Aanbod voor scholen

De Universiteit Gent is een boeiende en creatieve omgeving die we graag delen met leerkrachten en leerlingen van het basis- en secundair onderwijs. We organiseren workshops, bieden educatieve pakketten en verwelkomen je graag in labo's en het wetenschapsmuseum. We staan ook klaar met nascholingen, inspirerende onderzoeksverhalen en begeleiding bij studiekeuze.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Onderwijsprofessional uit het basis- of secundair onderwijs? We houden je op de hoogte van ons inspirerende aanbod en brengen verhalen over wetenschap. Het laatste nieuws, heet van de naald, over wat er aan de UGent beweegt op het vlak van onderwijs en onderzoek.

Schrijf je in

Educatief aanbod: labobezoek, workshop, lezing ...UGent voor scholen - educatief aanbod

Laat je leerlingen kennismaken met de universiteit, ontdek hoe er achter elk schoolvak een bruisende wetenschappelijke discipline zit die voortdurend evolueert. Maak gebruik van het educatief materiaal of volg workshops die wetenschappelijk onderzoek tastbaar maken. Bezoek met je klas een écht laboratorium van de UGent. Verrijk je lessenpakket en inspireer je leerlingen.

Bekijk het educatief aanbod voor leerlingen

Bezoek het GUM en de PlantentuinUGent voor scholen - GUM

Kom met je klas langs in het GUM (Gents Universiteitsmuseum) en de Plantentuin voor interactieve rondleidingen en ateliers over wetenschappelijk denken en de manier waarop je aan wetenschap doet. Of je nu graag een gids volgt of je gaat liever alleen met je leerlingen op ontdekking, wij zorgen ervoor dat je voldoende bagage hebt om je bezoek voor te bereiden.

Ontdek het GUM: aanbod voor onderwijs

Breng onderzoek binnen in je klas

UGent voor scholen - onderzoekDeelnemen aan onderzoek

Vogels tellen, de fietsveiligheid van je school in kaart brengen, de gegevens van een weerstation bij jou op school uitlezen, ... Iedereen kan deelnemen aan een citizen science project. Ook in klasverband. Leerlingen verzamelen of analyseren data en onderzoekers nemen hen mee in het hele onderzoeksverhaal: van onderzoeksvraag tot resultaat. 

Ontdek onze citizen science projecten

 

UGent voor scholen - Durf DenkenVerhalen over wetenschap en onderzoek

Op zoek naar inspiratie voor je lessen? Of naar interessante artikels om wetenschap dichter bij je leerlingen te brengen? Lees verhalen van UGent'ers over onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en maatschappelijke impact. Laat je inspireren door het online magazine 'Durf Denken'. 

Lees meer op durfdenken.be

Nascholingen voor leerkrachtenUGent voor scholen - Nova Academy

Als leerkracht leer je elke dag bij. De UGent biedt lezingen, workshops, vormingen en nascholingstrajecten aan. Levenslang leren dus, zo staan leerkrachten nog sterker voor de klas. 

Kwaliteitsvolle lerarenopleidingUGent voor scholen - educatieve master

Ken je iemand die ook leerkracht wil worden? We leiden je toekomstige collega’s op via onze educatieve masteropleidingen. Zo wil de UGent haar steentje bijdragen om het oplopende lerarentekort aan te pakken.

UGent voor scholen - studiekeuzeBegeleiding bij studiekeuze van secundair naar hoger onderwijs

Hoe kies je een opleiding aan de universiteit? De overstap naar het hoger onderwijs is voor veel jongeren een sprong in het duister. De afdeling Studieadvies biedt heel wat initiatieven voor leerlingen en ouders.

Als school speel je ook een belangrijke rol in het studiekeuzeproces van je leerlingen.

Vraag het aan SIMON

SIMON is een online studiekeuze-instrument dat studiekiezers onmiddellijk feedback geeft over welke academische én professionele opleidingen aansluiten bij hun interesses en vaardigheden.

Ontdek hoe SIMON werkt

Op maat van je school

We voorzien een programma op maat, bij jou op school of aan de UGent. We bekijken graag samen de mogelijkheden:

  • Info voor leerlingen, ouders en leerkrachten over studiekeuze, structuur van het hoger onderwijs, studiepunten en leerkrediet ...
  • Rondetafel- of panelgesprek met student-rolmodellen
  • Klasbezoek aan de infotheek met cursussen van het 1e jaar van alle bacheloropleidingen

Contacteer afdeling Studieadvies

Honoursaanbod voor leerlingen secundair onderwijsUGent voor scholen - honoursaanbod

Zit er een gemotiveerde en getalenteerde leerling in je klas die – naast het curriculum in het secundair onderwijs – ruimte heeft om een of meerdere vakken uit het eerste bachelorjaar van een UGent-opleiding te volgen? Dan is het honoursaanbod een interessante piste.

Meer over het honoursaanbod