Workshop 31/05, 14:00 - 15:00 'Bronnen beheren met Endnote: een kennismaking'
Het is een heel karwei om een foutloze bibliografie op te stellen met alle puntjes en komma’s op de juiste plaats. Gelukkig bestaat er software als EndNote, die dat proces grotendeels automatiseert. Met EndNote kun je bijvoorbeeld referenties toevoegen aan je tekst terwijl je schrijft ('cite while you write'). Die referenties worden ook direct opgenomen in een bibliografie, volgens een refereerstijl naar keuze.
Het bibliotheekteam geeft een demonstratie van het programma, met oefeningen waarin we stapsgewijs de mogelijkheden verkennen. We zullen o.a. laten zien hoe je:
een EndNote-bibliotheek aanmaakt,
referenties importeert uit wetenschappelijke databases,
De workshop wordt gegeven in het Nederlands en vereist geen voorkennis. We verwachten wel dat je je eigen laptop meebrengt. Het auditorium is rolstoeltoegankelijk.
Op de studieplekken, ook in de bibliotheken, gelden de volgende maatregelen:
Mondmasker is niet langer verplicht. Een FFP2-mondmasker blijft wel aangeraden voor medisch kwetsbare personen.
Handhygiëne: we voorzien voldoende mogelijkheden om handen te wassen/ontsmetten.
Uiteraard houden we rekening met de coronacapaciteit die bepaalt hoeveel personen gelijktijdig aanwezig kunnen zijn in een lokaal. We ventileren maximaal en houden de CO2-meters in de gaten, zodat de 900ppm CO2 niet wordt overschreden.
Vanaf de start van het nieuwe academiejaar 2021-2022 verwelkomen we jullie graag terug in onze gerenoveerde bib, met gloednieuw verluchtings- en verwarmingssysteem, comfortabele tafels en stoelen, overzichtelijke rekken met een bijgewerkte collectie, wanden in fris wit en recent aangepaste verlichting. Dit alles om het elke bezoeker zo aangenaam mogelijk te maken.
We wensen jullie allen een goede start! Wij hebben er alvast goesting in!
Net dat ene hoofdstuk of artikel dringend nodig? Geen probleem!
Check eerst even of het online staat (bv. via Google Scholar), zo niet scannen we het graag voor je in. Je kan elk artikel en hoofdstuk; elke inhoudsopgave, index, glossary, bibliografie, referentielijst, e.d. uit onze print collectie online aanvragen via lib.ugent.be.
Zoek de titel van het tijdschrift of boek op en klik op 'Vraag scan van artikel' of 'Vraag scan van hoofdstuk'. Je kan in het elektronische aanvraagformulier verduidelijken wat je precies nodig hebt. We bezorgen je vervolgens met plezier de PDF.
Printen, kopiëren en scannen
Printen, kopiëren en scannen is voor studenten enkel mogelijk met een UGent-kaart op de publieke multifunctionals. Je vindt ze in de inkomhal op het gelijkvloers en in de oefenruimte op de eerste verdieping.
Printen via Athena is niet enkel via de publieke UGent-pc's mogelijk, maar ook via een persoonlijke laptop of pc. Je kan dus ook vanuit de les of van thuis uit printopdrachten geven.
De werkwijze is als volgt: Open je document via een toepassing in Athena (bv. Minerva, je voorkeurbrowser of File Explorer) en selecteer de 'Ricoh on pcounter' printer. Ga daarna op dezelfde kalenderdag naar de publieke multifunctional van je keuze en druk af zoals gewoonlijk.
Via de virtuele printer 'PDFCreator' kan je bestanden als PDF opslaan.
Geld op je account zetten om te printen en kopiëren kan via ugent.mynetpay.be. Je kan Epurse overigens ook gebruiken om te betalen in de studentenrestaurants en cafetaria's. Meer info over het gebruik van Epurse vind je op helpdesk.ugent.be/epurse.