UGent kiest voor Fair Trade

Viva Fairtrade!
Week van de Fair Trade aan de Universiteit Gent van 9 tot 13 oktober 2017.

Jaarlijks zet de UGent extra in op Fair Trade tijdens de tweede week van oktober. Ook deze maand zal dat niet anders zijn. Hoewel er al heel wat inspanningen gedaan worden aan de Universiteit Gent, zijn we ervan overtuigd dat het nog beter kan!
Alle acties rond Fair Trade kaderen binnen Global Minds.


Fairtrade-ster voor 1 minuut
voor studenten en personeel met een idee – op verschillende locaties en tijdstippen

Dit najaar bevragen we onze UGent Community en hopen we nieuwe ideeën en input te sprokkelen om het UGent Fair Trade beleid nóg te versterken en blijvend in te zetten op Fair Trade. Heb jij een briljant én fair idee voor onze universiteit? Rep je dan naar onze mobiele Fairtrade videobooth, deel jouw idee en wie weet gaan we met jouw voorstel verder aan de slag. Bovendien maak je kans op 1 van de 5 UGent-fairtrade-hoodies.
Kan je niet langskomen, maar wil je ons toch graag overtuigen, !

 

Viva Fairtrade banner actie


Eco-markt – Sustainable, fair & second hand – di 10 oktober van 16:00 tot 18:00 - Ufo - St.-Pietersnieuwstraat 35
voor studenten en personeel – gratis toegang

Koop of verkoop je tweedehandskledij, bezoek tal van duurzame kraampjes, kom luisteren naar het inspirerende verhaal van Dopper of geniet van een portie WoW Food! De eco-markt biedt dit jaar weer heel wat proevertjes, workshops en demonstraties. Het Fairtrade team verwent je met UGent-fairtrade chocolaatjes, Little Miracles-drankjes en uiteraard een (h)eerlijke fairtrade koffie van Caffè Cappucio. Laat weten dat je komt!


Proef de NIEUWE fairtradeburger – vanaf 12 oktober in alle resto’s
voor iedereen die houdt van fair, vegan én lekker eten!

Met trots presenteren we op donderdag 12/10 de enige echte fairtrade én vegan burger in álle studentenresto’s. Vanaf nu permanent op het menu!
Enkel op 12/10: halve euro korting voor de burger. Zoals jaarlijks is ook de rijst in de resto’s deze week Fairtrade rijst. Proef en geniet!

Blijf op de hoogte van alle faire acties aan UGent.

Ook Stad Gent zet heel wat op poten tijdens de Week van de Fair Trade!

Fairtrade BelgiumWat houdt Fair Trade concreet in?

Fair Trade bestrijdt via eerlijke handel de armoede in de derde wereld en bevordert de duurzame ontwikkeling in de internationale handel. Duurzame ontwikkeling bestaat uit 3 pijlers: economische ontwikkeling die sociaal rechtvaardig is, rekening houdend met de ecologische grenzen.

De economische ontwikkeling zorgt ervoor dat de koffieboer uit Ethiopië een minimumprijs krijgt voor zijn koffiebonen en dat de organisatie waarvoor die koffieboer werkt, een Fairtrade-premie krijgt. De organisatie krijgt ook centen op voorhand om de oogst te kunnen garanderen en om contracten op langere termijn te kunnen afsluiten.

De sociale ontwikkeling zorgt ervoor dat de faire rijst die nu op je bord ligt niet door kinderen geteeld is, dat de arbeiders het recht hebben om zich te organiseren, dat er geen discriminatie is en dat elke organisatie het volle respect voor de normen van de Internationale Arbeidsorganisatie heeft.

De ecologische component zorgt ervoor dat de draagkracht van het ecologische systeem niet overschreden wordt.


Wat doet de UGent al rond Fair Trade?

Veel, maar het kan nog beter! Op dit moment zijn in de studentenresto's de koffie en thee, het fruitsap, de witte en rode wijn, de suikertjes en het cacaopoeder, alsook de fruit- en chocoladerepen in de snoepautomaten aan de UGent fair trade.

Met het duurzaamheidsbeleid van de UGent kiest de UGent onder meer voor meer duurzame aankopen. Het Bestuurscollege heeft in juni 2015 beslist om een centraal raamcontract af te sluiten voor bestellingen van Fair Trade fruitsap, Fair Trade koffie en Fair Trade thee. Dit biedt het voordeel dat er eenvoudig en vlot besteld en gefactureerd kan worden en dat er een schaalvoordeel gerealiseerd kan worden.

Daarnaast werd een duurzame aankoopwijzer ontwikkeld, met suggesties van mogelijke duurzaamheidscriteria voor verschillende producten die frequent in vakgroepen en diensten aan de UGent aangekocht worden.

De UG-hoodies zijn van Fairtrade katoen, maar ook Fairtrade labojassen en werkkledij zullen hopelijk spoedig volgen!

Allereerste Fairtrade@campus Award was voor de UGent  

Alle inspanningen hierboven werden beloond met de allereerste Fairtrade@campus Award in België! Deze werd uitgereikt tijdens de week van de Fair Trade 2015 door Lily Deforce, CEO van Fairtrade Belgium aan vicerector Freddy Mortier.

Lees hier alles over Fairtrade op de campus!

Links

Gent Fair Trade
Fairtrade Belgium
UGent1010