Co-creatie en collaboratie

Als studenten online dienen samen te werken, zij het in het opbouwen en uitschrijven van een gezamenlijke paper of het uitwerken van een groepspresentatie, is het handig om een online platform te voorzien waarop zij gemakkelijk - en ook simultaan - kunnen samenwerken aan één document of presentatie. Daarnaast is het ook wenselijk om een gezamenlijke documentendatabank te voorzien waarop zij gemakkelijk informatie kunnen delen. Hiervoor zijn verschillende online tools voorhanden.

Microsoft Teams

Microsoft Teams

Wat is het?

Microsoft Teams geeft de mogelijkheid om online groepsomgevingen te creëren waarop studenten bestanden met elkaar kunnen delen, online en simultaan deze bestanden kunnen bewerken, met elkaar kunnen chatten én video conferencen. Achter elke Teams-omgeving zit een Sharepoint-platform dat alle gedeelde documenten netjes bijhoudt. Als lesgever kan je tevens gemakkelijk elke Teams omgeving modereren. Microsoft Teams is een uitstekende tool voor wanneer je in je lespraktijk studenten binnen één omgeving virtueel wil laten co-creëren en communiceren.

Gebruik Microsoft Teams:

  • wanneer je studenten simultaan wil laten samenwerken aan één of meerdere bestanden.
  • wanneer je wil opvolgen welke studenten wanneer aan bepaalde documenten hebben gewerkt.
  • om studenten met elkaar, in real-time, in contact te laten treden via chat of videochat.

Ondersteuning

Microsoft Teams wordt voor UGent medewerkers ondersteund door DICT. Door de huidige Covid19-maatregelen is de tool ook beschikbaar gesteld voor studenten. Meer informatie en ondersteuning omtrent deze tool kan je hier vinden.

Google tools

Google

Wat is het?

Google biedt gratis tools en apps aan om een gedeelde werkomgeving te faciliteren. Een combinatie van deze tools kunnen een omgeving creëren waarin studenten bestanden kunnen delen, synchroon aan deze bestanden kunnen werken, virtueel kunnen samenkomen, etc. Met Google Docs kunnen studenten bestanden met elkaar delen of samen aan bestanden werken. Via Google Meet kunnen ze online overleg plegen via Google Meet (de voormalige Google Hangout). Via Google Sites kan je studenten samen een website laten bouwen om hun werk te presenteren. Deze tools zijn allen toegankelijk via een eigen Google account. Het voordeel van Google tools is dat studenten vaak al vertrouwd zijn met hoe deze tools werken. Het nadeel is dat je een combinatie dient te gebruiken van verschillende tools.

Gebruik Google tools:

  • Wanneer je studenten simultaan wil laten samenwerken aan één of meerdere bestanden.
  • Wanneer je studenten op creatieve wijze hun voltooide werk wil laten presenteren via een website.
  • Om studenten de mogelijkheid te geven virtueel te overleggen.
  • Wanneer je wil opvolgen welke studenten wanneer aan documenten hebben gewerkt.

Ondersteuning

Google tools wordt niet ondersteund door DICT. Voor meer informatie omtrent het werken met Google Tools voor VE-initiatieven, kan u steeds contact opnemen met de dienst Onderwijsinnovatie van de faculteit.

 

 

 

Terug naar overzicht