Faculteitsbibliotheek Psychologie en Pedagogische Wetenschappen

Zoeken in de collectie van de Universiteitsbibliotheek Gent: lib.ugent.be

Academiejaar 2020-2021

Vanaf maandag 21 september 2020 is onze bibliotheekbalie terug open tijdens onze normale openingsuren:

Ma   08:30 - 18:00
Di     08:30 - 18:00
Wo   08:30 - 18:00
Do    08:30 - 18:00
Vr     08:30 - 15:00

De balie is enkel open voor bruikleen (afhalen en terugbrengen). Werken laten klaarleggen voor ontlening, reserveren en aanvragen via IBL of als scan kan via lib.ugent.be.

Er mag maximaal 1 persoon tegelijkertijd de bibliotheek betreden en zich aan de balie melden. De rest van het gelijkvloers is niet toegankelijk voor bibliotheekgebruikers.

Op het gelijkvloers gaat momenteel de VPPK-boekenverkoop en -kaartenverdeling door. De ruimte betreden kan enkel na afspraak en bevestiging. Wie niet heeft gereserveerd en besteld komt niet binnen. De boekenverkoop kan bereikt worden langs de voordeur op het gelijkvloers. De uitgang bevindt zich achteraan in de bibliotheek.

Onze eerste verdieping is beschikbaar als stille studieruimte en kan enkel via de toegangsdeur op de eerste verdieping betreden worden. Er zijn op de tafels ontsmettingsmiddel, doekjes en mondmaskertjes (in reserve) voorzien. Gelieve je bij aankomst te registreren en bij het verlaten van je plek de tafel te ontsmetten. Er is plaats voor 35 studenten, telkens blijft 1 stoel vrij naast een bezette.

Welkom en een goede start van het academiejaar gewenst!

Yes we scan!

Net dat ene hoofdstuk of artikel dringend nodig? Geen probleem!

Check eerst even of het online staat (bv. via Google Scholar), zo niet scannen we het graag voor je in. Je kan elk artikel en hoofdstuk; elke inhoudsopgave, index, glossary, bibliografie, referentielijst, e.d. uit onze print collectie online aanvragen via lib.ugent.be.

Zoek de titel van het tijdschrift of boek op en klik op 'Vraag scan van artikel' of 'Vraag scan van hoofdstuk'. Je kan in het elektronische aanvraagformulier verduidelijken wat je precies nodig hebt. We bezorgen je vervolgens met plezier de PDF.

Onderzoek in tijden van corona

Het is in deze bizarre tijd niet steeds evident om je onderzoek verder te zetten.

Zo is er vanaf 18 maart een beperkte bibliotheekdienstverlening. Diverse uitgevers nemen echter initiatieven om de toegang tot hun online collecties uit te breiden n.a.v. de corona-pandemie. Dit wordt door de Universiteitsbibliotheek Gent opgevolgd. Alles wat relevant is wordt toegevoegd aan lib.ugent.be. Hou het in de gaten op de (Engelstalige) pagina Search academic resources in corona times.

Wellicht zit je met vragen omtrent deadlines, fondsen, doctoraatsverdedigingen, kwalitatief onderzoek, zelfzorg, enz. De (Engelstalige) pagina Resources for researchers during the corona pandemic brengt hieromtrent een aantal interessante tips en bronnen samen.

We zullen doorgaan, maar rustig aan. Goede moed en hou het gezond!

Belangrijk bericht mbt de sluiting van onze bib nav het coronavirus

Het is uiterst belangrijk om de verspreiding van het Coronavirus te vertragen omdat onze gezondheidszorg (de capaciteit van ziekenhuizen bijvoorbeeld) een plotse piek wellicht niet aankan. De verspreiding vertragen - en die piek vermijden - kunnen we door samenkomen van groepen mensen zoveel mogelijk te vermijden en contacten tussen potentieel besmette en gezonde personen te beperken.

Daarom zien we ons genoodzaakt om onze bibliotheekdienstverlening te beperken. Achter de schermen werken we naarstig verder. Mail dus gerust al je vragen naar . Tegenwoordig scannen we trouwens dat het een lieve lust is. Je kan nu namelijk behalve artikels ook hoofdstukken aanvragen via lib.ugent.be.

