Durf Denken in het GUM (Gents Universiteitsmuseum)

De Universiteit Gent opent een gloednieuw wetenschapsmuseum: het GUM (Gents Universiteitsmuseum). Het belichaamt het credo 'Durf Denken'.

Opening uitgesteld wegens coronavirus

Het openingsweekend was gepland op zaterdag 21 en zondag 22 maart. De Universiteit Gent en het GUM (Gents Universiteitsmuseum) hebben, in navolging van de overheidsmaatregelen, beslist om de opening van het nieuwe wetenschapsmuseum uit te stellen tot oktober 2020. 
Iedereen is dan (gratis) welkom voor rondleidingen, workshops en veel meer!

GUM - Welkom in het hoofd van de wetenschapperWelkom in het hoofd van de wetenschapper

Gent is binnenkort een nieuw museum rijker. Het gloednieuwe GUM (Gents Universiteitsmuseum) staat middenin de Gentse Plantentuin, om de hoek van MSK Gent en S.M.A.K. 

In het GUM duiken we in het brein van de wetenschapper. Welke uitdagingen komt zij of hij tegen? Hoe gaat zij of hij te werk? Welke ruimte is er voor verbeelding, twijfel en falen? En welke impact heeft dat alles op ons leven en denken? En natuurlijk, welke bijzondere objecten illustreren dit verhaal?

Het wordt een forum voor wetenschap, twijfel en kunst. Een museum waarin je op ontdekking gaat, maar ook één dat je af en toe graag doet twijfelen. Doorheen unieke wetenschappelijke collecties van biologie tot etnografie, van geneeskunde tot psychologie.

Marjan Doom (© Sophie Nuytten)"Het GUM wordt een museale vertaling van het Durf Denken-idee, een wetenschapsmuseum dat haar klemtoon legt op de zoektocht naar kennis. Geen éénzijdige jubelzang van wetenschappelijke succesverhalen, noch een verafgoding van briljante geesten. Wel een realistische schets van de wetenschappelijke praktijk met al haar menselijke valkuilen en verteld vanuit een universitaire gemeenschap. Wetenschap geïllustreerd als een creatief, steeds evoluerend en pluralistisch concept. Kortom in al haar schoonheid."

Marjan Doom, Directeur GUM

Soms moet je met een wit blad beginnen... 

Het cliché van die geïdealiseerde alwetende professor? Dat is een mythe. Wetenschap is een proces van vallen en opstaan, van twijfel en verbeelding. Soms moet je met een wit blad beginnen om tot nieuwe inzichten te komen.

Daarom pakken wij uit met een ode aan het witte blad. Als ode aan de wetenschap, als ode aan het durven denken. De introductie van het gloednieuwe museum gebeurt niet onopgemerkt ...

GUM social whiteSocial White: doe mee!

Maak ook jouw profiel- en omslagfoto wit op Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin, Youtube, ... met bijhorende tekst “Soms moet je met een wit blad beginnen om tot nieuwe inzichten te komen.” Zo brengen we samen een ode aan de wetenschap.

 

Een leeg boek

Tegelijk kondigt directeur Marjan Doom een bijzonder boek aan: een leeg boek, met enkel een inleiding.

Het boek wordt verspreid naar alle Vlaamse scholen, op de campussen van de UGent, in bibliotheek De Krook en op vele andere plaatsen.

Deze acties zijn een uitnodiging om ‘te durven denken’. Elk wit blad, elke nieuwe pagina kan leiden tot een nieuw inzicht.

Zo gaan we van waarheid naar waarheid. Het is die tocht die iedereen straks kan ontdekken in het GUM.

book 'Welcome inside the head of the scientist.'

Graffitistraatje

Het GUM schilderde op 4 maart het iconische Gentse Graffitistraatje (Werregarenstraat) wit samen met Gentse street art-kunstenaars.

Vlak daarna vond een graffiti jam plaats: de witte muur werd volledig teruggegeven aan de kunst en zal zich elke minuut meer vullen met tekeningen en straatkunst.

Bekijk de fotoreportage

Bijzondere verhalen en objecten

De vaste tentoonstelling leidt je langs zeven thema’s: chaos, twijfel, model, meten, verbeelding, kennis en netwerk. Via de thema’s krijg je een blik op het doen en denken van onderzoekers. Ontdek enkele bijzondere verhalen en objecten uit het museum.

#GUMgent

Durf Denken voorbije jaren

'Durf Denken' is het jarenlange credo van de Universiteit Gent. Kritische en onafhankelijke breinen studeren, onderzoeken, werken aan de UGent. 

#durfdenken zit in ons DNA en we moedigen iedereen aan dat ook te doen. Dankzij ‘durfdenkers’ die ingaan tegen dominante opvattingen en sterke overtuigingen gaat de wereld erop vooruit en leerden we dat de aarde niet plat is en zich ook niet in het centrum van het universum bevindt.

Prove us wrong! 

De UGent daagt je uit om kritisch te zijn over wetenschappelijke (on)waarheden. Want iets is waar tot de wetenschap het ontkracht, toch?

Een sociaal experiment

Een overvol auditorium, drie professoren, boordevol onjuiste beweringen... Zou jij reageren?