Dies Natalis 2024

Op Dies Natalis, dit jaar op 22 maart, kent de UGent een institutionele eretitel toe aan de heer Ish Ait Hamou. Daarnaast reikte de UGent ook 6 facultaire eredoctoraten uit wegens wetenschappelijke verdiensten.

In de Aula, maar ook via livestream

De eredoctores worden gehuldigd tijdens een officiële ceremonie in de Aula op vrijdag 22 maart vanaf 15.30 uur. De ceremonie kan ook via livestream gevolgd worden.  De zitting wordt ook live getolkt door een simultaantolk Engels en een tolk Vlaamse gebarentaal.

Maak kennis met de eredoctores van 2024

Op Dies Natalis reikt de Universiteit Gent zeven eredoctoraten uit. Op basis van maatschappelijke verdiensten reiken we een institutioneel eredoctoraat uit aan de heer Ish Ait Hamou. Daarnaast worden zes eredoctoraten uitgereikt op basis van wetenschappelijke verdiensten.

Een institutioneel eredoctoraat voor: de heer Ish Ait Hamou

ish.jpg

Verhalenverteller
(België)
Promotor: professor Rik Van de Walle, rector

Ish Ait Hamou begon zijn carrière als danser; zijn talent werd onder andere opgemerkt door het Duitse Adidas, dat hem al op 18-jarige leeftijd als choreograaf contracteerde.

In de jaren 2010 kreeg hij bij het brede publiek bekendheid door zijn werk voor televisie (o.a. als choreograaf en jurylid in de Nederlands-Vlaamse versie van het internationale showprogramma ‘So You Think You Can Dance’) en gaandeweg steeds meer ook als auteur, scenarist, regisseur en theatermaker.

Omdat hij zijn liefde voor podiumkunsten combineert met die voor woorden, omschrijft hij zichzelf liever niet als danser, choreograaf, schrijver of regisseur, maar als verhalenverteller.

De verhalen van Ish Ait Hamou getuigen van de vaak moeizame zoektocht van het individu naar een eigen identiteit en plek in een complexe samenleving. Met de kwetsbare en toch krachtige levensboodschap die uit zijn werk spreekt, weet hij een groot en jong publiek te bereiken. Vanuit de overtuiging dat we onze samenleving kunnen veranderen en dat we ze kunnen verbeteren, slaagt hij erin om moeilijke thema’s bespreekbaar te maken, zaken in beweging te zetten en geesten te laten rijpen om zo de samenleving te veranderen en te verbeteren.

Professor Ülo Mander

Professor Ülo ManderInstitute of Ecology and Earth Sciences, Faculty of Science and Technology, University of Tartu (Estland)
Promotor: professor Veerle Van Eetvelde, faculteit Wetenschappen

Professor Ülo Mander heeft als hoogleraar in fysische geografie en landschapsecologie een indrukwekkende academische carrière opgebouwd waarin hij een substantiële bijdrage heeft geleverd aan de internationale ontwikkeling van landschapsecologie en de natuurwetenschappelijke benadering van deze discipline in Europa. In zijn interdisciplinair onderzoek integreert hij geografie en ecologie en richt zich daarbij voornamelijk op wetlands, hun rol bij klimaatverandering en de daarbij horende oplossingsgerichte benaderingen. Het groot aantal internationale publicaties en talrijke onderscheidingen zijn kenmerkend voor zijn baanbrekend en maatschappelijk relevant onderzoek. Tijdens zijn indrukwekkende academische carrière heeft hij de landschapsecologische benadering wereldwijd uitgedragen en toegepast en blijft professor Mander een bron van inspiratie in het vakgebied.

Professor Paul Hodges

Professor Paul William HodgesSchool of Health and Rehabilitation Sciences – Director NHMRC Centre of Clinical Research Excellence in Spinal Pain, Injury and Health, The University of Queensland, Brisbane (Australië)
Promotor: professor Lieven Danneels, faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen

Professor Paul Hodges is een senior principal research fellow en directeur van het NHMRC Centre for Clinical Research Excellence in Spinal Pain, Injury en Health aan de Universiteit van Queensland. Hij leidt baanbrekend onderzoek naar bewegingscontrole, pijn en revalidatie en is wereldwijd de meest geciteerde onderzoeker in de revalidatie- en kinesitherapie. Zijn innovatieve benadering, variërend van fundamenteel onderzoek tot klinische trials, heeft geleid tot effectieve behandelingen voor rugpijn. Professor Hodges heeft talloze nationale en internationale onderzoeksprijzen ontvangen, waaronder driemaal de ISSLS Prize - de meest gerenommeerde award voor wervelkolomonderzoek. Als voormalig president van de International Society for Electrophysiology and Kinesiology, heeft hij internationale consortia geleid om inzichten in pijn te vergroten.

Professor Bert Weckhuysen

Professor Bert WeckhuysenInstituut voor Duurzame en Circulaire Chemie - Debye Instituut voor Nanomaterialen Wetenschap, Faculteit Bètawetenschappen, Universiteit Utrecht (Nederland)
Promotoren: professor Veronique Van Speybroeck en professor Kevin Van Geem, faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur

Professor Bert Weckhuysen is een toonaangevende hoogleraar in de Anorganische Chemie en Katalyse aan de Universiteit Utrecht. Hij wordt beschouwd als één van de grondleggers van de in-situ spectroscopie van heterogene katalysatoren.   In zijn onderzoek richt hij zich centraal op de ontwikkeling van structuur-activiteitsrelaties op het gebied van heterogene katalyse en materiaalkunde. Dat onderzoek speelt ook een grote rol in de vergroening van de chemie. Professor Weckhuysen is er immers sterk van overtuigd dat chemie de sleutel is om te transformeren naar een meer duurzame samenleving. Het werk van professor Weckhuysen is bekroond met vele wetenschappelijke prijzen en onderscheidingen, waaronder de Spinoza prijs, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland.

