UGent opent academiejaar

Maandag 23 september starten tienduizenden studenten en duizenden medewerkers aan een nieuw academiejaar in Gent en Kortrijk. We openen niet alleen het nieuwe academiejaar, we openen nog veel meer…

Welkomstboodschappen in Gent en Kortrijk

De UGent is een universiteit die durft denken. Durven denken betekent onder andere 'open staan' voor alles wat rondom jou gebeurt en de wereld met een 'open geest' benaderen. Dat willen we extra in de verf zetten met een open en kleurrijke campagne.

We heten de studenten net zoals vorig jaar een warme welkom in de stad! We verwelkomen op centrale plaatsen, langs toegangswegen bij lokale bedrijven en handelaars.

Ook jij kan opnieuw meedoen! Hang een affiche voor je raam, verwelkom de studenten in jouw zaak, bedrijf of in jouw buurt en open zo samen met ons het nieuwe academiejaar.

UGent Opent Academiejaar

Een kleurrijke openingsstoet

UGent Groet Student Voor de tweede keer in 202 jaar lopen niet alleen bestuurders, decanen, professoren en directeurs mee in de openingsstoet, maar worden ook alle 12.000 medewerkers van de universiteit uitgenodigd.

Geen stille optocht, maar een kleurrijke stoet met vlaggen en borden onder muzikale begeleiding van de Studentenfanfare Ghendt.

Traditioneel ging de stoet van het Rectoraat in de Sint-Pietersnieuwstraat naar de Aula in de Volderstraat. Het is de bedoeling om de stoet elk jaar te laten vertrekken vanop een andere plaats, ook buiten de UGent. Vorig jaar was dit de Sint-Baafskathedraal, dit jaar vertrekt de stoet aan het Oud Justitiepaleis.

 

Standbeeld van Hippolyte Metdepenningen voor het Justitiepaleis (Collectie Universiteitsarchief Gent)Aan het Oud Justitiepaleis treffen we het standbeeld van de eerste alumnus van de UGent, een kleurrijk Gents figuur: jurist Hippolyte Metdepenningen (1799-1881). De UGent bestond bij haar opening op 9 oktober 1817 uit 16 professoren die in hun eerste academiejaar lesgaven aan 190 studenten, waaronder de arts Joseph Guislain, de wiskundige Adolphe Quetelet en de jurist Hippolyte Metdepenningen.

Het statige beeld van de jurist, journalist, vrijmetselaar en politicus is van de hand van de Brusselse beeldhouwer Julien Dillens. Het werd gegoten in de ateliers van de Compagnie des Bronzes in Brussel en in 1886 onthuld. In 1995 werd het standbeeld, samen met het gerechtshof, beschermd als monument.

6 uitdagingen. 6 universiteitsbrede beleidskeuzes

Universiteit Gent is ambitieus. Onze blik vandaag reikt verder dan wat gisteren zichtbaar was. En de horizon is nog niet in zicht. We gaan daarom voor een volgende stap met gedeelde uitdagingen waarin alle UGent'ers, personeel en studenten, het verschil maken.

 

 

Lees meer: UGent Opent Academiejaar: rectorale rede

Een feestelijke start voor studenten

Na de officiële opening volgt ook voor de studenten een feestelijke start, in Gent én in Kortrijk.

 

Student Kick-Off 2019Student Kick-Off in Gent

Student Kick-Off is hét grootste studentenwelkomsfestival in Vlaanderen. Wat in 2006 begon met 7 studenten en 9000 toeschouwers op het Kramersplein is uitgegroeid tot een vaste waarde onder de Gentse muziekevenementen. Een evenement dat jaarlijks over de 30.000 toeschouwers naar het Sint-Pietersplein lokt.

Sinds enkele jaren vraagt de Student Kick-Off de studenten 1 euro inkom. Dit geld steken ze niet in de eigen zakken, maar gaat integraal naar een aantal goede doelen.

 

Student Welcome 2019Student Welcome in Kortrijk

Het Schouwburgplein en de gevel van het Schouwburggebouw vormen op de eerste donderdag van oktober het decor voor de Student Welcome in Kortrijk: een visuele show waarbij de beats je vanaf 19u om de oren vliegen. In de avond komt de lichtshow en indrukwekkende videomontage op de gevel van de Schouwburg volledig tot zijn recht.

Naar goede gewoonte betaal je aan de inkom welgeteld 0 euro.