan testen, proeven én kopen. Tijdens onze walk-in-workshops zie en hoor je letterlijk hoe je de wereld zelf een stukje duurzamer kan maken.
Tot maar liefst 20u kan je terecht op de Vlömarkt, in een modern jasje.

Aan de stand van UGent Fairtrade kan je gratis (*) een herbruikbaar en eerlijk (organisch katoen) groente- en fruitzakje scoren met daarin o.a. een faire chocoladereep en een kortingsbon van 10 euro op een UGent Fairtrade hoodie! Waar wacht je nog op?!

Dorst van al dat shoppen? Ook daar hebben we aan gedacht!
We trakteren op een (h)eerlijk (alcoholvrij) 'shotje' (*) ! Benieuwd? Kom langs! (¨*) tot einde voorraad

Zorg dat je dit niet mist!

Alle last-minute-info vind je ook op https://www.facebook.com/events/universiteitsforum-ufo/ecomarkt-ugent-2019/438847733637360/

 

10/10 Filmvoorstelling: 'Green Warriors Indonesia: The World's Most Polluted River'
Film-Plateau (Paddenhoek 3 – 9000 Gent) 18-20u00 – toegang GRATIS

Green Warriors Indonesia: The World’s most Polluted River is een documentaire door Martin Boudot (2018) die de vervuiling van de Citarum rivier in Indonesië onderzoekt. In samenwerking met internationale wetenschappers probeert hij de oorzaken en gevolgen van deze vervuiling te achterhalen. Eén van de grootste vervuilers blijkt verstopt te zitten in onze kleerkasten: de mode-industrie. Meer dan 500 textielfabrieken dumpen hun afvalwater dagelijks in de Citarum rivier. Met de hulp van bezorgde burgers analyseert het ‘Green Warriors’ team water, rijst en kinderhaar. De chemicaliën die zij aantreffen bedreigen de levens van 14 miljoen Indonesiërs die gebruik maken van het water van Citarum rivier.

Journaliste Sarah Vandoorne leidt de documentaire in. Zij is pas terug uit Indonesië na onderzoek voor MO* Magazine over de Citarumrivier. Binnenkort bericht ze op MO.be wat de impact is van de vervuiling op de omgeving, de textielsector en de arbeiders die de stoffen voor onze kleren maken.
Na de film is er tijd voor debat met waterexpert dr. Marjolein Vanoppen en Sara Ceustermans, coördinator van de Schone Klerencampagne.

Bekijk hier alvast de trailer!

 

7 tot 11/10 Eerlijke rijst en faire bananen in de resto’s tijdens de UGent Fairtradeweek.

Tijdens de week van de Fairtrade wordt in de resto’s van UGent eerlijke rijst geserveerd. Ook de bananen dragen deze week het Fairtrade logo.
Draag je steentje bij en rep je naar de resto’s voor een (h)eerlijke hap!


Over de campus grenzen heen!

Ook UGent Campus Kortrijk stapt mee in de Week van de Fairtrade met o.a.:

 • 7/10 Beyond Chocolate, een partnerschap voor duurzame Belgische Chocolade (Howest - 19u)
 • 8/10 Ecomarkt: duurzaam & fair (Howest - 15-18u)

Check het volledige programma aanbod van "Make trade fair again".

Heeft het zin om fair trade te kopen?

Herinner jij je nog de instorting van die grote textielfabriek in Bangladesh, in 2013? Daarbij vielen 1100 doden, mensen die gedwongen waren te blijven werken hoewel ze wisten dat het gebouw onveilig was. De bewustwording rond eerlijke handel is sindsdien toegenomen. Maar hoeveel zin heeft het eigenlijk om fair trade te kopen?

Professor Jan Orbie van de UGent legt uit hoe de vork in de steel zit en legt uit welke positie Europa hier inneemt:

Volg UGent Fair Trade op Facebook en Instagram!

Heb je een vraag voor het UGent Fairtrade Team? Stuur ons en volg ons op FB en Instagram voor alle activiteiten.

Blijf op de hoogte van alle faire acties aan UGent of !

Alle acties rond Fair Trade kaderen binnen Global Minds.

Shop het hele jaar door jouw Fairtrade hoodie in onze UGent-shop

World Fair Trade Charter

25 september was een heuglijke dag. Niet alleen bestaan de Sustainable Development Goals 3 jaar, maar er werd ook een vernieuwd wereldwijd Fair Trade Charter ondertekend.

Samen met Stad Gent zijn we de enige publieke instellingen die op de dag van lancering trotse 'fair trade advocates' werden. Hiermee willen we een voorbeeldrol aannemen ten aanzien van alle andere publieke en Hogere Onderwijs Instellingen.

Meer weten over dit charter?

 

Partners & Events

  • Fair Fashion Fest is hét festival rond eerlijke mode. Jaarlijks wordt het MIAT omgetoverd tot de ‘place to be’ voor alles wat met eerlijke mode te maken heeft. De nieuwe datum verschijnt hier van zodra gekend!
De Stad Gent kandideert voor de 'EU Cities for Fair and Ethical Trade Award', kortweg de Trade City Award. Samen met ons plaatst de Stad Gent eerlijke handel hoog op de agenda, want fairtrade leeft in Gent! Het is geen toeval dat de Stad de eerste FairTradeGemeente van Vlaanderen was.  Waarom Gent?
#Ghent4TradeCity

Wat doet de UGent in het algemeen rond Fair Trade?

 • Studentenresto's
  Alle koffie en thee, het fruitsap, de witte en rode wijn, de suikertjes en het cacaopoeder, alsook de fruit- en chocoladerepen in de snoepautomaten aan de UGent zijn fair trade.
 • Duurzame aankopen
  Het Bestuurscollege heeft in juni 2015 beslist om - in het kader van het duurzaamheidsbeleid van de UGent - een centraal raamcontract af te sluiten voor bestellingen van Fair Trade fruitsap, Fair Trade koffie en Fair Trade thee. Dit biedt het voordeel dat er eenvoudig en vlot besteld en gefactureerd kan worden en dat er een schaalvoordeel gerealiseerd kan worden.
 • Aankoopwijzer
  Deze bevat suggesties van mogelijke duurzaamheidscriteria voor verschillende producten die frequent in vakgroepen en diensten aan de UGent aangekocht worden. De UGent hoodies zijn van Fairtrade katoen, maar ook Fairtrade labojassen en werkkledij zullen hopelijk spoedig volgen!

Heb je zelf nog een schitterende inval of een fair idee om de UGent nog meer te laten inzetten op Fair Trade?
en wie weet gaan we met jouw idee verder aan de slag!

Fairtrade@campus Award Universiteit © UGent, foto Hilde Christiaens Allereerste Fairtrade@campus Award voor de UGent

Alle inspanningen hierboven werden beloond met de allereerste Fairtrade@campus Award in België!

Deze werd uitgereikt tijdens de week van de Fair Trade 2015 door Lily Deforce, voormalig CEO van Fairtrade Belgium aan onze universiteit.

Lees hier alles over Fairtrade op de campus!

Meer weten over Fairtrade?

Fairtrade Belgium