Aula Academica

De Aula Academica is een typerend monument voor de Universiteit Gent. Het gebouw ademt grandeur en traditie, ideaal voor plechtigheden en feestelijkheden. Het logo van de UGent is zelfs ontworpen naar dit gebouw. Lees meer over haar geschiedenis.

Op 9 oktober 1817 opent de toenmalige 'Rijksuniversiteit Gent' voor de eerste maal haar deuren. Het Gentse stadsbestuur beslist dat de universiteit een ‘paleis’ verdient voor haar plechtigheden, op het terrein van de voormalige Jezuïetenkerk.

Het ontwerp wordt toevertrouwd aan Louis Roelandt, een jonge, beloftevolle architect. Als kind van het classicisme heeft hij aandacht voor historische bouwstijlen en een duurzame architectuur. Later realiseert hij nog enkele tijdloze gebouwen in Gent, zoals de Opera, het Justitiepaleis en de Sint-Annakerk.

De Aula wordt feestelijk ingehuldigd op 3 oktober 1826.

Wil je graag een activiteit organiseren in de Aula? Je kan de Aula huren als event locatie.

Kijk 360° binnen

AulaVoldersstraat

De locatie van de Aula mag nu misschien een beetje vreemd lijken, verstopt tussen andere gebouwen en nogal afgelegen van de studentenbuurt. Bij de bouw was dat echter niet het geval. Tot begin twintigste eeuw speelde het academische leven zich vooral af in de buurt van de Voldersstraat.

In 1959 verhuist het Rectoraat eerst naar de Blandijnberg en daarna naar de Sint-Pietersnieuwstraat, waar het kloppende hart van de Universiteit Gent zich nog steeds bevindt.


Aula AcademicaLegendarische zuilen

De Aula heeft een indrukwekkende voorgevel. De tempel met Korintische zuilen en driehoekig fronton is een ode aan de Verlichting, geïnspireerd op het Griekse Pantheon. In het fries herinnert een Latijns opschrift aan de bouwopdracht van koning Willem I Van de Verenigde Nederlanden.

De arduinen zuilen van de Aula werden in de loop der jaren een echt icoon en vormen sinds 1988 het officiële logo van de UGent:

Logo UGent: evolutie

Aula Academica: PeristiliumPeristilium

Binnen kom je eerst langs een immense ontvangsthal: het peristilium. Op de zwart-witgeblokte vloer loopt een koperen meridiaanlijn van 21 meter lang. Door een oculus, een ronde opening in het plafond, wordt een bundel zonlicht op de vloer geprojecteerd.

Van maart tot oktober kan je er de ‘ware middag’ aflezen wanneer het licht de meridiaanlijn kruist. Dit was aanvankelijk bedacht voor de uurregeling van het Belgische spoornet, maar de introductie van de gestandaardiseerde spoorwegtijd in 1840 maakte het systeem overbodig.

Aula Academica: koepelAmfitheater

Het hart van de Aula is de bolvormige ceremoniezaal, ontworpen als podium met amfitheater. Rond deze zaal loopt een galerij met loges. Elke bloem in het cassetteplafond van de koepel is uniek!

Aula Academica: trompettenPlechtigheden

Grandeur. Het woord past perfect bij het gebouw en haar uitstraling. De Aula ademt traditie en respect uit. Ze staat dan ook vol met gedenktekens: bustes, symbolen… In de foyer vind je de portretten van alle rectoren.

Bij de aftrap van elk nieuw academiejaar doorkruist een stoet docenten uitgedost in toga de binnenstad, richting de openingsceremonie in de Aula.

Ook Dies Natalis, de geboortedag van de universiteit, met de uitreiking van eredoctoraten wordt in de Aula gevierd. Deze eer viel onder meer te beurt aan Kofi Annan, Desmond Tutu, Dirk Frimout, Jacques Rogge, Jan Hoet, Angela Merkel...

Speciaal ingepakt

Op verschillende momenten in haar levensloop werd de Aula in een kunstig jasje gestoken. De Aula symboliseert het zenith van het academisch leven en de rede. Daarom valt ze ook zo in de smaak bij kunstenaars als decor voor hun werken.

Aula Academica: zuilen van ham2000: Pilaren van Ham

Jan Fabre pakt de zuilen van de Aula in met 600 kg ham zodat ze op marmer lijken tijdens de openluchttentoonstelling Over the Edges.Aula Academica: Lichtfestival 20122012: Lichtfestival

Tijdens het Lichtfestival in de Gentse binnenstad steekt het Nederlandse animatieteam Mr. Beam de Aula in een kleurrijk en frivool jasje.Aula Academica: Nest 20152015: Nest

Naar aanleiding van de klimaattop in Parijs hangt beeldend kunstenaar Benjamin Verdonck Nest aan de gevel van de Aula tijdens het klimaatparcours Tipping Point.Aula Academica: 200 jaar UGent2017: 200 jaar UGent

In 2017 viert de universiteit haar 200ste verjaardag. Voor de gelegenheid wordt de Aula aangekleed met feestelijke schommels, ballonnen en raamtekeningen.© Stad Gent2023: Lichtfestival

In november 2023 pakt de Spaanse kunstenaar SpY met kunstwerk 'Conos' de zuilen van de Aula in met kegels, als voorsmaakje voor het Lichtfestival in 2024.

Meer info