 • Publieke lezing door professor Weckhuysen: "Towards a More Sustainable and Circular Society: Dreams Become Reality with Chemistry and Catalysis"
  • Donderdag 21 maart, 17 uur
  • Locatie: Auditorium 1, iGent, Tech Lane Ghent Science Park, Campus Ardoyen, Technologiepark-Zwijnaarde 126, 9052 Zwijnaarde
  • Registreer om erbij te zijn.

Professor Thomas Hellmann

Professor Thomas HellmannSaïd Business School, Oxford University (Verenigd Koninkrijk)
Promotoren: professor Sophie Manigart en professor Mirjam Knockaert, faculteit Economie en Bedrijfskunde

Professor Thomas Hellmann is Professor of Entrepreneurship and Innovation aan de Saïd Business School, University of Oxford. Hij is een vooraanstaand expert op het gebied van entrepreneurial finance, ondernemerschap, innovatie en overheidsbeleid. Met een PhD van Stanford University onder leiding van professor Joseph Stiglitz (Nobelprijswinnaar Economie, 2001) heeft hij aan gerenommeerde instellingen zoals Stanford, Harvard, en de Sauder School of Business gedoceerd. Zijn multidisciplinaire onderzoek, dat economie, bedrijfsfinanciering en ondernemerschap beslaat, resulteerde in baanbrekende publicaties in toptijdschriften, zoals de American Economic Review en de Journal of Finance. Hij is auteur van het handboek “Fundamentals of Entrepreneurial Finance” en een veelgevraagd adviseur voor het World Economic Forum, Barclays Bank, maar ook voor talrijke startende ondernemers en ondernemersinitiatieven zoals The Scale-Up Institute, de Creative Destruction Lab en EnSpire in Oxford. Hij was de academische directeur van Saïd Business School Entrepreneurship Centre, en de oprichter van het prestigieuze NBER Entrepreneurship Research Boot Camp.

 • Research Seminar door professor Hellmann: "How does equity allocation in University spinouts affect fundraising success? Evidence from the UK”
  • Donderdag 21 maart, 14 uur
  • Locatie: Faculteitsraadzaal, Campus Tweekerken
  • Onderzoekers kunnen inschrijven om deel te nemen.

Professor Paul Michael Garrett

Professor Paul Michael GarrettSchool of Political Science and Sociology, University of Galway (Ierland)
Promotor: professor Rudi Roose, faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen

Professor Paul Michael Garrett, verbonden aan de Universiteit van Galway, werd onlangs door het International Journal of Social Welfare bestempeld als 'waarschijnlijk de belangrijkste kritische theoreticus op het gebied van sociaal werk in de Engelstalige wereld'. Als enige Ierse wetenschapper in de 'top 100 van meest invloedrijke mondiale bijdragers aan sociale werktijdschriften', richt zijn invloedrijke werk zich op neoliberaal kapitalisme, sociaal werk en kritische sociale theorieën. In 2020 behaalde Garrett zijn doctoraat aan de National University of Ireland en werd hij verkozen tot lid van de prestigieuze Royal Irish Academy (RIA). Zijn recente boek "Dissenting Social Work: Critical Theory, Resistance and Pandemic bevestigt zijn positie als autoriteit op het gebied van sociaal werk.

Professor en filmmaakster Trinh T. Minh-ha

photo credit: Jean-Paul Bourdier © Moongift FilmsDepartments of Gender and Women's Studies, and Rhetoric, University of California, Berkeley - onafhankelijk filmmaker (Verenigde Staten)
Promotoren: professor Daniël Biltereyst en professor Sofie Van Bauwel, faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen

Professor Trinh T. Minh-ha is een wereldberoemd onafhankelijke filmmaker en invloedrijke feministische, postkoloniale academica aan de University of California, Berkeley. Met een opleiding in muziek, Franse en vergelijkende literatuur behaalde ze haar PhD aan de University of Illinois met een doctoraat over de Franse schrijfster en filmmaakster Marguerite Duras. Momenteel doceert ze over het werk van vrouwen in relatie tot culturele politiek, postkolonialiteit, hedendaagse kritische theorie en kunst. Naast de publicatie van acht boeken, waaronder het baanbrekende “Woman, Native, Other: Writing Postcoloniality and Feminism”, geeft ze les aan vooraanstaande universiteiten en maakt ze al meer dan dertig jaar films waaronder “Surname Viet Given Name Nam”.

 • Filmvertoning 'What about China?", gevolgd door Q&A met professor Trinh
  • Zaterdag 23 maart om 14 uur vindt er in samenwerking met de universitaire filmclub Film-Plateau een vertoning plaats in KASKcinema van "What about China?" Na de film is er ruimte voor een Q&A met professor Trinh.

Dies Natalis van de UGent

Elk jaar viert de UGent op de voorlaatste vrijdag van maart haar Dies Natalis of verjaardag met een plechtige zitting in de Aula en het uitreiken van de eredoctoraten.
In tegenstelling tot wat je zou denken, is die viering een vrij recente traditie.

Lees meer over de geschiedenis van onze Dies Natalis