Dies Natalis 2022

Vrijdag 18 maart 2022 reikte de UGent zes eredoctoraten wegens wetenschappelijke verdiensten uit. Het institutioneel eredoctoraat wegens maatschappelijke verdiensten voor Frans Timmermans diende door omstandigheden uitgesteld te worden.

Live in de Aula, maar ook via livestream

De Dies Natalisviering van 2021 werd omwille van corona volledig digitaal opgezet. Gelukkig is er beterschap: de eredoctores werden in 2022 opnieuw live gehuldigd tijdens een officiële ceremonie in de Aula op vrijdag 18 maart om 15.30 uur. De ceremonie kon ook via livestream gevolgd worden, die nu als opname is te bekijken:

Na de uitreiking van de eredoctoraten (zie verder) gaf professor David Julius de feestrede:

Ontmoet de eredoctores

Op Dies Natalis, dit jaar op 18 maart, reikte de UGent zes eredoctoraten uit wegens wetenschappelijke verdiensten.

Doctor Barney Scott Graham

Dr. Barney Scott GrahamViral Pathogenesis Laboratory and Vaccine Research Center, National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIH, Bethesda, Maryland (Verenigde Staten)
Promotor: professor Xavier Saelens, faculteit Wetenschappen

Dr. Graham heeft een enorme impact gehad op het gebied van immunologie en virologie. Hij heeft vaccins en op antilichamen gebaseerde therapieën ontwikkeld om ziekten te voorkomen en te behandelen die worden veroorzaakt door tal van virussen, waaronder hiv, ebola, RSV en coronavirussen. Dankzij zijn visie om te investeren in fundamenteel onderzoek om te ontdekken hoe deze virussen menselijke cellen binnendringen, konden COVID-19-vaccins in recordtempo worden ontwikkeld.

Professor David Julius

Copyright UCSFDepartment of Physiology, University of California, San Francisco (Verenigde Staten)
Promotor: professor Frank Bosmans, faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen

Ons vermogen om via aanraking warmte en koude te voelen is essentieel om te overleven en kleurt de interactie met de wereld om ons heen. In het dagelijks leven vinden we deze sensaties vanzelfsprekend. Maar hoe worden zenuwimpulsen opgewekt zodat temperatuur kan worden waargenomen? Deze complexe vraag is beantwoord door David Julius, de Nobelprijswinnaar in de geneeskunde en fysiologie van 2021.

Bekijk ook de lezing die Professor Julius samen met professor Holly Ingraham gaf: 'Sex Differences in Metabolism and Gut Physiology'

Professor Paul Robbrecht en mevrouw Hilde Daem

Foto Michiel HendryckxRobbrecht en Daem architecten (België)
Promotor: professor Maarten Van Den Driessche, faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur

Met hun bureau Robbrecht en Daem architecten hebben beiden hun stempel gedrukt op hun thuisstad Gent en op tal van andere steden in België. Naast de pas gerenoveerde Boekentoren realiseerden ze vele andere markante projecten in binnen- en buitenland. Hun aanpak geniet internationale erkenning en verschillende van hun projecten wonnen belangwekkende prijzen.

 

Professor Ann Langley

Professor Ann LangleyDepartment of Management, HEC Montreal, Quebec (Canada)
Promotoren: professor Paul Gemmel en professor Katrien Verleye, faculteit Economie en Bedrijfskunde

Het werk van professor Langley - naast professor in management ook houder van de Onderzoeksleerstoel in strategisch management in pluralistische settings  - stimuleerde tal van onderzoekers in de managementwetenschappen om procestheorieën te ontwikkelen over hoe en waarom organisaties, systemen en andere fenomenen kunnen evolueren doorheen de tijd en met welke implicaties.

Professor Kari Smith

Professor Kari SmithDepartment of Teacher Education/ NAFOL, Norwegian University of Science and Technology (NTNU), Trondheim (Noorwegen)
Promotor: professor Ruben Vanderlinde, faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen

Professor Kari Smith speelt internationaal een toonaangevende rol in het uitbouwen van onderzoeksgebaseerde lerarenopleidingen en het onderstrepen van het maatschappelijk belang van lerarenopleiders. Met dit eredoctoraat zet de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen het belang van academisch gevormde leraren kracht bij, waar de UGent met de nieuwe Educatieve Masters zelf ook op inzet.

Professor Diane Reay

Professor Diane ReayUniversity of Cambridge and London School of Economics and Political Science (SLE) (Verenigd Koninkrijk)
Promotor: professor Mieke Van Houtte, f
aculteit Politieke en Sociale Wetenschappen

Diane Reay is socioloog en staat bekend om haar onderzoek naar sociale ongelijkheid in het onderwijs. Ze focust op de culturele aspecten van ongelijkheid en toont hoe specifieke selectiemechanismen in het onderwijs sociale klassen in stand houden, met aandacht voor de overlappende impact van sociale klasse, gender en etniciteit.

De heer Frans Timmermans

Frans TimmermansEerste Vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de Europese Green Deal
Promotor: professor Rik Van de Walle, rector
Jammer genoeg diende Frans Timmermans zich te verontschuldigen. Het institutioneel eredoctoraat wordt op een later moment uitgereikt.

Als Eerste Vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de Europese Green Deal zet Frans Timmermans zich onvermoeibaar in om het complexe klimaatprobleem op de agenda's te zetten en te bespreken.

Dies Natalis van de UGent

Elk jaar viert de UGent op de voorlaatste vrijdag van maart haar Dies Natalis of verjaardag met een plechtige zitting in de Aula en het uitreiken van de eredoctoraten. In tegenstelling tot wat je zou denken, is die viering een vrij recente traditie.

Lees meer over de geschiedenis van onze Dies Natalis
Bekijk beelden van Dies Natalis en de eredoctores van 2005 tot 2019 (in 2020 vond geen uitreiking plaats, en in 2021 was de uitreiking volledig digitaal)