Stage in de eduma na bachelor
Via verschillende stages leer je hoe je jouw kennis en vaardigheden overbrengt op een groep leerlingen. Dit gebeurt stapsgewijs: van observeren naar zelf voor de klas staan. Dit gebeurt steeds onder begeleiding van een ervaren leerkracht (vakmentor).
In sommige educatieve masteropleidingen na bachelor zal je ook stage lopen in de component domein. Contacteer hiervoor de trajectbegeleiding van je faculteit.
Stage 1 en 2
Je volgt twee stagevakken van elk 9 studiepunten die aansluiten bij de vakdidactieken die je volgt.
In de totale stage (18 SP):
- Observeer je 18 lesuren bij een vakmentor.
- Geef je 48u les onder begeleiding van een vakmentor.
- Neem je deel aan 6 mesoactiviteiten op schoolniveau.
Je verdeelt alle uren/activiteiten evenredig over de twee stagevakken.
Waar loop ik stage?
- Je loopt stage in de 2e en 3e graad van het secundair onderwijs in vakken die aansluiten bij jouw opgenomen vakdidactieken.
- Afhankelijk van jouw vakdidactiek(en), kan je aanvullend stage lopen in het volwassenenonderwijs, hoger onderwijs, basiseducatie of sociaal-cultureel vormingswerk.
De concrete invulling en specifieke voorwaarden ontdek je tijdens een infomoment bij de start van het academiejaar. Een stageplaats vastleggen gebeurt in samenspraak met het vakdidactisch team.
Wanneer loop ik stage?
Er is geen vaste stageperiode waarin de lessen geschorst worden. Na een eerste reeks lessen vakdidactiek kan je in functie van je eigen beschikbaarheid stages inplannen, in overleg met de scholen en het vakdidactisch team. Je kan je stage spreiden over de volledige studieloopbaan.
Uitzondering: in de educatieve master in de talen, afstudeerrichtingen taal- en letterkunde en toegepaste taalkunde loop je hoofdzakelijk stage na de examens in januari en een deel van februari. In deze periode vinden geen lessen en evaluaties plaats zodat je je ten volle kan concentreren op jouw stage.
Stagebegeleiding
- Op school krijg je werkbegeleiding door de vakmentor.
- Tijdens de opleiding krijg je leerbegeleiding door een vakdidacticus en praktijkassistent:
- voorbereiding in microteaching in vakdidactiek
- stagebezoeken
- supervisies (individueel en in groep)
Stagevermindering
- Als je in de loop van het academiejaar een lesopdracht vervult, kan dat onder bepaalde voorwaarden recht geven op stagevermindering. Hiervoor kan je contact opnemen met educatievemaster@ugent.be
- Heb je een lesopdracht van lange duur, dan kom je eventueel in aanmerking voor een LIO-traject.
Contact
Vind je jouw specifieke situatie niet terug of heb je vragen?