Zadenbib

Nieuw aan de UGent: de zadenbibliotheek!

Wil je graag eens experimenteren in de tuin? Heb je wat zaadjes over van een zakje dat je hebt gekocht in de winkel? Of heb je zelf zaadjes verzameld?

Dan is de zadenbib iets voor jou!

Hoe werkt het?

In de zadenbibliotheek kan je gratis zaden “lenen”, zonder uitleentermijn of boete. In ruil schenk je op een later moment zaden terug, bijvoorbeeld door ze te oogsten van de planten die je zelf hebt gegroeid. Dan kan een andere tuinier er weer mee aan de slag. Zaadjes lenen kan in de Faculteitsbibliotheek Bio-ingenieurswetenschappen.

Bekijk hier welke zaadjes we hebben!

Zaadjes lenen

  1. Kom naar de Faculteitsbibliotheek Bio-ingenieurswetenschappen.
  2. Kies zaadjes.
  3. Als de zaadjes al in een zakje in de originele envelop zitten, kan je een kant-en-klaar zakje nemen!
    Zitten de zaadjes los in de originele envelop?
    1. Schrijf de informatie over de zaadjes op een formulier, dat je op de nieuwe envelop plakt.
    2. Steek een paar zaadjes in jouw envelop.
      Richtlijn: 3-5 zaadjes, of een snuifje als het kleine zaadjes zijn.
  4. Tijd om te tuinieren!
  5. Kom op een later moment terug om zaadjes terug te geven.

Zaadjes doneren

  1. Kom naar de Faculteitsbibliotheek Bio-ingenieurswetenschappen of de Faculteitsbibliotheek Psychologie en Pedagogische Wetenschappen.
  2. Vul het formuliertje over je zaadjes in. Hoe meer informatie, hoe beter.
  3. Doe het formuliertje en de zaadjes in een envelop of potje.
  4. De bibliotheek zal alles verzamelen en sorteren voor de volgende tuiniers!

Welke zaden zijn welkom?

We ontvangen graag zaadjes die pesticidenvrij, kunstmestvrij en raszuiver zijn. Hybride zaadjes nemen we niet op, omdat deze niet zaadvast zijn. Je weet bij de tweede generatie niet of de zaadjes dezelfde kwaliteiten zullen hebben. Bij het doneren vul je een formuliertje in waardoor de tuiniers na jou weten hoe ze aan de slag kunnen met jouw zaadjes. Zaadjes doneren kan bij de Faculteitsbibliotheek Psychologie en Pedagogische Wetenschappen (Campus Dunant) en de Faculteitsbibliotheek Bio-ingenieurswetenschappen (Campus Coupure).

Waarom een zadenbibliotheek?

Een zadenbibliotheek is een manier om de traditie van zaden kweken én delen in ere te houden, en om een netwerk uit te bouwen van tuiniers die hun kennis en ervaring met elkaar uitwisselen. Je kan op een laagdrempelige manier experimenteren in de tuin en je leert hoe je tuiniert in allerlei omstandigheden, met allerlei verschillende soorten planten. Hoe meer het klimaat verandert, hoe belangrijker die lokale ervaringsexpertise wordt!

Bovendien zijn zadenbibs een manier om bijzondere zaden of erfgoedzaden te bewaren, zaden die je niet zomaar in de winkel tegenkomt. Dat verklaart dan meteen waarom de Faculteitsbibliotheek Bio-ingenieurswetenschappen de schouders onder dit project zet.

En waarom de Faculteitsbibliotheek Psychologie en Pedagogische Wetenschappen dan? Omdat tuinieren goed voor je hoofd is! Studies wijzen uit dat tuinieren voor een betere mentale gezondheid kan zorgen, scherpere focus en een hogere concentratie. Bovendien doorbreekt het onze gejaagde levensstijl met noodzakelijke rustpuntjes.

Stekjeskast

But wait... there is more! Heb je nog niet genoeg vertrouwen in je groene vingers? In de Faculteitsbibliotheek Bio-ingenieurswetenschappen vind je ook een stekjeskast, verzorgd door VLK. Hier kan je een stekje van jouw plant ruilen voor een andere soort. Alle stekjes zijn gepot en bij voorkeur voorzien van een label met de naam.