Dies Natalis 2021

On- en offline. Altijd verbonden. Zo opende de UGent het academiejaar. Die verbondenheid houden we vast tijdens onze Dies Natalis op 19 maart 2021.

Volg Dies Natalis van bij je thuis

Anders dan gewoonlijk. En toch ook weer niet. Alvast één traditie blijft overeind: ook nu staan onze eredoctores centraal. Acht inspirerende figuren die excelleren en een enorme impact uitoefenen. Niet alleen in hun eigen domein of eigen branche, maar ook op de brede samenleving. Bekijk de volledige digitale viering hier.

Ontmoet de eredoctores

De Dies Natalisviering van 2020 werd omwille van corona uitgesteld. De eredoctores die toen hun nieuwe eretitel in ontvangst zouden nemen, worden dit jaar gehuldigd. Maar er is meer. Ook Sir Tim Berners-Lee, bedenker van het World Wide Web, en geoloog Iain Stewart, professor in de aardwetenschappen, worden eredoctor aan de UGent.

Professor Sir Tim Berners-Lee

Sir Tim Berners-LeeBedenker van het World Wide Web, Chief Technology Officer Inrupt
Massachusetts Institute of Technology (VS), University of Oxford (VK)
Promotor: professor Rik Van de Walle, rector

Computerwetenschapper Sir Tim Berners-Lee is de uitvinder van het World Wide Web, het HTTP-protocol en HTML-opmaaktaal voor webpagina’s, waarvoor hij vanaf 1989 de ideeën ontwikkelde bij CERN. Daarnaast is hij CTO van Inrupt.

Maak kennis met Sir Tim Berners-Lee, en bekijk zijn laudatio en dankwoord

De heer Milo Rau

Milo RauZwitsers regisseur en auteur, artistiek directeur NTGent
Promotor: professor Rik Van de Walle, rector

Zijn werk mag dan al vaak als controversieel beschouwd worden, Milo Rau zelf streeft meer na dan loutere controverse: telkens opnieuw zet hij zijn publiek aan om buiten de gebaande paden te treden en vastgeroeste zekerheden los te laten, probeert hij over uiteenlopende en vaak zeer universele thema’s een maatschappelijk debat los te weken en ruimte voor verandering te creëren.

Maak kennis met Milo Rau, en bekijk zijn laudatio en dankwoord

Professor Iain Stewart

Professor Iain StewartDirecteur Sustainable Earth Institute
School of Geography, Earth and Environmental Sciences, University of Plymouth (VK)
Promotor: professor Marc Van Meirvenne, decaan faculteit Bio-ingenieurswetenschappen

In professor Iain Stewart ziet de faculteit niet alleen een wetenschapper die het thema “Planeet Aarde” aan de activiteiten van de eigen faculteit kan koppelen, maar ook een expert die dit thema domeinoverschrijdend en voor een breed publiek weet te brengen.

Maak kennis met professor Iain Stewart, en bekijk zijn laudatio en dankwoord

Professor Dame Mary Beard

Professor Dame Mary BeardNewnham College, University of Cambridge (VK)
Promotoren: professor Lieve Van Hoof & professor Koen Verboven, faculteit Letteren en Wijsbegeerte

Als classica beweegt professor Dame Mary Beard zich moeiteloos op het snijvlak van literatuur, geschiedenis, archeologie en kunstwetenschappen. Zij geniet wereldwijd erkenning voor haar inzet om de klassieken toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Maak kennis met professor Dame Mary Beard, en bekijk haar laudatio en dankwoord

Professor John Knox

Professor John KnoxWake Forest University School of Law (North Carolina, VS)
Promotor: professor Luc Lavrysen, faculteit Recht en Criminologie

Professor Knox verzorgt onderwijs en onderzoek op het brede terrein van het internationaal recht, het internationaal milieurecht, de internationale mensenrechten, internationaal handelsrecht, milieurecht en eigendomsrecht. Hij is één van de pioniers om de brug te slaan tussen milieurecht en mensenrechten met leidinggevende publicaties daaromtrent wereldwijd.

Maak kennis met professor John Knox, en bekijk zijn laudatio en dankwoord

Professor Katrin Hinrichs

Professor Katrin HinrichsClinical Studies-New Bolton Center, University of Pennsylvania (VS)
Promotor: professor Ann Van Soom, faculteit Diergeneeskunde

Professor Hinrichs is het best bekend in de paardenwereld voor haar unieke bijdragen aan het klonen van paarden en in-vitrofertilisatie. Ze verricht pionierswerk op het vlak van geassisteerde voortplantingstechnieken bij paarden en was onder meer betrokken bij de geboorte van het eerste veulen uit een in vitro geproduceerd embryo in Noord-Amerika.

Maak kennis met professor Katrin Hinrichs, en bekijk haar laudatio en dankwoord

Professor Dave Goulson

Professor Dave GoulsonSchool of Life Sciences, University of Sussex (VK)
Promotor: professor Guy Smagghe, f
aculteit Bio-ingenieurswetenschappen

Professor Goulson is gespecialiseerd in de ecologie en het behoud van insecten (in het bijzonder hommels). Hij is sterk begaan met wetenschap en maatschappij, en de popularisering van onderzoek en de doorstroming ervan naar de maatschappij.

Maak kennis met professor Dave Goulson, en bekijk zijn laudatio en dankwoord

Dr. Ajit Baron Shetty

Dr Ajit Baron ShettyGewezen Managing Director Janssen Pharmaceutica & Corporate Vice-President Johnson & Johnson; Voorzitter Raad van Bestuur Vlaams Instituut voor Biotechnologie (België) 
Promotor: professor Dieter Deforce, faculteit Farmaceutische Wetenschappen

Baron Shetty heeft niet het profiel van een academicus, maar was - en is nog steeds - zeer verdienstelijk voor het wetenschappelijk onderzoek in de farmaceutische wetenschappen. Hij heeft het onderzoek op managementniveau gefaciliteerd en mogelijk gemaakt.

Maak kennis met doctor Ajit baron Shetty, en bekijk zijn laudatio en dankwoord

Dies Natalis van de UGent

Elk jaar viert de UGent op de voorlaatste vrijdag van maart haar Dies Natalis of verjaardag met een plechtige zitting in de Aula en het uitreiken van de eredoctoraten. In tegenstelling tot wat je zou denken, is die viering een vrij recente traditie.

Lees meer over de geschiedenis van onze Dies Natalis
Bekijk Dies Natalis en de eredoctores van 2005 tot 2019