Dank voor het begrip en blijf gezond!

Meer info:

http://www.ugent.be/coronavirus
https://www.fppw.ugent.be/coronavirus
https://www.info-coronavirus.be/nl

 

Free trial PsycTHERAPY®

Sinds kort hebben we een free trial op PsycTHERAPY® van APA Publications & Databases (American Psychological Association).

De databank is toegankelijk via https://lib.ugent.be/catalog/dbs01:002810105 en is geldig tot 2 mei 2020.

Je vindt er tal van ongescripte video's van therapiesessies van gerenommeerde therapeuten, bedoeld voor educatieve doeleinden. De video's worden gebruikt in trainingen en onderwijs en bieden clinici, therapeuten en studenten de mogelijkheid inzichtelijke video's met bekende therapeuten te bekijken.

Probeer het uit!

Printen, kopiëren en scannen

Printen en kopiëren is voortaan enkel mogelijk voor studenten met een UGent-kaart op de publieke multifunctionals. Je vindt ze in de inkomhal op het gelijkvloers en in de oefenruimte op de eerste verdieping.

Kosteloos scannen is nog steeds beschikbaar voor iedereen in onze bibliotheek.

Alle info hieromtrent is te vinden op https://helpdesk.ugent.be/publicrepro/student.php.

Printen via Athena is niet enkel via de publieke UGent-pc's mogelijk, maar ook via een persoonlijke laptop of pc. Je kan dus ook vanuit de les of van thuis uit printopdrachten geven.

De werkwijze is als volgt: Open je document via een toepassing in Athena (bv. Minerva, je voorkeurbrowser of File Explorer) en selecteer de 'Ricoh on pcounter' printer. Ga daarna op dezelfde kalenderdag naar de publieke multifunctional van je keuze en druk af zoals gewoonlijk.

Via de virtuele printer 'PDFCreator' kan je bestanden als PDF opslaan.

Geld op je account zetten om te printen en kopiëren kan via https://epurse.ugent.be. Je kan Epurse overigens ook gebruiken om te betalen in de studentenrestaurants en cafetaria's. Meer info over het gebruik van Epurse vind je op https://helpdesk.ugent.be/epurse.

Vraag gescand artikel aan

Vanaf heden zijn de tijdschriften in onze open kast collectie (op de eerste verdieping van onze bib) en ons depot niet langer ontleenbaar.

We breiden onze dienstverlening uit door alle gedrukte artikels die we in ons bezit hebben in pdf (scan) aan te bieden (tenzij ze online toegankelijk zijn).

Via https://lib.ugent.be kan je de gewenste aanvragen plaatsen. (Vergeet niet in te loggen!)

Je kan de tijdschriften natuurlijk nog steeds ter plaatse inkijken en gratis inscannen.

Bekijk ons recentste aanbod via Pinterest.

Wetenschappelijke neptijdschriften

Pas op met wetenschappelijke neptijdschriften! Weet jij waar je op moet letten? Lees het op https://onderzoektips.ugent.be/nl/tips/00001686.

Aangepast SFX scherm

SFX is de tool die je vanuit een online databank zoals Google Scholar of Web of Science rechtstreeks naar de juiste pagina met de fulltext van het gezochte artikel of e-book brengt. Als UGent geen toegang heeft, vind je er een alternatief om de publicatie toch vast te krijgen.

Deze bescheiden, maar voor velen erg vertrouwde tussenpagina is aangepast aan de nieuwe UGent huisstijl. Tegelijk zijn ook de omschrijvingen opgefrist. Bij vragen of problemen kan je terecht bij de infobalie van de bibliotheek of libservice@ugent.be.

Pinterest

Volg het bord Nieuwe serials in het rek - Faculteitsbibliotheek Psychologie en Pedagogische Wetenschappen UGent van Bibliotheek op Pinterest.

 

Volg het bord Nieuwe aanwinsten - Faculteitsbibliotheek Psychologie en Pedagogische Wetenschappen UGent van Bibliotheek op Pinterest.