Aanbod voor scholen

Bij de Universiteit Gent delen we graag onze bruisende, creatieve omgeving met jou en je leerlingen. Of je nu in het basis- of secundair onderwijs zit, we hebben een scala aan mogelijkheden voor scholen.

We bieden workshops, (online) educatief materiaal, we verwelkomen je graag in labo's en het wetenschapsmuseum. We staan ook klaar met nascholingen, inspirerende onderzoeksverhalen en studiekeuzebegeleiding. 

We verwelkomen jou en je leerlingen graag in de inspirerende wereld van de UGent! Kom ontdekken, leren en groeien met ons.

Nieuwsbrief UGent voor scholenNieuwsbrief UGent voor scholen

Ben je een onderwijsprofessional in het basis- of secundair onderwijs? Ontdek ons inspirerende aanbod en blijf op de hoogte van boeiende wetenschapsverhalen en het laatste nieuws over onderwijs en onderzoek aan de UGent!

Schrijf je in

Springkasteel UGentWedstrijd: win het UGent-springkasteel op je school

Doe mee en win het UGent-springkasteel voor één dag op jouw basis- of secundaire school in de maand mei, juni of september 2024. Of het nu voor je schoolfeest, sportdag, of gewoon voor een doordeweekse schooldag is: gun je brein een leuke pauze! 

Wedstrijd UGent-springkasteel

Educatief aanbod: leerzaam en leuk!UGent voor scholen - educatief aanbod

Verrijk je lesmateriaal en inspireer je leerlingen. Laat je leerlingen kennismaken met de universiteit en ontdek hoe wetenschap leeft achter elk schoolvak. Ons educatief aanbod omvat workshops, inspirerende lezingen en (online) educatief materiaal. Je kan zelfs een echt laboratorium van de UGent bezoeken. We brengen wetenschappelijk onderzoek tot leven.

Bekijk het educatief aanbod voor leerlingen

Bezoek het GUM en de PlantentuinUGent voor scholen - GUM

Kom met je klas naar het GUM (Gents Universiteitsmuseum) en de Plantentuin voor interactieve rondleidingen en ateliers over wetenschappelijk denken en de manier waarop je aan wetenschap doet. Of je nu met een gids wilt verkennen of liever zelf op ontdekking gaat, wij zorgen ervoor dat je goed voorbereid bent. 

Ontdek het GUM: aanbod voor onderwijs

Doe mee aan onderzoek

UGent voor scholen - onderzoekDeelnemen aan onderzoek

Leerlingen kunnen deelnemen aan boeiende 'citizen science'-projecten, waarbij ze bijvoorbeeld vogels tellen, de fietsveiligheid van hun school in kaart brengen, of gegevens van een weerstation op school analyseren. Leerlingen verzamelen of analyseren data en onze onderzoekers nemen hen mee in het hele onderzoeksverhaal: van onderzoeksvraag tot resultaat. 

Ontdek onze citizen science projecten

 

UGent voor scholen - Durf DenkenVerhalen over wetenschap en onderzoek

Op zoek naar inspiratie voor je lessen? Of naar interessante artikels om wetenschap dichter bij je leerlingen te brengen? Lees verhalen van UGent'ers over onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en maatschappelijke impact. Laat je inspireren door het online magazine 'Durf Denken'. 

Lees meer op durfdenken.be

Nascholingen voor leerkrachtenUGent voor scholen - Nova Academy

Als leerkracht leer je elke dag bij. We bieden lezingen, workshops, vormingen en nascholingstrajecten aan. Levenslang leren dus, zo sta je als leerkracht nog sterker voor de klas.

Kwaliteitsvolle lerarenopleidingUGent voor scholen - educatieve master

Ken je iemand die leerkracht wil worden? Onze educatieve masteropleidingen leiden toekomstige leerkrachten op, en dragen zo bij aan het oplossen van het lerarentekort.

UGent voor scholen - studiekeuzeStudiekeuzebegeleiding van secundair naar hoger onderwijs

Hoe kies je een opleiding aan de universiteit? We begrijpen dat de overstap naar het hoger onderwijs voor veel jongeren een uitdaging kan zijn. Onze afdeling Studieadvies biedt diverse initiatieven voor leerlingen en ouders om hen te ondersteunen in dit proces. Als school kun je ook een belangrijke rol spelen.

Ontdek onze initiatieven voor leerlingen en ouders

Vraag het aan SIMON

SIMON is een online studiekeuze-instrument dat studiekiezers onmiddellijk feedback geeft over welke academische én professionele opleidingen aansluiten bij hun interesses en vaardigheden.

Ontdek hoe SIMON werkt

Op maat van je school

We kunnen een programma op maat samenstellen, bij jou op school of aan de UGent. We staan voor je klaar met deze mogelijkheden:

  • Info voor leerlingen, ouders en leerkrachten over studiekeuze, structuur van het hoger onderwijs, studiepunten en leerkrediet ...
  • Rondetafel- of panelgesprek met student-rolmodellen
  • Klasbezoek aan de infotheek met cursussen van het 1e jaar van alle bacheloropleidingen

Contacteer afdeling Studieadvies

Honoursaanbod voor leerlingen secundair onderwijsUGent voor scholen - honoursaanbod

Heb je een gemotiveerde leerling in de klas die graag meer uitdaging zoekt? Ons honoursaanbod biedt de mogelijkheid om enkele vakken uit het eerste bachelorjaar van een UGent-opleiding te volgen bovenop het reguliere curriculum in het secundair onderwijs.

Meer over het honoursaanbod